Güneş ışınlarını depolayıp kullanmak

California`daki güneş enerjisi sektörü öyle hızlı büyüyor ki, tüketicilerin yaptığı kurulumların sayısı 2006`dan beri on kat artınca eyaletin elektrik sistemi altüst olmaya başladı.

 

ABD genel indeki elektrik şirketlerince yakından izlenen bir politika değişikliğine giden California`daki elektrik şirketleri, güneş ışınlarının güçlü olduğu öğle saatlerinde güneş panelleri tarafından üretilen fazla elektriği depolamak için çok sayıda batarya ve benzeri cihazlar yerleştirecek.

 

Bu bataryalar daha sonra günbatımında, akşamın erken saatlerinde ve güneşten elektrik üretiminin bittiği ama milyonlarca insanın evlerine varıp klimaları, televizyonları ve diğer elektrikli cihazları çalıştırmasıyla birlikte talebin yükseldiği anlarda, California`nın elektrik şebekesine elektrik vermeye başlayacak.

 

Yeni sistem, elektrik şirketlerinin yıllardır düşündüğü doğalgaz ve kömür gibi geleneksel kaynaklardan sağlanan elektriği bataryalara depolayarak talebin doruğa çıktığı akşam saatlerinde kullanmak fikrinin tam tersi özelliğe sahip.

 

Pennsylvania`daki Pittsburgh Üniversitesi`nin Elektrik Enerjisi Girişimi direktörü Gregory Reed, "Bu, depolama konusunda her zaman düşündüğümüz yöntemin zıddı" diyor.

 

Her biri bir tır büyüklüğündeki batarya gruplarını kullanarak, gün içinde elektriği depolayıp akşam saatlerinde şebekeye vermeyi öngören bu görece yeni fikrin amacı, arz ve talepteki hızlı değişimle başa çıkmak.

 

Bataryaların maliyeti California için muhtemelen birkaç milyar dolar olduğu için geçmişte bunların kullanımı sınırlanmıştı.

 

Ancak California`da hızla büyüyen güneş enerjisi sektörü denklemi değiştirdi ve California Kamu Hizmet Kuruluşları Komisyonu`nun farklı bir yol izlemesine neden oldu. Komisyon Ekim sonunda, denetlediği elektrik şirketlerinin bir tür enerji depolama donanımı kurmasını istedi ve ABD`de ilk kez böyle bir talimat verildi.

 

Depolamanın amaçlarından biri de; California`da çoğunluğu doğalgazla çalışan jeneratörlerin, güneş panellerinin üretiminin onları gereksiz kıldığı öğlen saatlerinde çalışmasını sağlamak. Eyaletin elektrik şebekesini işleten California Bağımsız Sistem Operatörleri`nin yenilenebilir enerji danışmanı Clyde Loutan, "Eyalette bu kadar çok güneş paneli olduğu için bazı dönemlerde aşırı üretim ve aşırı arz ile karşılaşabiliriz. Bu durum elektrik yetersizliği kadar istikrarsızlık yaratır" diyor.

 

Jeneratörlerin çalışmaya devam etmesini sağlamanın önemi şurada yatıyor: Bunlara güneş batar batmaz ihtiyaç duyulsa da, çalışmaya başlamaları zaman alıyor. Planlamacıların tahminlerine göre, 2020`de günbatımı zamanında arz ile talebi dengelemek güçleşecek. Çünkü güneşin batması ile eşzamanlı olarak talebin artması muazzam miktarda elektrik ihtiyacı yaratacak. Sistem yaklaşık üç saat içinde yani şimdikinden daha hızlı bir şekilde üretimi iki kat artırmak zorunda kalacak. Elektrik talebi kuzey-güney yönünde uzanan dar bir sahil şeridinde yoğunlaştığı için, California`daki sorun bir hayli şiddetli.

 

Batarya üreticisi Outback Power şirketinin üretim müdürü Philip Undercuffler, "Bu sahil şeridinin hemen her yerinde güneş aynı anda batıyor" diyor. MATTHEW L. WALD, WASHINGTON

www.sabah.com.tr

26 Ocak 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR