Temiz enerji yatırımları ilk çeyrekte geriledi

Küresel ekonomik belirsizlik yenilenebilir yatırımlarını etkiliyor.

 

2012`nin ilk çeyreğinde yenilenebilir enerji yatırımlarının önemli oranda gerilediği açıklandı.

 

Bloomberg New Energy Finance`in çalışmasındaki verilere göre 2012`nin ilk çeyreğinde risk sermayesi, girişim sermayesi, varlık finansmanı ve menkul kıymet piyasaları yolu ile yenilenebilir enerji alanında 27 milyar dolara yakın yatırım yapıldı. Bu yatırımların 24.2 milyar doları büyük ölçekli güneş ve rüzgar enerjisi santralleri için gerçekleşirken, 1.9 milyar dolarlık kısmı ise farklı teknolojiler geliştirmeye çalışan firmalara risk ve girişim sermayesi olarak gitti.

 

BNEF`in verilerine göre 2011`in ilk çeyreğine göre yüzde 22, dördüncü çeyreğine göre ise yüzde 28 gerileme anlamına gelen bu durum aynı zamanda temiz enerji yatırımlarına 2009`un ilk çeyreğinde gerçekleşen 20 milyar dolarlık yatırımın ardından en düşük çeyrek dönemlik yatırım seviyesi oldu.

 

BNEF`e göre bu gerilemeye Avrupa`da yaşanan ekonomik kriz ile birlikte ABD`de yenilenebilir enerji destek programlarının sürdürülebilirliğine dair belirsizlik neden olmuş iken, kuruluş yıl içinde ciddi bir iyileşme görülmesini çok olası bulmuyor.

 

Bununla birlikte 2011`de ise çatı üstü güneş enerjisi sistemleri gibi küçük ölçekli yatırımlar ile kamu ve özel şirketler tarafından gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmaları dahil olmak üzere temiz enerjiler alanına 263 milyar dolarlık yatırım yapılmıştı. Yenilenebilir enerji alanına 2010`da gerçekleşen toplam yatırım 247 milyar dolar iken 2004`te ise sadece 54 milyar dolardı.

www.yesilekonomi.com

15.05.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR