İstanbul’da güneş enerjisi devreye giriyor…

 

İstanbul’daki çarpık yapılaşmanın atmosfere olumsuz etki yaptığını belirten Başkan Topbaş, “Kendi güneş enerjimizi üretme çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca çevreyi kirletmeyen, otobüs ve metrobus araçlarını tercih ediyoruz” dedi.

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Saraçhane Belediye Sarayı’nda yapılan Özürlüler Komisyonu toplantısının ardından, basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Teksas Üniversitesi ile birlikte yürütülen “İklim değişikliklerinin İstanbul’un su kaynaklarına etkisi” çalışmasının amacının yağmur yağdırmak değil, bulutların mikro fizik yapısını inceleyerek kirleticileri belirlemek olduğunu söyledi.

 

Bu çalışmayla amaçlarının, İstanbul üzerinde sera gazı etkisine neden olan kirleticileri tespit ederek, çevre mücadelesinde ellerinde veri olmasını sağlamak olduğunu ifade eden Başkan Kadir Topbaş, “Bizim arzu ettiğimiz yağmur yağdırma değil, bulutların mikro fizik yapısını inceleyerek kirleticileri belirlemek adına bilimsel bir çalışma yapmak. Yani İstanbul üzerine gelip de bulutların neden yağmur bırakmayarak pas geçtiğini tespit etmek. Burada yer yer birkaç deneme yaptık. Bazı etkileri olduğunu söylediler. Ama bizim, bulutların yapısıyla oynanmaması konusunda bir hassasiyet gösterdiğimizi ifade etmek istiyorum. Çünkü doğal dengeleri olumsuz etkileyebileceği yönünde endişemiz var” diye konuştu.

 

Bu çalışmaların bilimsel aşamada olduğunu ve henüz net sonuçlarının ortaya konulmadığını ifade eden Kadir Topbaş, belirlenecek kirleticilere göre sorunları ortadan kaldıracak çalışmalar yapacaklarını kaydetti. Çalışmanın 8 aylık uçuş periyodunun ardından, 4 ay da raporlama süresini kapsadığını, aylara ve mevsimlere göre bulutların yapısının incelendiğini belirten Başkan Topbaş, şehir içindeki ciddi yapılaşmanın kent atmosferine olumsuz etki yaptığını tahmin ettiğini de dile getirdi. Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü;

 

“Şehirler yüzde 75 oranında dünyayı kirletiyor. Yoğun gelişen ve cazibe merkezi olmuş kentlerin sorumluları olarak bu kirliliği ortadan kaldırma sorumluluğumuz var. Yapılarda kullanacağımız malzemelerden tutun, yenilenebilir enerjiye geçişe kadar birçok çalışma yapacağız. Bizim şu anda karbondioksit salınımını azaltmak adına, yenilenebilir enerji konusunda çalışmalarımız var. Özellikle belediye binalarımız başta olmak üzere kendi güneş enerjimizi üretmek üzere çalışmalar da yapıyoruz. Otobüslerimizi ağırlıklı olarak doğalgaza geçirmek suretiyle karbondioksit salınımını minimize etmek istiyoruz. Metrobüs araçları zaten hibrid sistemli. Artık İstanbul da çevreyi kirletmeyen, karbondioksit salımını oldukça düşüren otobüsleri tercih ediyoruz.”

 

İstanbul’un su tedariki devam ediyor…

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, beklenen yağışların az olması nedeniyle önümüzdeki yaz yaşanacak su sorununa ilişkin olarak, “Biz ‘İstanbulluların suyunu kesmeyeceğiz’ dedik ve kesmedik. Önümüzdeki dönemde de kesmeyeceğiz. Bu konuda kimsenin endişesi olmasın. Ancak İstanbullular daha önceki gibi yine bizim yanımızda olmalı, suyu daha dikkatli kullanmalı ve bu alışkanlık haline gelmeli. Bunu söylüyoruz. Şu anda bizim tedarik çalışmalarımız devam ediyor. Melen Projesi’nin birinci etabını bitirdik. Bulgaristan sınırındaki Rezve Deresi’yle ilgili çalışmalarımız var. Ayrıca mevcut barajlarımızın su seviyelerini artırma ve barajlardaki su kaçaklarını önleme çalışmalarını devam ettiriyoruz. Melen’in ikinci etabının getirilmesiyle ilgili bir çalışma daha var. Melen’den gelen hattan Darlık Barajı’na su aktarmak için 26 kilometrelik bir hattı inşa edilecek. Hedefimiz İstanbul’u yine susuz bırakmamak” diye konuştu.

 

İstanbulluların günde ortalama 2 milyon metreküp su kullandığını, bunun ciddi bir atık su olduğunu ifade eden Başkan Kadir Topbaş, bu suyu sanayi, park ve bahçe sulamasında kullanmak üzere çalışma yapıldığını hatırlattı. Başkan Topbaş, Ayamama Deresi ile Avcılar’da Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nde arıtılacak toplam 800 bin metreküp suyun geri kazanılacağını belirterek, bu suyun sanayi bölgelerine çekilecek iki ayrı hatla sanayi tesisleri tarafından çok ucuz kullanımını sağlayacaklarını anlattı. Böylece içilebilir temiz suyun kullanımını düşürmüş olacaklarını ve bunun da 300 milyon metreküplük bir baraj anlamına geldiğini ifade eden Topbaş, artık derin deşarj yerine bütün atık suları ileri biyolojik arıtmadan geçirmek istediklerini ve bütün yatırımları buna göre yaptıklarını kaydetti.

 

Başkan Kadir Topbaş, bu projelerin gecikmesinin ihaleye girip de kazanamayan firmaların açtıkları davalardan kaynaklandığını vurgulayarak, “Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi 2010’da, 2009-2010’da da belki Ayamama bitecek. Tabii ki hukuk devletindeyiz. Yargı yolu açık. Bu yola gidenler bizi engelledi. Ama şimdi yapıyoruz. Bunlar devreye girdiğinde geri kazanım da başlayacak” dedi.

26.02.2008 İBB

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR