Bodrum da "güneş evi" projesi tanıtıldı …

Muğla nın Bodrum ilçesinde çevreci Cüneyt Karaloğlu, güneş enerji sistemiyle yapıların enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik geliştirdiği projeyi tanıttı.

 

Türkiye genelinde birçok çevre etkinliğine katılan ve Bodrumlu Gönüllüler Derneği üyesi Cüneyt Karaloğlu, üniversitelerde ve kütüphanelerde yaptığı araştırmalarıyla geliştirdiğini söylediği "Güneş Evi" projesinin, ekonomiye ve çevrenin korunmasına katkıda bulunacağını söyledi. Daha önce de "Güneş Evi" projelerinin hazırlandığının hatırlatılması üzerine kendi projesinin dış kaynaklı uygulamalardan olmadığını ve özgün bir proje olduğunu ifade eden Karaloğlu, iki ana unsuru olduğunu belirttiği projesiyle ilgili şunları söyledi:

 

"Projede, yapının üzerine yerleştirilen çok amaçlı çatı sistemi yer alıyor. Birincisi, bu sistem güneş enerjisini toplayarak ihtiyacımız olan enerji biçimlerine dönüştürüyor. İkincisi ise ısı enerjisi depolanabiliyor. Özgün bir sistem projesi. Geniş bir uygulama alanına sahip olan projede uygulanacağı yapının, elektrik, ısıcam, sıcak su, klimatizasyon ihtiyaçlarının karşılanması hedeflendi. Sistemden en iyi şekilde verim alabilmek için gerek ısı kolektörleri gerek elektrik üreten hücrelerin yapıya montajında en uygun güneş açısı gözetilmiştir. Yerel coğrafi özellikler, iklim koşulları dikkate alınarak geliştirilmiş olan proje, çok fonksiyonlu kullanımlarda içerme özelliğinin yanı sıra yapılacak bazı değişikliklerle bir başka coğrafi bölgede de uygulanabilir."

 

Günümüzde yaygın olarak uygulanan güneş kolektörlerinin ısınmada kullanılmasında, ısının depolanmasında karşılaşılan kapasite sorununun en önemli sıkıntı olduğunu söyleyen Karaloğlu, projesinde yer alan sistemin uygulanacağı yapılarda bu soruna çözüm getireceğini savundu. Projenin uygulayıcıyı fosil yakıt kullanımından kurtaracağını, uygulayıcının ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağını ifade eden Karaloğlu, projenin küresel ısınmaya karşı olumlu etkisi bulunduğunu da kaydetti.

 

Karaloğlu, Projede, bedava olan güneş ve ağırlıklı olarak yerli doğal kaynaklar yer alıyor. Projenin uygulanması çevre için büyük bir kazanım olacaktır. Projenin, elektrik sistemi dışındaki maliyeti, yapı maliyetinin yaklaşık yüzde 20 si oranında. Projenin hayata geçmesi konusunda öncelikle yerel yönetimlerin ve buna ilgi duyan girişimcilerle çalışmak istiyorum. Uygulamaya konulduktan sonra kazanımların neler olacağı açıkça görülecektir" dedi. Karaoğlu, Türk Patent Enstitüsü nden projenin patentini aldığını sözlerine ekledi.

 

24.03.2009 bursahakimiyet.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR