Greenpeace hükümetleri iklim değişikliği konusunda somut adımlar atmaya çağırıyor!

Greenpeace Akdeniz şu açıklamayı yaptı:

 

Çocuklarımızın gözlerinin içine bakıp iklim felaketini itiraf edebilecek miyiz? "Fırsatımız vardı, ama cesaretimiz yoktu...Teknolojimiz vardı ama vizyonumuz eksikti..." Böyle mi diyeceğiz?

 

Greenpeace Poznan daki Birleşmiş Milletler İklim Toplantısı için bir araya gelen hükümetlerin, iklim değişikliğini felaket noktasına gelmeden önlemek için somut önlem almalarını istedi.

 

Uluslararası çevre kuruluşu, bir karbondioksit tsunamisi ile yok olmanın eşiğindeki dünyayı tasvir eden 3 metre uzunluğundaki heykelin açılışını yaparak toplantının açılışına damgasını vurdu. "Planet Earth:Tipping Point" adlı heykel hassas gezegenimizin ahşap ve kömürden yapılmış dev bir dalganın altında kaldığını gösteriyor.

 

Greenpeace İklim Kampanyacısı Stephanie Tunmore, "İklim değişikliğinin etkileri bilimsel öngörülerin de ötesinde. Ancak bu toplantılarda hala liderlik eksikliği var. Hala krizin aciliyetini idrak edemeyen devletlerin olduğu ortada" dedi.

 

Tunmore şöyle devam etti: "Çözüm oldukça basit: hızla ilerleyen iklim değişikliğinin ezici bedelini engellemek için, dünya, kömüre olan bağımlığını bırakmalı ve ormanları yok etmeye son vermeli. Yoksa dev bir küresel ısınma tsunamisi altında yok olacağız. Çözüm kararı hemen bu toplantıda başlamak zorunda."

 

Biliminsanları iklim değişikliği etkisi altında ümitsiz bir geleceği ortaya koyan şok edici raporlarını açıkladıktan sonra, dünya devletleri geçtiğimiz yıl Bali de gerçekleştirilen BM İklim Konferansında, iklimi korumak için yeni bir anlaşmayı Aralık 2009 Kopenhag toplantısına kadar garanti altına alacaklarını taahhüt ettiler.

 

Üzerinden bir yıl geçtikten sonra, küresel seragazı salımlarında artış devam ediyor ve hem Kuzey Kutbu ndaki, hem de Antarktika daki buzların erimesi biliminsanlarının en kötü varsayımlarının bile üstünde çıktı. Görünürde, anlaşmayla ilgili net bir ilerleme yok. Tam anlamı ile, milyonlarca yaşam risk altında. Yıkıcı ekonomik sonuçlar ve türlerin yok olması da cabası.

 

Tunmore, "Gezegene savaşma şansı tanıyacak bir anlaşmayı sonuca bağlayacak iki yıllık bir sürecin tam ortasında bulunuyoruz. Şu ana kadar bu pazarlıklarda bol bol ayak direme, atışma ama çok az ilerleme gördük. Artık, devletlerin iklimi korumak için ciddi önlemler alma zamanı" dedi ve ekledi "Yaşamakta olduğumuz ekonomik kriz, iklim değişikliğinin bize bedeli olacak trilyonlarca dolarla kıyaslandığında hiçbir şey."

 

Greenpeace Akdeniz Enerji ve İklim Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı da, "Henüz Kyoto Protokolü nü bile onaylamayan bir devletin temsilcisi olarak Türk delegasyonunun Poznan a yüzü kara gittiği kesin. Umarız 2012 sonrası atılacak olan adımların tartışıldığı bu toplantıda gezegenin iklimini korumak için daha hevesli bir ülke tablosu çizeriz. Artık hükümet iklim değişikliğinin ciddiyetini anlamalı. Hayati önem taşıyan bu toplantı ile ilgili tüm gelişmeleri internet sitemiz www.greenpeace.org/poznan-guncel aracılığıyla paylaşacağız" dedi.

 

Greenpeace, iklimi korumak için bir yıl içinde Kopenhag da küresel bir anlaşma imzalanması gerektiği konusunda devletleri uyarıyor. Bu anlaşmaya göre, seragazı salımlarının artışına en fazla 2015 e kadar müsaade edilmeli ve 2015 sonrasında salımlar keskin bir biçimde düşmeli.

 

Poznan da, devletler şu konularda anlaşmaya varmalı:

 

· Biliminsanlarının talep ettiği bir iklim vizyonu: salımlar en fazla 2015 e kadar yükselmeli ve sonra düşürülmeli

 

· Martta müzakerelere başlamak için taslak bir metin

 

· Aralık 2009 Kopenhag toplantısına kadar tamamlanacak detaylı bir çalışma planı

 

· Ve gelişmiş ülkelerin seragazı salımlarını IPCC tarafından belirlenen en az % 25-40 oranında düşürmeleri üzerinde anlaşmaları

yeşil.ntvmsnbc.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR