Türkiye de bugüne kadar sadece su ısıtmak için kullanılan güneş enerjisiyle artık elektrik üretmek de mümkün olacak; ihtiyacın fazlasını da devlet alacak.
Enerjide verimlilik ve tasarrufun artırılmasını öngören Enerji Verimliliği Yasası, Meclis te kabul edildi. Yeni yasayla kişilerin güneş ve rüzgâr gibi doğal kaynaklardan kendi elektriklerini üreterek, gerektiğinde bu enerjiyi dağıtım şirketlerine satmalarının yolu açıldı.
Elektrik üretimini serbest bırakan yasanın yürürlüğe girmesiyle evlerin çatılarına sıcak su paneline benzeyen güneş pili panelleri takılacak. Güneşten elektrik enerjisi üretmeye olanak veren güneş pilleriyle ortalama bir evin günlük elektrik ihtiyacını (4-5 kilovatsaat) karşılamak mümkün olacak. 10 metrekarelik güneş paneli bir evin elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek. Evde elektrik tüketiminin az olduğu zamanlarda, fazla enerji şebekeye satılacak.
Almanya da teşvik ediliyor.
Japonya, Almanya ve Amerika gibi güneşten elektrik üreten ülkelere göre 3 saat daha fazla güneş alan Türkiye de bu teknoloji geçen haftaya kadar sadece su ısıtmada kullanılıyordu.
Türkiye nin günlük ortalama 7.2 saat güneşlenme süresi olduğunu belirten Avrupa Birliği Yenilenebilir Enerji Birliği Başkan Yardımcısı Tanay Sıtkı Uyar, gelişmiş ülkelerde çatılarına güneş pili koyarak elektrik üretenlerin büyük teşvik gördüğünü söyledi. Uyar, "Almanya da birçok konutun çatısı güneş pili ile kaplanıyor ve üretilen her kilovat elektrik için 54 euro cent teşvik alınıyor. Türkiye de 20 euro cent lik teşvik bile yeterli olur. Çünkü bizde güneş alma süresi 3 misli daha fazla" dedi.
13 bin euro ya mal oluyor.
Bir evin elektrik ihtiyacını karşılamak için kurulacak tesisin 13-14 bin euro ya malolacağını belirten Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Altuntop da şunları söyledi: "Halen kullandığımız sayaçlar tek taraflı. Bu sayaçlar kullandığımız elektriği ölçüyor. Güneş pili sisteminde ise sayaçlar çift taraflı çalışıyor". Altuntop, güneş pili sisteminde kullanılan sayaçların ise hem tüketilen elektriği hem de güneş panellerinde üretilerek şebekeye verilen elektriği ölçecek şekilde çift yönlü çalıştığını, faturalandırmanın da bu verilere göre yapıldığını söyledi.
Kıbrıs Rum Kesimi yarısını karşılıyor.
Güneş enerjisiyle elektrik üretimini birçok ülke yaptığı programlarla destekliyor. Almanya da, güneş pillerine yatırımı teşvik etmek için hükümet, üretilen elektriğin kilovatını 54 euro cent e satın alıyor. Japonya da da ailelere yine bu şekilde teşvik kredileri verilirken, Kıbrıs Rum Kesimi nde çatıya konulacak güneş pili maliyetinin yarısını hükümet karşılıyor. Amerika da ise 1997 yılında Clinton tarafından ulusal plan olarak tanıtılan milyon çatıya güneş enerjisi programı hala devam ediyor. 2006 da dünyada güneşten elektrik enerjisi üretimi 7500 megavata yükseldi. Bu üretimin yarısı Japonya, Almanya ve Amerika da gerçekleştiriliyor.
Her yıl yaklaşık olarak yüzde 40 oranında büyüyen güneş enerjisi sektöründe Çin, İspanya ve Fransa en çok yatırım yapan ülkeler arasında yer alıyor.
Elektrik dağıtım şirketleri tarife belirleyecek.
Enerji Verimliliği Yasası ndan önce mevzuatın, şebekeye bağlansa bile satış yapmaya olanak vermediğini belirten Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çağlar, belli bir gücün üzerinde üretim yapanların şebekeye bağlanabileceğini söyledi. Çağlar, şöyle konuştu: "Kendi ihtiyaçları için 500 kilovatsaat ve altında elektrik üretenler elektrik dağıtım şebekesine bağlanabilecek ve ihtiyaç fazlası elektriği şebekeye satabilecekler. Dünyada yaygın olarak kullanımı artan sistemi Türkiye de de kurmak istiyoruz." Mehmet Çağlar, kilovatsaat başına verilecek ücretin dağıtım şirketleri tarafından belirleneceğini sözlerine ekledi.
- Basından -
Klasik Uygulama Örnekleri;
Belediye park ve bahçe aydınlatmaları, fabrika ve iş yerleri çevre aydınlatmaları, büyük arazi aydınlatması, site çevre aydınlatması, acil aydınlatma, sığınak aydınlatması, merdiven aydınlatması, üniversite çevre aydınlatması, OSB Organize Sanayi Bölgesi çevre aydınlatması, tatil köyleri, oteller dış aydınlatma, motel aydınlatması, kamping aydınlatması, benzin istasyonları dış aydınlatma, afetlerde, depremde, şantiyelerde, yat ve teknede, karavanda, çadırda, kampta, sınır karakollarında, yayla evlerinde, mezralarda, kırsal alanlarda, arazide, haftasonu ev, çiftlik evleri, yazlık ev, yazlık çiftlik, güvenlik anaçlı, alarm amaçlı, reklam panosu aydınlatması, totem aydınlatması, açık ve kapalı semt mahalle köy pazar yerleri, belediye parkları, toplanma alanları, afet ekipleri, deprem kurtarma, akom, akut, benzin istasyon, tatil köyleri, sahil siteleri, site aydınlatma, otoyol flaşör, fabrika dış aydınlatma, Org. Sanayi Bölgeleri, üniversiteler, yürüyüş yolları, oyun sahaları, geniş araziler, deniz uygulamaları, solar marin, solar marina, solar marine, askeri tesisler, askeri güçler, savunma tesisleri, asker jandarma polis kontrol noktaları, sınır aydınlatma, gece görüş, gece maçı, halı saha, gece ışıklandırma, top sahası, futbol sahası, çekip ekipleri, mobil solar, gezici araçlar...
- Norm Enerji -