İklim değişiminin Dünya’yı tehdit ettiğinin fazlasıyla dillendirildiği şu günlerde, Akdeniz ülkeleri de bol bol nasiplendikleri güneş ışınlarını nasıl en uygun biçimde enerjiye çevirebileceklerini tartışıyor. Atina’da bu konu üzerine bir konferans düzenlendi.

 

Yenilenebilir enerji kaynakları, iklim değişikliğiyle mücadele tartışmalarıyla gündeme taşınan konulardan. Akdeniz ülkelerinde de güneş enerjisinden daha fazla yararlanma imkanları araştırılıyor. Yunanistan’ın başkenti Atina’da bir araya gelen uzmanlar, konunun önünde duran engelleri ve çözüm yollarını tartıştı.

 

Avrupa Fotovoltaik Endüstrisi Derneği Başkanı Dr. Winfried Hoffmann, güneş panelleriyle elektrik üretiminin Akdeniz ülkelerinde henüz istenen seviyeye ulaşmadığını belirtiyor. Almanya’da güneş enerjisinden elde edilen elektriğin Akdeniz’e kıyısı bulunan bütün ülkelerde elde edilen güneş enerjisinin beş katı olduğuna dikkat çeken Dr. Winfried Hoffmann, ancak son yıllarda bu alanda belirgin bir aşamanın kaydedildiğini vurguluyor.

 

Hoffmann’a göre “Durum o kadar da kötü değil. Örneğin İspanya ve İtalya’da bu doğrultuda bazı adımlar atılıyor. Elektrik üreticilerinin dağıtım şirketlerine yaptığı satışta ‘tarife güvencesi’ sağlayan yasa İspanya’da kabul edildi; İtalya’da da bu yöndeki hazırlıklar son aşamada.”

 

Bürokratik engeller

Tarife güvencesi yasasının meclisten geçen yıl geçtiği Yunanistan’da ise bürokratik engeller elektrik üreticilerini zorlamaya devam ediyor. Birçok projede görev alan Yunan elektrik mühendisi Mario Sigalas, bir düzine iznin alınması gerektiğini, bunun birkaç yılı alabildiğini belirtiyor.

 

Sigalas “Önce bir dizi izni almak, ardından enerji dağıtıcısı kurumla sözleşme yapmak zorundasınız. Şimdiye kadar bu alana gerekli yasal çerçeve kazandırılamadı. Güneş enerjisi üreticileri hala elektriği dağıtıcı firmaya geçerli fiyat üzerinden satabilmiş değil” diyor.

 

Avrupa Fotovoltaik Endüstrisi Derneği Başkanı Dr. Hoffmann ise farklı ülkelerde yaşanan zorlukların süreç içinde aşılacağına inanıyor: “Piyasaların birkaç ay içinde yeniliklere hazır hale gelmesini beklemek zor. Bunun için gerekli olan altyapı adım adım hazırlanıyor. Başta, İspanya, Fransa ve İtalya olmak üzere önce Akdeniz’in kuzeyinde bu doğrultuda ilk adımların yoğunlaşmasını bekliyorum. Ardından fikrin Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika yönünde yaygınlaştırılması hedefleniyor.”

 

Kuzey Afrika için de önemli

Fas Güneş Enerjisi Birliği Başkanı Said Mouline, güneş panelleriyle elde edilecek enerjinin özellikle Kuzey Afrika ülkeleri açısından büyük önem taşıdığını kaydediyor. Mouline bu konudaki düşüncelerini “Günümüzde Fas’ta güneş panelleriyle elde edilen elektrik enerjisinin potansiyeli yaklaşık 6 megavat dolayında. Güneş enerjisinin ana dağıtım şebekesine entegrasyonu piyasayı tamamen değiştirecektir. Bu tür projeleri geliştirebilecek doğru yollar arayışı içindeyiz” diye dile getiriyor.

ABHaber

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR