MALİ KRİZ AŞILIR, ISINMA AŞILMAZ

TBMM Çevre Araştırma Komisyonu Başkanı Nuri Uslu, dünyanın yaşadığı mali kriz 3-5 yılda aşılabileceğini belirterek, Ama küresel ısınmaya bağlı sorunlar dünyayı sararsa bu krizden kurtulmak o kadar kolay değil dedi.

 

Çevre sorunlarının araştırılarak, sürdürülebilir çevre politikası için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Çevre Araştırma Komisyonu üyeleri, Muğla Valiliğinde düzenlenen, Muğla nın Çevre Sorunları ve Alınması Gereken Tedbirler konulu toplantıya katıldı.

 

Toplantının açılışında konuşan TBMM Çevre Araştırma Komisyonu Başkanı Nuri

Uslu, dünyada yaşanan mali krize dikkati çekerek, şunları söyledi:

 

Bu mali krizi alınacak olan önlemlerle 3-5 yılda aşabiliriz ama son yıllarda bilim adamlarınca gündeme getirilen ve bizimde hissetmeye başladığımız, küresel değişim, küresel ısınmaya bağlı olarak değişen ilklim değişikliği, bunun sonucunda oluşan kuraklıklar, çölleşmeler dünyayı sararsa, bu krizden kurtulmak o kadar kolay olmayabilir.

 

Komisyon üyelerinin bölgelerin çevre sorunlarını yerinde tespit etmek amacıyla son dönemde 15 ili ziyaret ettiğine işaret eden Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

İllerde yaptığımız görüşmelerde, tespitlerde bulunuyoruz. Tespit ettiğimiz çevre sorunlarını, Meclis teki arkadaşlarımızla paylaşacağız. Muğla da denizlerimizi, içme su kaynaklarımızı kirletmemeliyiz ve gerekli tedbirleri süratle almalıyız. Özellikle Muğla nın kıyılarını ve ormanlarını korumalıyız. Orman yangınları ile mücadelede görev almalıyız. Yaptığımız tespitleri rapor halinde yayınlayacağız.

 

Muğla Valisi Ahmet Altıparmak ise Muğla nın sahip olduğu doğal güzellikleri anlatarak, mevcut doğal güzelliklerin korunması için sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarla birlikte hareket ettiklerini belirtti.

 

MUĞLA NIN ACİL ÇÖZÜM BEKLEYEN ÇEVRE SORUNLARI

Toplantıda konuşan Muğla Çevre Müdürü Mehmet Şahin, komisyon üyelerine yaptığı sunumda, Muğla nın acil çözüm bekleyen çevre sorunlarını, Plansız ve düzensiz konumlandırılmış balık çiftlikleri, termik santraller, çevre alt yapısı olmadan kurulmuş turistik tesisler, çevre tedbiri almayan maden ocakları, plansız yapılan zeytin yağı fabrikaları ve belediyelerin katı atıklarından kaynaklanan kirlilikler olarak sıraladı.

 

Türkiye genelinde balık üretimi yapılan çiftliklerin yüzde 54 ünün Muğla da olduğunu bildiren Şahin, bölgede 126 balık çiftliği, 82 adet mermer fabrikası, 92 madencilik işletmesi, 3 termik santral, 20 adet marina, 3 adet liman, 218 benzin istasyonu yer aldığını ifade etti. Şahin, Muğla ve Yatağan 1. derece kirli birimler kategorisinde, bölgede bulunan termik santrallerde düşük kalorili linyit kullanılmaktadır. Hava kalitesini Muğla ve Yatağan daki hava kalitesi ölçme istasyonları aracılığı ile izliyoruz diye konuştu.

 

ÇEVRE KİRLİLİĞİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI

Mehmet Şahin, bölgede çevreyi kirleten işletme ve tesislere yönelik kontrollerinin sürdüğünü ve çevreyi kirlettiği tespit edilen işletme ile tesisler hakkında cezai işlem yapıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:

 

2008 yılı içinde denizi kirleten 6 işletmeye, 172 bin 512 YTL ceza kesildi. Ayrıca bölgede bulunan termik santrallere çevre kanunu kapsamında 2006 yılından bu yana kesilen cezalar şöyle; Yeniköy (101 bin 674 YTL), Kemerköy (87 bin 809 YTL) ve Yatağan Termik Santrali (2 milyon 706 bin YTL). Bölgede bulunan santrallerin toz tutma ve baca gazı kükürtdioksit arıtma tesisleri yapılmıştır. Yatağan ve Kemerköy santrallerinin arıtım tesisleri faaliyete geçmiş, ancak Yeniköy santralinin baca gazı arıtım tesisi çalıştırılamadığından, yapılan bu

tesisin faaliyete alınamadığı bildirilmiştir.

 

BALIK ÇİFTLİKLERİ

Muğla ve ilçelerinde bulunan 126 balık çiftliğinden 35 tanesinin yerinin uygun olduğunu savunan Şahin, şöyle devam etti:

 

Geri kalan 91 balık çiftliğinin yeri ise uygun değil. Uygun olmayan balık çiftlikleri hakkında bakanlığımızın talimatı doğrultusunda kapatma kararı verildi. Bakanlığımızın tebliği dava edildiğinden adli süreç yaşandı. Bu süreç nedeniyle 2008 yılı Şubat ayında kapatma kararları verebildik. Kapatma kararlarına karşı üreticiler dava açarak itiraz etti ve Muğla İdare Mahkemesi kapatma kararının yürütülmesini durdurdu. Bu karar, Aydın Bölge İdare

Mahkemesince de onandı.

 

Toplantıya katılan 14 milletvekili, bölgenin çevre sorunları hakkında, yerel yöneticiler ve sivil toplum temsilcileri ile görüş alışverişinde bulundu.

yeşil.ntvmsnbc.com

-.-

KÜRESEL ISINMA MI, KÜRESEL KRİZ Mİ ?

Küresel ısınma konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri, küresel ısınmaya karşı gereken önlemleri almamanın yarattığı riskin, yaşanan küresel mali krizin yarattığı riskten çok daha büyük olduğunu söyledi.

 

Nicholas Stern, Hong Kong da düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, "küresel ısınmayı göz ardı etmenin yarattığı riskler, mali sistemin yarattığı riskleri göz ardı etmenin yarattığı sonuçlardan çok daha büyük olacaktır" dedi.

 

Stern, 2006 da yayımladığı çığır açıcı bir raporda, küresel ısınmaya karşı önlemler alınmamasının 1929 da başlayan Büyük Bunalım a denk acılara yol açacağını söylemişti.

 

Stern, bu noktaya dikkat çekerek, "Bu çok önemli bir derstir, risklere karşı erken harekete geçilmeli" diye konuştu.

 

Hükümetlerin parasal ve mali istikrar programları uygulamaktan, gerçek sektörleri rahatlatmak için mali harcamaları artırmaya yönelik programlar uygulamaya geçtiklerine dikkat çeken Stern, bu yönelimin "daha yeşil, karbon salımlarını düşürücü bir yeni dünya düzeni" kurmak için bir fırsat sunduğunu belirtti.

 

Nicholas Stern, "bu durgunluktan çıkarılacak ilk dersin, ekonomide talebi artırmanın en iyi yolunun, gelecekte düşük karbonlu bir büyümeye odaklanmak olduğunu, bunun kitlesel kamu taşımacılığı, enerji ve yeşil teknolojileri içerdiğini" belirtti.

 

KOPENHAG DA ANLAŞMA İHTİMALİ YÜKSEK

Küresel ısınmanın arkasındaki en büyük etken olarak görülen karbon salımının dünya çapında azaltılması için yapılacak bir anlaşmanın ele alınacağı toplantı ise gelecek yılın sonunda Kopenhag da yapılacak.

 

Çin de geçen hafta yapılan Asya-Avrupa zirvesine katılan liderler, bu anlaşmanın yapılması gerektiği görüşlerinin değişmediğini belirtti ve son küresel mali krizin, bu anlaşmayı geciktirmek için bahane olarak kullanılmaması uyarısında bulundular.

 

Ancak İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi bir süre önce AB deki 10 ülkenin daha kendisinin bir AB iklim planını önleme çabalarını desteklediğini açıkladı. Bu açıklama, AB nin küresel ısınmayı engelleme çabaları konusunda kuşku yarattı.

 

Ama Stern, bu gelişmelere rağmen Kopenhag zirvesinde karbon salımının 2050 ye kadar yüzde 50 azaltılmasını içeren bir anlaşmanın imzalanması şansının "çok yüksek" olduğunu söyledi.

 

Ancak böyle bir anlaşmanın yapılabilmesi için en büyük karbon salıcısı ABD ile bazı değerlendirmelere göre bu alanda ABD yi geçen Çin in uzlaşması gerekiyor.

 

Stern, Çin ve ABD nin karbon salımı konusundaki bir anlaşmanın baş aktörleri olduğunu belirterek, "İkisinden biri anlaşmayı engelleyebilir, ama önleyeceklerini düşünmüyorum" dedi.

 

Çin e yaptığı bir geziden yeni dönen Stern, Çin in bundan sonraki 5 yıllık ekonomik planının "düşük karbon salımı odaklı olacağını göreceğiz" dedi.

yeşil.ntvmsnbc.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR