Renex 2009 ile Yeşil Enerjinin gözü Türkiye ye çevrildi …

Temiz enerji teknolojilerinin buluştuğu RENEX 2009 Yenilenebilir Enerji Fuarı nı 17 bin 258 kişi ziyaret etti.

 

Hannover Messe-Sodex Fuarcılık ın düzenlediği RENEX 2009 Yenilenebilir Enerji Fuarı İstanbul Fuar Merkezi CNR Expo da gerçekleştirildi. Türkiye de İlk kez düzenlenen RENEX 2009 Fuarı ile temiz enerji alanındaki teknolojiler, Türk sanayicisi ve yatırımcısı ile yakından tanıştı. Düzenlenen panel ve forumlarla yenilenebilir enerji kaynakları ve teknolojilerinin önemi anlatıldı. İsviçre ve Almanya devletlerinin büyük destek verdiği fuarı 17 bin 258 kişi ziyaret etti. Özellikle bireysel rüzgar enerjisi kullanmak isteyenler fuara büyük bir ilgi gösterdi.

 

Enerji Bakanı Taner Yıldız, İsviçre Çevre, Ulaştırma, Enerji ve İletişim Bakanı Moritz Leuenberger, Nordrhein-Westfalen Eyaleti Ekonomi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Müh. Dr. Heinz Baues in de ilgi gösterdiği fuarda sektör temsilcilerinin işbirliği için önemli fırsatlar yaratıldı.

 

Fuarın açılışına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sektör temsilcilerine Yenilenebilir Enerji Kanunu ve Enerji Verimliliği Kanunu nun en yakın zamanda çıkacağı müjdesini verirken, " Önemli anlaşmalar ve önemli yatırımlar fuarlardan çıkıyor. Gelecek nesillere iyi bir ülke bırakabilmek ancak temiz enerji kaynakları ile mümkün. Yeşil enerjinin önünü açmazsak iklim değişiklikleri ile alacağımız önlemler yetersiz kalacak. Teknoloji know-how ile beraber yatırıma dönüşecek. Türkiye 44.000 megawatt rüzgar, jeotermal ve güneş enerjisi bakımından büyük bir potansiyele sahip. Yenilenebilir Enerji Kanunu ve Enerji Verimliliği Kanunu ile birlikte tercihlerimizi ortaya koyduk. Sıra realize etmeye geldi " dedi.

 

İsviçre Çevre, Ulaştırma, Enerji, İletişim Bakanı Leuenberger, çevre ve iklim değişikliğinin dünyanın en büyük meydan okuması olduğunu belirterek, gelecek nesiller için adil sözleşmeler ve adil projeler üretmek için bu organizasyonda bir araya geldiklerini vurguladı.

 

Nordrhein-Westfalen Eyaleti Ekonomi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Müh. Dr. Heinz Baues de enerji alanındaki işbirliklerinin önemini belirterek, " Dünya çapında sağ kalmak için bu teknolojileri uyguluyoruz. Önceliğimiz karbondioksit oranlarını yüzde 28 azaltmak " diye konuştu.

 

Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demirtaş da yatırımların geç başlamasına rağmen, yeşil enerjiye hızlı entegrasyon olacağını söyledi.

 

Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık A.Ş. nin ortağı olan, dünyanın en önemli fuarcılık firmalarından Deutche Messe AG nin 60 yıllık deneyim desteğiyle gerçekleştirilen RENEX 2009 un ana temalarını yenilenebilir enerji kaynakları olan rüzgar, güneş, jeotermal, biokütle teknolojileri oluşturdu.

 

Fuarın ana sponsoru olan Şekerbank, enerji tasarrufuna yönelik yatırımları desteklemek amacıyla Eko kredi ile fuarda yer aldı. Yenilenebilir Enerji Kredisinin tanıtımı ve başvuruları konusunda fuar boyunca danışma imkanı sağladı.

www.haberfx.net / 11.11.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR