Pillerin yerine geçecek 5 elektrik deposu
ALTERNATİF enerji kaynaklarına her gün daha çok ihtiyaç duyan dünya, su, hava, tren, tekerlek ve hidrojene yöneliyor.
Düşük petrol fiyatları, petrol üreticisi ülkelerin eteklerini tutuşturadursun, enerji ihtiyacını ALTERNATİF yollara giderme arayışı her geçen gün artıyor.
Bloomberg verilerine göre 2024`e kadar enerji tasarrufu için harcamalar artarken, elektrikli otomobiller, lityum iyon pilli telefonlar gibi yeni enerji teknolojileri 44 milyar dolarlık bir piyasaya ulaşacak.
"Işıkları açık tutmak için tamamıyle yeni çözümlere ihtiyacımız var" diyen Bloomberg Yeni Enerji Finansmanı kurucusu Michael Liebreich "Pilleri tek çözüm olarak göremezsiniz.
Dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi ve bu otomobillere kaynak olacak lityum pil üreten GigaFactory`nin kurucusu Elon Musk`ın dünyayı değiştirecek yüzyılın girişimcisi olarak görülse de Toronto`dan Tokyo`ya yeni nesil enerji depolama yatırımları tek ALTERNATİFİN pil olmadığını ortaya koyuyor.
SU ENERJİSİ
Yenilenebilir enerji teknolojisinin atası sayılabilecek hidroelektrik en basit anlamda geniş bir alanda toplanmış suyun potansiyel enerjisinin, yüksek bir yerden bırakıldığında kinetik enerjiye dönüştürülmesiyle elde ediliyor. ABD Enerji Departmanı verilerine göre enerji depolamanın yüzde 90`ını oluşturuyor.
İngiltere hükümeti, hidroelektrik santrallerine ALTERNATİF olarak ülke kıyılarına altı adet gel-git lagünü kurmayı planlıyor.
TREN ENERJİSİ
Geçtiğimiz günlerde ABD`nin Nevada Arazi İdaresi`nden onay alan 55 milyon dolarlık "Gelişmiş Tren Enerjisi Depolama" (ARES) projesi yaklaşık 10 kilometre yokuş üzerine tren rayı döşeyecek. Yükle doldurulmuş trenlerin yokuş aşağı bırakılmasıyla ortaya çıkan enerjiden de elektrik üretiecek.
ARES CEO`su Kim Kelly`e göre bu sistem, hidroelektrik santrallere göre yüzde 60 daha az masrafla kurulabilir. 2017`nin ikinci çeyreğinde başlayacak ve yapımı dokuz ay sürecek proje, 40 yıl boyunca işletilebilecek.
HAVA DEPOLAMA
Yer altında depolanan havanın yer üstüne çıkarılarak türbinler yardımıyla enerji üretilmesi de diğer yeni enerji ALTERNATİFLERDEN.
Kanada`nın en büyük kenti Toronto`da yürütülen bir proje kapsamında hava yer altı sularına aktarılıyor ve balonlar halinde depolanıyor. Enerji talebi artınca hava bir boru yardımıyla çekilip elektriğe dönüştürülüyor.
Bastırılmış hava için toprağın özel bir kaya tipine sahip olması gerekli. Ancak benzer uygulama buz kütlelerinde de kullanılıyor. Almanya`nın Huntorf kenti ve ABD`nin Alabama ve Teksas eyaletleri havadan enerji üretilen bölgelerden.
HİDROJEN ENERJİSİ
Otomobil üreticisi Audi`nin de içinde olduğu birçok şirket, sıvı içerisinde çözünmüş kimyasal bileşikleri ayrıştırma işlemi elektroliz yardımıyla üretilen hidrojeni enerjiye çeviriyor.
Teknoloji devi Siemens, hidrojeni amonyaka çevirerek karbondioksit salınımı yapmayan gübre ütecek ve tarımda kullanılacak bir proje üzerinde çalışıyor.
TEKERLEK ENERJİSİ
Normal bir pil gibi gözüken silindir şeklindeki tekerlerlekler kinetik enerji depolamada kullanılıyor. Elektrik yetersiz kalınca tekerlekler dönmeye başlıyor ve elektrik üretiyor.
Tokyo merkezli Railway Technical Araştırma Enstitüsü, manyetik bir mil yatağı kullanarak daha az sürtünen tekerlekler üzerinde çalışıyor. Sürtünme olmayınca enerji tasarrufu sağlanıyor.
Furukawa Electric Co. ve Mirapro Co. ile çalışan Railway Technical, japonya`nın Yamanashi vilayetinde kurulacak 1 megawattlık güneş enerjisi parkında tekerlek enerjisini kullanacak.
08.09.2016
www.businessht.com.tr / teknoloji / haber