IBM in, güneş enerjisi teknolojisini daha uygun maliyetli bir seçenek haline getirmenin yollarını aradığı "Big Green Innovations" girişimi sayesinde, önümüzdeki 5 yıl içinde, güneş enerjisi herkes için uygun maliyetli bir seçenek haline gelecek. 

 

Bugüne kadar, güneş enerjisi üretiminde kullanılan malzemelerin ve pillerin maliyeti, enerjinin yaygın kullanılmasına izin vermeyecek kadar yüksekti. Ancak, bu durum artık değişiyor. IBM in üzerinde çalıştığı ve pahalı silikon kullanılmayan "ince film" biçiminde güneş pilleri, silikon levhalı güneş pillerinden 100 kat daha ince ve daha uygun maliyetle üretilebilecek. Bu sayede, ince filmler yalnızca binaların çatılarında değil, yan kısımlarında, renkli camlarda, cep telefonlarında, disüstü bilgisayarlarda, otomobillerde, hatta giysilerde de kullanılarak, çok daha fazla enerji üretilebilecek.

 

IBM den yapılan yazılı açıklamada, kamp ateşini büyüteçle yakan bir çocuğun yaptığına benzer şekilde, büyük bir mercek kullanarak 2.300 güneşe eşdeğer bir enerjiyi 1 santimetre karelik güneş pili üzerine aktardı. IBM, bu girişimle bu küçüklükte bir alana bugüne dek görülen en büyük miktardaki enerjiyi toplayarak, bu kadar küçük bir güneş pilinden bugüne dek elde edilen en yüksek enerjiyi sağlamayı başardı. Güneş enerjisinin küçük alanlar üzerinde yoğunlaştırılmasının, güneş enerjisi kaynaklı büyük çaplı elektrik enerjisi üretiminin maliyetini önemli ölçüde azaltması bekleniyor.

 

Ancak, optik yoğunlaştırıcı piller söz konusu olduğunda, sıcaklık denetimi güneş ışığının yüksek düzeyde yoğunlaşması nedeniyle sorun yaratıyor. 2.300 adet güneşin enerjisine eşdeğer enerjinin bu küçüklükte bir alan üzerinde toplanmasıyla, paslanmaz çeliği bile eritebilecek kadar yüksek düzeyde bir ısı ortaya çıkıyor. IBM in küçük güneş pilini soğutabilme becerisiyle bu sorun da çözülebiliyor. IBM, bilgisayar çiplerinin soğutulması konusunda yürüttüğü araştırma ve geliştirmelerden yararlanarak, güneş pilinin sıcaklığını 1.600 santigrat dereceden 85 santigrat dereceye indirmeyi başardı.

06 Aralık 2008 (CİHAN)

--------------------------

Bedava Elektrik için;

www.normenerji.com.tr

www.solar-bazaar.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR