Güney Kore, Emirlikler de 40 milyar dolarlık nükleer ihale kazandı …

Güney Koreli bir konsorsiyumun Birleşik Arap Emirlikleri nde bir dizi nükleer reaktör inşa etmek için 40 milyar dolarlık ihale kazandığı bildirildi. Endüstri kaynaklarından alınan bilgilere göre konsorsiyum, Arap Körfezi ndeki ilk nükleer enerji tesisini yapacak. Bu ihalenin Ortadoğu da şu ana kadar verilmiş en büyük enerji anlaşması olmasının yanı sıra dünyada verilmiş en yüksek değerli nükleer enerji anlaşmalardan biri olduğu da belirtildi.

 

Bir endüstri kaynağı, "İhaleyi kazandık. Kesin değerini bilmesek de rakamın 40 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediyorum." dedi. Konsorsiyuma Kore Elektrik Enerji Şirketi (KEPCO), Hyundait Mühendislik ve İnşaat, Samsung C&T Şirketi ve Doosan Ağır Sanayiler in dahil olduğu ve Güney Koreli grubun diğer Fransız konsorsiyum ile Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya dan katılan şirket gruplarını yendiği öğrenildi.

 

Körfez bölgesindeki ilk nükleer tesiste çalışmaların 2012 de başlaması planlanıyor. Program dahilinde ilk aşamada üç ya da dört reaktör yapılması öngörülüyor. Enerjiye olan talebin de geçen sene 15 bin megavata ulaştığı ve 2020 itibariyle de bunun 40 bin megawatt a çıkacağı tahmin ediliyor.

 

GÜNEY KORE BAŞKANI DESTEK GEZİSİNDE

Bunun yanı sıra Güney Kore devlet başkanı Lee Myung-bak ın Cumartesi günü resmi bir ziyaret için Birleşik Arap Emirlikleri ne geldiği ve bugün (Pazar) BAE devlet başkanı Halife Bin Zayid El Nahyan ile nükleer enerji anlaşmasını imzalamasının beklendiği öğrenildi.

 

Her iki ülkenin de barışçıl nükleer enerji sahasında ekonomik ilişkilerini geliştirmeyi ve yenilenebilir enerjiler ya da karbon salınımlarının azaltılmasında da işbirliğine gitmeyi hedeflediği kaydedildi.

 

BARIŞÇIL AMAÇLAR

Son yıllarda daha aktif konuşulmaya başlanan BAE, Suudi Arabistan ve Mısır daki nükleer enerji programlarının bölgesel silahlanma yarışına dönme ihtimaline karşı bazı çevrelerin dikkatini çektiği ifade edildi.

 

Dünyanın üçüncü büyük petrol ihracatçısı BAE ise herhangi bir yanlış anlaşılmaya karşı üzerinde çalışılan nükleer programın sadece barışçıl amaçlar ve ülkede artan elektrik talebini karşılama amacıyla olduğunu vurguluyor.

 

BAE deki nükleer programı başken Abu Dabi yürütüyor. Abu Dabi, ülkedeki ham petrol rezervlerinin büyük kısmına sahip olurken yakın zamanda borçlarını erteleyeceğini ilan eden ticari merkez Dubai nin de yardımına koşmuştu. (CİHAN) 27.12.2209

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR