BOTAŞ, bugünden geçerli olmak üzere, konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatına yüzde 22.50, sanayide kullanılan doğalgaza da yüzde 22 oranında zam yaptı.
BOTAŞ Genel Müdürlüğü nden 02.00 de yapılan yazılı açıklamada, Yüksek Planlama Kurulunca enerji KİT lerinde 1 Temmuz dan itibaren maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasına geçilmesinin kararlaştırıldığı hatırlatıldı.
Açıklamada, bu çerçevede yapılan hesaplamalar sonucunda, doğalgaz satış fiyatlarının bugünden geçerli olmak üzere konutlara yüzde 22.50, sanayiye yüzde 22 oranında yansıyacak biçimde artırıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: “ Söz konusu fiyat artışında, döviz kurunda özellikle son bir ay içinde meydana gelen hızlı artışların yanı sıra, petrol ve petrol ürünleri fiyat ortalamalarına endeksli olan doğalgaz alım fiyatlarının, petrol fiyatlarındaki artışlardan 6-9 ay geriden etkilenmesi ve geride bıraktığımız 6-9 aylık dönemde petrol fiyatlarının uzun süre rekor seviyelerde seyretmesi etken olmuştur. ”(aa) 01/11/2008
Doğalgaz zammı 6,8 lik deprem gibi
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Doğal gaza yapılan son zam, 6.8 lik deprem gibi dedi. Sönmez, yaptığı yazılı açıklamada, BOTAŞ tarafından bugünden itibaren geçerli olmak üzere doğal gaza yapılan zamma tepki gösterdi.
Doğal gaza yapılan son zam 6.8 lik deprem gibi diyen Sönmez, zor şartlarda üretim yapmaya çalışan, girdi maliyetlerinin yüksekliğiyle boğuşan reel sektörü, 6.8 lik zammın yaratacağı sarsıntıyla çok daha sıkıntılı günlerin beklediğini ifade etti.
Sönmez, yılbaşından bu yana doğal gaza yapılan zammın yüzde 20 ye yaklaştığını ifade ederek, şu görüşlere yer verdi: Üretimin temel girdilerinden olan doğal gazı ve maliyetleri etkileyen unsurları zamlı alan, buna karşılık ürünlerinin fiyatlarını artıramayan reel sektör sürekli cepten yemektedir. Böylelikle reel sektör üretim yapamaz durumu gelmektedir. Üretim yapamayan reel sektör ise ekonominin geneli için ciddi sıkıntıların göstergesidir Sönmez, doğal gaz kullanarak elektrik üreten santraller için sorunun daha da büyük olduğunu öne sürerek, milyarlarca dolarlık yatırımla kurulan santraller ve bunların işleticilerinin adeta cezalandırıldığını ifade etti. Açıklamasının sonunda Sönmez, Cezalandırılan sadece doğal gaz santrali kurup işletenler değil aslında Türk sanayicisi, Türk yatırımcısı ve Türk girişimcisi olmaktadır görüşünü savundu.
Doğal gaz zammına tepki
01 Kasım 2008 Cumartesi 14:44
TMMOB Makina Mühendisleri Odası, doğal gaza yapılan zamma tepki gösterdi.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, doğal gaza yapılan yüzde 23,85 zam sonucunda bir ailenin elektrik dahil aylık toplam enerji harcamasının 208 YTL ye yükseldiğini bildirdi.
Koramaz, yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl uygulanan ilk 4 zam sonucunda yüzde 47 olan doğal gazdaki fiyat artışının, son yüzde 23,85 lik zamla birlikte, yüzde 82,15 e ulaştığını öne sürdü.
Aylık otomatik zamların, çalışanların doğal gaz faturalarını yükseltirken, sanayi ve işyerlerini de zor durumda bırakacağını kaydeden Koramaz, zamların, ısınma ve aydınlatmada halkın yaşamını karartacağını belirtti.
Yüksek Planlama Kurulu Kararı uyarınca enerji KİT lerinde Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması adıyla ve IMF ve ABD;ye verilen taahhütler uyarınca otomatik zam uygulamasına geçildiğine işaret eden Koramaz, açıklamasında şöyle devam etti:
Böylelikle doğal gazda aylık, elektrikte ise 3 aylık dönemlerle otomatik zamlar yürürlüğe konulmuştur. Bu uygulama uyarınca doğal gaz fiyatları, Ocak, Haziran, Ağustos ve Ekim başında yapılan zamlara ve yürürlüğe giren yeni zamla konutlarda ÖTV ve KDV dahil 82,15 artmıştır. Botaş ın satış fiyatlarına gaz dağıtım şirketlerinin uyguladığı ve 5,5 cente kadar varan Birim Hizmet ve Amortisman Bedelleri de eklendiğinde, Ankara, İstanbul, İzmit gibi kentlerde doğal gaz satış fiyatı, 1.07 YTL/metreküpe ulaşacaktır. Böylece kombi ile ısınan bir ailenin aylık doğal gaz gideri ayda 133,3 YTL, yıllık gideri ise 1,6 milyar YTL olacaktır. Yine bir ailenin şu anki aylık elektrik tüketimi 300 kw üzerinden 75 YTL, yıllık toplamda ise 900 YTL;dir. Bir ailenin şu anki aylık doğal gaz, elektrik toplam enerji gideri ise 208,30 YTL olacaktır. Doğal gaza aylık, elektriğe 3 ayda bir zam yapılacak olması, bütün emekçiler ve dar gelirlilere gündelik yaşamda kabus yaşatır düzeydedir.
Doğal gaz/elektrikteki fiyat artışlarının ekonomi ve enerji yönetimindeki başarısızlıktan beslendiğini savunan Koramaz, enerjide dışa bağımlılık nedeniyle petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen döviz fiyatlarındaki artışın, elektrik üretiminde doğal gazın payının çok yüksek oluşunun fiyat artışlarını etkilediğini belirtti.
Koramaz, fiyat artışını etkileyen diğer unsurları da serbestleştirme ve kuralsızlaştırma uygulamaları, kamu santralleri düşük kapasitede çalıştırılırken özel şirketlerden yüksek fiyatlarla elektrik satın alınması, kentsel gaz dağıtım şirketlerinin birim hizmet ve amortisman bedellerinin yüksek tutulması olarak sıraladı.
Koramaz, enerjide sorunların çözümü için, arz çeşitliliği sağlanmasını, özelleştirme, küçültme, parçalama politikalarının terk edilmesini, doğal gaz depolama kapasitesinin artırılmasını, elektrik üretiminde doğal gazın payının düşürülmesini, enerji verimliliğine önem verilmesini, yerli kaynakların değerlendirilmesini, BOTAŞ;ın mevcut doğal gaz sözleşmelerinin özel kuruluşlara devrine son verilmesini, doğal gazdaki KDV nin düşürülmesini, ÖTV nin kaldırılmasını önerdi.