Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Bulgaristan Enerji Bakanı Petr Dimitrov ile dün bir araya geldiklerini belirterek, "Bizdeki gazın bir miktarının verilmesini kendileriyle görüştük" dedi.

 

Güler, 1. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, bugün Moskova’dan geldiğini hatırlatarak, dünyanın, özellikle Avrupa’nın çok büyük bir kriz içerisinde bulunduğunu söyledi.

 

"Moskova’da dün peş peşe başbakanların biri gidiyor, biri geliyor. Hepsi bir krizin içindeki ülkeler" diyen Güler, olağanüstü hal ilan edilen milli güvenlik kurullarının toplandığı ülkeler bulunduğunu, dolayısıyla enerji arz güvenliğinin çok önemli olduğunu vurguladı.

 

Türkiye’nin "israflar" ülkesiyken, fırsatlar ülkesi olmaya doğru gittiğini kaydeden Güler, Türkiye’de 30 büyük enerji yatırımcısı varken, bunu 3 bine çıkardıklarını, hedeflerinin 3 milyon olduğunu bildirdi.

 

Güler, "Eğer güneş enerjisini çatıya taşırsak kiremitleri güneş pilleriyle değiştirirsek, güneye bakan duvarları güneş enerjisiyle donatırsak ki bu miktar 56 bin megavatlık doğal gaz santraline denk" dedi.

 

Türkiye’nin aldığı tedbirlerden dolayı, bugün bir kriz yaşayan Avrupa ve Balkanlar’ın olağanüstü durumunu yaşamadığına işaret eden Güler, Bulgaristan Enerji Bakanı Petr Dimitrov ile bir araya geldiklerini, Türkiye’deki gazın bir miktarını bu ülkeye vermeyi görüştüklerini bildirdi.

 

Türkiye’nin şu anda alamadığı gazın 40 milyon metreküp olduğunu hatırlatan Güler, bunun, göreve geldiğinde Türkiye’nin kullandığı toplam miktar olduğunu söyledi.

 

EN ÖNEMLİ KAYNAĞIMIZ FINDIK

Bakan Güler, her yıl bir yeniliği başlattıklarını belirterek, yenilenebilir enerji kaynağı konusuna da değindi. Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

"Yenilenebilir enerji konusunda da kalorisi çok yüksek bir kaynağımız var, o da fındık. Bu noktada kalori hesabı yaparsanız bir gramında 646 kalori var. Doğal gazı yiyemezsiniz, kömürü yiyemezsiniz, ama bu kaynağımız aynı zamanda bize üstünlük sağlayan bir kaynağımız. Yenilenebilir enerji konusunda da eğer bunu yaygın bir şekilde kullanabilirsek, bir kere üşüme derdimiz olmayacak. İkincisi bunun dışında başka avantajları olduğunu sizler de benim kadar biliyorsunuz. Ama en azından mineralleri, vitaminleriyle yepyeni bir enerji kaynağını da gündeme getirmeyi diliyorum. Bu da bizim yine yüzde 70 potansiyelimizin olduğu bir kaynak. O bakımdan yiyemediğimiz doğal gazın, kömürün yerine böyle bir kaynağın da farkındalığına dikkat çekmek istiyorum."

 

ÖNCE GAZIMIZIN OLDUĞUNU DEĞERLENDİRİN

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, doğal gazda indirime ilişkin bir soru üzerine, "Önce gazımızın olduğunu değerlendirin. Çünkü şu anda parası olsa da gazı olmayan ülkeler var. O bakımdan burada önemli olan konu önce bunun temin edilmesi. Bunu temin ediyoruz. Zamanı gelince de ki bu ay sonunda hesaplanacak. Çünkü hesaplar o şekilde. Arkadaşlar da üzerinde çalışıyor. Ona göre, hesaplar neyi gösterirse değerlendirmeyi birlikte yapacağız" dedi.

 

Bulgaristan’a gaz verme konusuna ilişkin olarak da Bakan Güler, dün Bulgar Bakan Dimitrov ile yaptıkları görüşmeyi hatırlatarak, "Bizim basınç farkından dolayı, acaba bir miktarını alabilirler mi diye görüştük" dedi.

 

Bakan Güler, bir gazetecinin vatandaşların ısınamamaktan yakındığını ifade ederek, kalori ile ilgili bir sorun mu bulunduğunu sorması üzerine, bu konuda bir sorun olmadığını, vatandaşların yalıtımlarını daha iyi yapmaları gerektiğinin altını çizdi.

15.01.2009 Perşembe gazetevatan

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR