GÜNEŞ ENERJİSİ HARİTAMIZ ÇIKARILDI …

 

Doğal enerji kaynaklarından güneş enerjisiyle Türkiye nin şu anda ürettiği enerjinin iki katını üretmesi mümkün. Harita göne en şanslı bölge ve iller ise şöyle:

 

Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) Genel Müdürlüğü verilerinden yapılan derlemeye göre, dünyanın ve Türkiye nin bütün enerji ihtiyacı yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisi ile karşılanabilir.

 

Enerji kaynaklarının yaklaşık yüzde 80 ini ithalat yoluyla karşılayan Türkiye için güneş enerjisinin büyük bir şans olduğu ifade ediliyor. Güneş enerjisi konusunda büyük bir potansiyele sahip Türkiye de yıllık güneş enerjisi potansiyeli 380 milyar kilovatsaat (kWh) düzeyinde bulunuyor. Bu miktar 56 bin megavatlık (MW) bir doğal gaz santralinin ürettiği enerjiye denk geliyor.

 

Coğrafi konum itibariyle ortalama 200 günü güneşli geçen Türkiye de şu anda güneş enerjisi kapasitesinden ancak binde 1 oranında yararlanılabiliyor.

 

GÜNEŞ ENERJİSİ ATLASI HAZIR

 

Bu arada EİEİ, Türkiye de güneş enerjisi uygulamaları açısından en iyi alanların hangi bölgeler olduğunu gösteren güneş enerjisi atlasını (GEPA) da hazırladı.

 

Türkiye de farklı noktalarda kurulan 156 adet güneş ölçüm istasyonunun 22 yıllık verileriyle doğrulanan ve kalibre edilen GEPA da güneş radyasyonu ve il il güneşlenme değerleri gösterildi.

 

GEPA ya göre Türkiye nin ortalama güneşlenme süresi 2 bin 640 saat (günlük toplam 7,5 saat), ortalama toplam ışınım şiddeti ise 1311 kWh/metrekare-yıl.

 

Türkiye nin en fazla güneş enerjisi potansiyeline sahip bölgesi ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Bu bölgeyi sırasıyla Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi izliyor.

 

GÜNEŞİN 5 ŞEHRİ

 

GEPA da güneş termik santralleri kurulabilecek 4 bin 600 kilometrekarelik 5 adet alan belirlendi. Bunlar Konya, Antalya, Muğla, Mersin ve Şanlıurfa illerinde.

 

İki yıldır elektrik kesintilerinin söz konusu olduğu Antalya da çatılara kurulacak güneş enerjisi panelleriyle yılda yaklaşık 24 milyar kWh elektrik üretilmesinin mümkün olabileceği belirtiliyor. Konya da da güneş enerjisiyle elektrik üretecek bir santral projesi düşünülüyor.

 

ŞU ANDA PAHALI BİR YATIRIM

 

Güneş enerjisi teknolojisi konusunda Almanya İspanya ve ABD gibi ülkelerde yapılan önemli araştırmalara rağmen güneş enerjisinden elektrik üretimi şu anda pahalı bir yatırım olarak görülüyor.

 

Üretim maliyetleri ucuzlarsa Türkiye de güneş enerjisinde önemli bir ülke haline gelebileceği belirtiliyor. EİEİ yetkilileri, güneş enerjisi yatırımıyla ilgilenen herkesin EİEİ den REPA yı edinebileceğini belirtiliyorlar.

 

08 Temmuz 2008 (aa)

www.solar-bazaar.com

www.normenerji.com.tr

www.gunes-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR