Antalya`da çiftçiye elektrik 2017`de bedava

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Döşemealtı`nda kurdukları güneş tarlalarının üretime başladığını belirterek, belediye ile protokol imzalayan sulama birlikleri ve kooperatiflerin 2017`de elektriğin ücretsiz kullanacağını açıkladı.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Döşemealtı İlçesi Dağbeli Mahallesi Mellidağ mevkiine kurulan 1 megavatlık güneş enerji santralinin elektrik üretimine başladığını kaydetti. Türel, "Mart 2017`de 1 megavatlık diğer etabı da açılışa hazır hale getiriyoruz. Toplam 2 megavat olacak. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile 3 megavatlık daha güneş enerji santralinin yatırımına başlayacağız. Toplam 5 megavatlık dev bir üretim kapasitesine sahip olacağız. Böylece sorumluluğumuzda olan sulama kooperatiflerimizin elektrik bedellerini Büyükşehir olarak bizler karşılayacağız" diye konuştu.

 

`SEÇİMDE SÖZ VERMİŞTİK`

2014`te seçim kampanyasında sulama birlikleri ve kooperatiflerine bedava elektrik sözü verdiğini hatırlatan Türel, "2009 seçimlerinde adaylardan bir tanesi `Antalya`da herkese bedava elektrik` sözü vermişti. Bırakın bedava elektriği, Antalya`yı suyu en pahalı kullanan il haline getirdiler. Ama biz söz verdik mi onun gereği yerine gelir. O yüzden şimdi güneş enerji santrallerini kurduk. Çok hızlı bir şekilde artık bizimle protokol imzalayan sulama birlikleri ve kooperatiflerimizin elektriği 2017`de bedava olacak" dedi.

 

 2 MİLYON 700 BİN MEGAVAT ENERJİ

 Büyükşehir Belediyesi tarafından Döşemealtı İlçesi, Mellidağ mevkiinde 33 bin metrekarelik bir alanda kurulan güneş enerji santralinin 1 megavatlık ilk etabı Kasım ayı itibariyle elektrik üretimine başlamış ve ulusal elektrik ağına bağlanmıştı. Projenin 1 megavatlık ikinci etabı ise önümüzdeki Mart ayında üretime hazır hale gelecek ve Haziran ayında sisteme entegre edilecek.

 

 Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Murat Demir, "Ulusal ağa verilen elektrik miktarı Büyükşehir Belediyesi`nin hesabında toplanacak. Elektrik miktarını dağıtım şirketine bedel üzerinden satıp, elde edilen gelirle sulama kooperatiflerin tarımsal sulamada kullandığı elektrik bedelini ödeyeceğiz. Toplam 2 megavatlık üretimden 2 milyon 700 bin kilovat saat yıllık üretim kapasitesi bekliyoruz" dedi.

 

 ÇİFTÇİYE ELEKTRİK YÜKÜ OLMAYACAK

 3 megavatlık yeni bir güneş enerji santraliyle ilgili çalışmalara başladıklarını söyleyen Demir, şunları söyledi:

 

 "BAKA ile birlikte toplam 3 megavatlık güneş enerji santrali kurmak için protokol imzaladık. Proje çalışmaları başladı. 2017 yılı içerisinde bu projenin de tamamlanmasını hedefliyoruz. Proje tamamlandığında toplam 5 megavat elektrik üretim kapasitesine ulaşacağız. 6 milyon 750 bin kilovat saatlik yıllık toplam üretim olacak. Sorumluluğumuzdaki sulama birliklerinin kullandığı elektriği Büyükşehir Belediyesi karşılayacak." (DHA)

www.milliyet.com.tr

27.12.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR