Davutoğlu: En Büyük Zaafımız Enerji

Türkiye`nin gelecek 10 yıl içindeki enerji sorunu, İstanbul`da enine boyuna tartışıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye`nin en büyük zaafının enerji eksiği olduğunu belirterek, "Türkiye nükleer enerjide geç kalmıştır" şeklinde konuştu.

 

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği TÜSİAD, kuruluşunun 40`ıncı yıl etkinlikleri kapsamında Amerikan düşünce kuruluşu Stratfor ile birlikte düzenlediği toplantıda enerji konusunu masaya yatırdı.

 

Türkiye`nin gelecek 10 yılda çevresinde ortaya çıkabilecek enerji sorunu ve çözüm yolları ele alındı. Nükleer enerji ise toplantının en önemli gündem maddesi oldu.

 

“Türkiye`nin En Büyük Zaafı Enerji İhtiyacı”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye`nin en büyük zaafının enerji ihtiyacını nereden karşılayacağı konusu olduğuna işaret etti. Davutoğlu, şöyle konuştu:

 

Nükleer Teknolojiye “Evet”, Nükleer Silaha “Hayır”

"Maliyeti düşürmemiz lazım. Nükleer enerji bu konuda önümüzde bir ALTERNATİF. Nükleer konuda bundan sonra ne konuşulursa, tartışılırsa biz o sürecin içinde olacağız. Barışçıl nükleer teknolojinin önüne sınır getirilmesini istemiyoruz. Ama nükleer silahların tümüyle yasaklanmasını istiyoruz. Coğrafyanın mülkiyeti olur ama teknolojinin mülkiyeti olmaz. Biz hiçbir ülkenin nükleer silahlanma yarışına girmesini istemeyiz. Ama hiçbir ülkenin de nükleer teknolojiyi geliştirmesinin önüne engel konulmasını istemeyiz."

 

"Konu Serbestleşen Piyasalardan Arındırılarak Görülmeli"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, enerjinin küresel ve bölgesel barış ile refahı destekleyen bir unsur olabilmesi için bu konunun serbestleşen piyasalardan arındırılmış olarak görmek gerektiğini kaydetti.

 

Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabiiki nükleer güç santrallerinin yapımı aynı zamanda uluslararası ilişkilerin de önemli bir konu başlığıdır. Hal böyle olunca serbestleşen ekonomilerin hesaplaşması gereken önemli bir konu vardır. O da, her stratejik proje fizibıl olmayabilir ama buna rağmen gerçekleştirilmek zorunda kalınabilir. O yüzden dünya devleri bu konuyu serbestleşen piyasalardan arındırılmış olarak görmek zorundadırlar."

www.trt.net.tr

06 Ekim 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR