Yerli ve ucuz elektrik için 5 milyar dolar

Türkiye’nin 7 farklı bölgesinde 158 yeni elektrik üretim tesisi devreye girdi.

 

Kurulu gücü 5 bin 620 megavat olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe Kültür ve Kongre Merkezinde açılışı yapılan tesislerin yatırım değeri, 5 milyar doları buluyor. Devreye alınan santrallerin içinde en büyük kapasite, doğalgaz çevrim santrallerinde gerçekleşti. Bu yıl toplam bin 716 megavat kapasiteye sahip 23 doğalgaz çevrim santrali elektrik üretimine başladı. Doğalgazı, bin 400 megavatlık kapasiteyle tek santral olarak devreye alınan taşkömürü santrali izledi. Rüzgârda ise toplam bin 46 megavat kapasiteye sahip 64 elektrik üretim santrali devreye alındı. Bu kaynakları, 320,9 megavat kurulu gücü bulunan 33 yeni hidroelektrik santrali, 151,2 megavat kapasitesindeki 11 jeotermal tesisi ve 280 megavat kurulu gücündeki 2 yeni linyit santrali takip etti.

 

80 BİN MEGAVATA ÇIKTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin gelecek hedeflerine ulaşması noktasında kamu ve özel sektörün ciddi yatırımlar gerçekleştirdiğini, hizmete alınan elektrik üretim tesislerinin, 2023 hedefleri açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Albayrak, “Türkiye, enerjideki çalışmalarıyla bu alanda sessiz bir devrim gerçekleştirdi. 2002’de 31 bin megavat kurulu gücü olan Türkiye, bunu 2,5 kat arttırdı. Enerji alanında yatırımlar sürecek. Bu stratejiyi iki temel üzerine inşa ediyoruz: Arz güvenliği ve teknoloji transferi. Hem doğalgaz hem de elektrik alanında arz güvenliğini garanti altına almak için makro planlarımız tamam, projelerimizi hayata geçirmeye başladığımız bir dönemdeyiz. Bu kapsamda daha çok yerli ve yenilenebilir sloganıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yerli kömürün ekonomiye kazandırılması için sahaları ihaleye çıkarıyoruz. Termik santral kurulum şartını uygulayacak firmalar arasında en ucuz elektriği bize garanti eden firmalara veriyoruz” dedi.

 

CARİ AÇIĞA MERHEM

Doğalgaz depolama tesisleri, yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz terminalleri gibi birçok projede atılan adımları da anlatan Bakan Albayrak; elektrik enerjisindeki üretim portföyünün dengelenmesi için güneş enerjisinden hidroelektriğe, rüzgardan jeotermale, biyokütleden termik santrale kadar 5 milyar dolarlık bugünkü yatırımla, Türkiye’nin büyümesine güç kattıklarını anlattı. Albayrak, şöyle devam etti: “Dünyanın en ileri imkân ve teknolojilerinin kullanılması ile elektriği ucuzlatacağız. Ucuz elektrikle, vatandaşlarımızın yerli kaynakları kullanmasıyla, cari açığı düşürmeyi hedefliyoruz. Böylece hem devletimiz hem vatandaşımız kazanacak.”

www.turkiyegazetesi.com.tr / ekonomi

08.11.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR