GPS (Global Positioning System)

Küresel Yer Belirleme Sistemi olarak tanımlanan GPS, düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır. Yeryüzündeki GPS alıcısı, bu sinyalleri alır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek Dünya üzerindeki kesin yeri tespit etmeyi mümkün kılar.

 

Şartlar ne olursa olsun, bir GPS alıcısı size yeryüzünde nerede olduğunuzu söyleyebilir. Neredeyse her yerde 365 gün 24 saat çalışabilirler. Tipide, yoğun siste, hatta okyanusun ortasında referans noktanız olmadığı zaman bile çalışırlar. Sadece, uydu sinyallerini engelleyebilecek nesnelerin, yoğun ağaçların gökyüzünü kapladığı ya da binaların sık olduğu yerlerde performansı düşebilir. GPS alıcıları bir sonraki durağınızın neresi olacağını, oraya ne kadar uzakta olduğunuzu ve hangi yönden oraya ulaşabileceğinizi bulmanıza yardımcı olurlar. Hatta nasıl gidileceğini unuttuğunuz gizli balık yatağına veya geçen kış rastladığınız kaplıcaya yönlendirebilecek bilgileri kendiniz için kaydedebilirsiniz ve bunları istediğiniz zaman yeniden bulabilirsiniz.

 

GPS özelliklerinden dolayı dağcılık,yamaç paraşütü, trekking gibi doğa sporları tutkunları arasında popüleritesini arttırmıştır ve geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmıştır.

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR