Bu sektöreler dikkat ...

Yeni iş sahaları yaratmaya devam eden sektörler var. 2009 da bu sektörlere dikkat!

Dünyanın her yanında işverenler, girişimciler ve çalışanlar ekonominin geleceğine dair endişelere sahip bugünlerde.. Hemen hepimiz, ne yapabileceğimizi düşünmekteyiz. İşini kaybedenler yeni bir işi nasıl bulacağını düşünürken, bir işi olanlar da işlerini kaybetme kaygısı içindeler genel olarak.

 

Pek çok sektörde daralma ve küçülmeye paralel olarak faaliyetlerine son veren şirketler, personel azaltımına giden kuruluşlar, gazete sayfaları ile birlikte zihinlerimizi de işgal ediyor.

 

Bütün bu karamsarlık ve endişe ortamında bazı sektörler var ki; büyümeye, yeni iş alanları ve istihdam yaratmaya devam ediyorlar, devam etmek zorundalar.

 

Öncelikle bu umut veren sektörler, insanın yaşamını sürdürebilmesi için karşılamak zorunda olduğu gereksinimlere dayalı işler; eğitim, sağlık, alt yapı yatırımları, gıda olarak göze çarpmakta. Bunların ötesinde; bilgi teknolojileri ve yeşil teknoloji yatırımları da gerek yeni projeler, gerekse AR-GE çalışmaları ile yeni iş alanları yaratmaya aday.

 

Ekonomik kriz pek çok alanda isteklerimizden vazgeçmeyi, daha azı ile yetinmeyi dayatıyor hemen hepimize. Kısa bir süre önce hayatımızın parçası olan pek çok alışkanlıktan ödün vermek, harcamalarımızı, isteklerimizi yeniden konumlandırmakla karşı karşıyayız.

 

Otomobil, tekstil, gayrimenkul benzeri sektörlerde olağanın dışında bir durgunluk, küçülme söz konusu bu yeniden değerlendirme sonucunda. Herhangi bir ekonomik belirsizlikte kolaylıkla vazgeçilebilen istekler bunlar.

 

Talebin keskin bir düşüş göstermesi ile birlikte bu sektörün aktörleri zor günler geçirmeye başlıyorlar doğal olarak. Yan sektörler, bu sektörlerin çalışanlarının tasarrufa yönelmesinden etkilenen diğer sektörler derken, olay bu sarmala dönüşüveriyor.

 

Vazgeçebileceğimiz taleplerimiz var, ekonomik daralma ve küçülme dönemlerinde. Ancak; vazgeçemeyeceğimiz, her zaman karşılamak zorunda olduğumuz yaşamsal ve kaçınılmaz gereksinimlerimiz de var doğal olarak.

 

Eğitim çalışmaları, sağlık gereksinimleri, alt yapı yatırımları her dönemde devam etmek, gelişmek, insanlığın ihtiyaçlarına yanıt vermek durumunda olan sektörler. Bunlar insanlığın var oluşundan bu yana süregelen faaliyetler ve insanlık var olduğu sürece de devam edecekler.

 

Bir de yeni olarak, son 50 yılda hayatımıza giren ve hızla daha çok yer kaplayan bilgi teknolojileri, dünyamıza sahip çıkmamız gerektiğini fark edilişimizle birlikte gelişen yeşil teknoloji yatırımları var. İnsanlık, kendi geleceği için, kriz öncesine oranla bir miktar çekimserlik hakim olsa da, bu alanlarda da çalışmaya devam etmek, ARGE çalışmalarına hız kesmeksizin yatırım yapmak zorunda.

 

"Umut" son günlerde pek çok insana uzak gelen bir kavram olsa da; umut etmek, geleceğe inanmak, yaşamak zorundayız. Kariyer planlarında gelişen alanlara dikkat!. . Dünyanın bugün fotoğrafı çekildiğinde, karanlık, karmaşık, düzensizve belirsiz bir ortam hakim. En güvenilir, sağlam ve getirisi en yüksek olan yatırımların şişirilmiş, finans sektörünün sallantıda, işsizliğin artışıyla harcamaların azaldığı, dolayısıyla birçok sektörde satışların düştüğü, buna paralel olarak da üretime ara verildiği, durağan, hatta düşüşte bir piyasa, dünya geneline hakim.

 

Bu karanlık tabloyu ellerinde minik fenerlerle aydınlatmaya çalışan uluslararası kurumlar, politikacılar ve işadamları yok değil. Ancak, birey bazında harekete geçilmezse, bu zor dönemleri geride bırakmak çok daha zorlu görünüyor. Durgunluğun bir sonucu olarak, işini kaybetmiş, yeni mezun veya şirketin geleceğinin belirsizliğinden şikayetçi olanlar yakın gelecekte gelişmesi beklenen sektörleri keşfetmeli ve kendi yetenek, bilgi ve deneyimlerini bu yeni alanlarda değerlendirmeliler.

 

Boston bazlı bir işe alım firması olan Keystone Partners ın ortaklarından Elaine Varelas a göre, 2009 da iş aramanın sırrı, bir işte öğrenilen bilgi ve yeteneklerin bir diğer sektöre aktarılabilmesinde gizli. Kişinin iş arama sürecini akıllıca yapabilmesi için, gerçekten ne yapmak istediğini ve neler yapabileceğini doğru saptaması çok önemli.

 

İHTİYACIN YOĞUNLAŞTIĞI İŞ ALANLARI

Fast Company Dergisi ne göre, 2009 daAmerika genelinde iş imkanı doğacakalanlar şöyle:

 

1. Hemşirelik ve medikal hizmetler

2009 senesi içinde hemşire ve medikal teknisyen pozisyonlarında artış bekleniyor. ABD genelinde 50 bin yeni iş imkanı doğacak. Türkiye de ise, 2009 da Sağlık Bakanlığı na 32 bin 449 yeni kadro alınması planlanıyor.

 

2. Bilgisayar – mühendislik

Önümüzdeki 10 yıl içinde, bilgisayarla ilintili işlerin yüzde 20 oranında artması bekleniliyor. Yazılım mühendisliği, network sistemlerinin ve bilgi iletişim analizinin arasıyla daha da talep görecek. Ancak, Hindistan gibi ucuz işgücü ile danışmanlık veren merkezlerin oluşmasıyla, çoğu şirket bu alanda eleman almama yolunu seçecek.

 

3. Eğitim

2009 da ABD de 38 bin yeni iş, eğitim alanında açılacak. Birçok öğrenci, durgunluk dönemini, üniversite ye yüksek lisans eğitimini tamamlayarak geçiriyor. Öğretim görevlileri, asistanlar ve diğer alanlarda iş imkanları çıkıyor. İlkokul ve lise düzeyinde de her zaman öğretmenlere ihtiyaç var. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 8 bin yeni öğretmen atamasının yapılacağını açıkladı.

 

4. Yeşil işler

Önümüzdeki 10 yılın en hızlı büyüyecek alanı olmaya aday. İki farklı alanda yeşil işlere girmek mümkün:

 

1. Çevre alanında uzmanlaşmış şirketlerde görev yapmak,

2. Çevre dostu şirketlerin imajlarını geliştirmek ve şirketin doğaya etkisini iyileştirmek için açtıkları yeşil işlerde görev almak.

 

İkinci kategori, durgunlukla beraber ihmal edilebilecek bir alan. İlk alanın gelişmesi için kreatif şirketlerin kurulması gerekli. Şirketler, izlenebilirlik yöneticileri alarak, küresel tedarik zincirini inceliyor ve kirleten tedarikçileri veya karbon maliyeti yüksek tedarikçileri takip ediyorlar.

 

Çevre danışmanlığı yapan şirketler, LEED (Leadership in Energy and Environmental Design - Enerji ve Çevre Tasarımında Önderlik sertifikası) lisanslı ve HVAC (heating, ventilation, air condition - ısınma, havalandırma, klima) sistemlerinden anlayan ve kendi binalarına LEED onayı alma sürecine destek verecek mühendisleri işe alacaklar.

 

5. Enerji

Birçok klasik enerji sektörü çalışanının natif enerji sektörüne kayması olağan görünüyor. A Better Place adında bir elektrik araba şirketi, ekonomik krizin sakinleşmesini beklemek yerine, kendi kreatif çözümleriyle araştırma ve geliştirmeye devam ediyor. Bugünkü teknolojiyi kullanarak sürdürülebilir ulaşım ve küresel enerji bağımsızlığı için herkese çağrıda bulunuyor.

 

6. Attyapı

Obama nın açıkladığı icraatları içinde, yollar, köprüler, şehir planlaması, broadband altyapı ve finansal gözetim yer alıyor. Bu alanlarda, işlerin yükselişe geçmesi kaçınılmaz. Elektrik, makine mühendisleri, bioyakıt kimyagerleri ve sivil mühendisler yeni iş firsatlan ile karşılaşacaklar.

 

7 . Yeni Finans

Finansçılann 2009 yılında oldukça esnek olmaları gerekiyor. Arkalarına dayanıp ortama uzaktan bakmalı ve kendilerine yeni bir yol çizmeliler. Hangi sektörlerde yeteneklerini kullanabileceklerinin kararını vermeliler. Gerçekçi bir yaklaşımla, finans sektöründe eski işlerine benzer bir pozisyona dönmeleri 3-5 yıl alabilir. Finans sektöründe bir değişim olacağı kesin. Örneğin, mortgage kredisi başvurularının yerini, mortgage geri ödemeleri alacak. Faizler yüzde 4. 5 e düşerse, yeniden finanse etmek için birçok firsat çıkacak. Böylelikle bu alanda sigortacılara, aktüerlere ve idari işlerle uğraşanlara iş fırsatları doğacak.

 

TBWA\Chiat\Day den Carisa Bianchi ye göre, bu dönemde iş arayanların yapması gereken, yetenek, bilgi ve deneyimlerini geçirebilecekleri bir işe adım atmak. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmemiz için, çevreye yönelik sürdürülebilir çözümler geliştirmemiz şart.

 

Su temizleme, filtreleme, hava kalitesi, natif yalat, çevre dostu üretim, geri dönüşüm, nanoteknoloji, yenilenebilir enerji aslında tarım, ulaşım, eneji, paketleme gibi birçok iş alanıyla içice.

 

Yakın gelecekte temiz veya yeşil mi, yoksa kârlı mı olayım gibi seçenekler olmayacak. Şirketlerin varlıklarını sürdürebilmeleri için, ikisi de olmak zorunda olacaklar.

 

YÜKSELEN YEŞİL İSLER

 

Çiftçi:

ABD de iki milyon çiftçi var ve yas ortalaması 55. Sürdürülebilir tarım küçük ölçekli, yerel, organik metotlarla yapıldığından ve petrol bazlı makine ve gübrelere ihtiyaç duyulmadığından, çevre dostu çiftçilere çok ihtiyaç var. Modern çiftçiler, KOBİ patronları gibi iş adamları olup, tarımdan ve ürünlerin genetiğinden anlıyorlar.

 

Amerika da lisans eğitimi olarak Vermont Üniversitesi nde, Oklahama Üniversitesi nde ve Evergreen Eyalet Üniversitesi nde sürdürülebilir tarım öğretiliyor. Türkiye de henüz sadece sertifika programı olarak Organik Tarım Derneği ve çeşitli il dernekleri tarafından organik tarım kursları veriliyor.

 

Orman:

Modern ormancılık uluslararası proje finansmanı, konservasvonu ve gelişimini biraraya getiren karmaşık bir yapı. Dünya Bankası na göre, 1. 6 milyar insanın yasamı ormanlara bağlı. Ormancılar yerlilerin kes ve yak politikasından sivil kültüre geçişlerini kolaylaştırmak için çalışıyorlar. Yerlileri hızlı büyüyen meyve, bitki veya kereste yetiştirmeye yönlendiriyorlar. Tüm bu faaliyetlerini de dikkatlice dokümante ediyorlar. Ormanların yakılması küresel ısınmasının dörtte birinin sorumlusu ve on milyarlarca dolarlık karbon kredilerinin kaynağı.

 

Amerika da orman ve çevre alanında lisans programları; Yale, Duke ve Michigan üniversitelerinde mevcut. Türkiye de İstanbul Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Artvin, Kahramanmaraş, Çankırı, İsparta, Bartın, Kastamonu, Düzce de Ormancılık Fakültesi eğitim vermektedir.

 

Güneş enerjisi:

Dünya çapınca güneş enerjisi sistemlerinin kurulumunda çalışan 770 bin kişi yar, Solar-termal su ısıtıcıları ve fotovoltaik pillerin kurulması mavi yaka isçileri için yeni is imkanları yaratıyor. ABD genelinde 3 bin 400 şirket güneş enerjisi sektöründe ve sayıları 25 bin ila 35 bin arasında değişen isçi çalıştırıyor. Güneş Enerjisi Endüstrileri Derneği, 2016 itibarıyla 110 bin is imkanı olacağını ön görüyor.

 

Enerji etkin binalar:

Enerji etkin binalar, ABD de enerji tüketiminin ve sera gazı salınımının yüzde 48 ini oluşturuyor. Çevre dostu bina sertifikasyonunda en önemli kurumlardan olan, LEED, 43 bin lisanslı profesyoneli çalıştırıyor. Almanya ye İsviçre de uygulanan Passivhaus ve Mıntrgle-P standartlarına göre inşa edilen binalar, Amerika deki enerji etkin binalara göre yüzde 75 ila yüzde 95 arasında daha az enerji harcamayı sağlıyor.

 

Apollo Alliance ın yaptığı çalışma sonucunda, 89. 9 milyar dolarlık yeşil binalara yatırımın 827 bin260 is yaratacağını vurguluyor. Obama nın stimulus paketinde de bu girişim destekleniyor. Amerika da Arizona Eyalet Üniversitesi nde, Michigan ve Columbia Üniversitesi nde enerji etkin bina mimarisi üzerine eğitim veriliyor.

 

Türkiye de yeşil binalar konusu yeni yeni gündeme gelmeye başladı. Çevre dostu binalar ile ilgili kitlesel farkındalığın artırılması amacıyla kurulan Çevre Dostu Binalar Derneği (CEDBIK) 2007 deAli Nihat Gökyiğit tarafından sivil bir çatı altında kuruldu.

 

ÇEDBIK in 10 Ocak 20080de Yıldız Teknik Üniversitesi oditoryumunda gercekleştiriği sertifika tanıtımı toplantısı, uluslararası çalışmaların önünü açtı.

 

Rüzgar türbini üreticisi:

Rüzgar enerjisi, 300 binin üzerinde çalışanıyla, en hızlı büyüyen natif enerji kaynağı. Türbin yüzde 90 metalden oluşuyor. Bu da otomotiv üretiminde çalışanlar için natif alan yaratıyor. Vestas, Siemens ve GE Energy ninde içinde olduğu bu sektörde, ABD de önümüzdeki yıllarda 10bin yeni iş imkanı olacağı vurgulanıyor.

 

Çevre koruma biyologu:

Dünyadaki ekosistemleri korumak üzerine öğrenim gören çevre koruma biyologları; yesil politikalara özen gösteren hükümet, dernek ve özel şirketlerin öğretim ve araştırma departmanlarında iş fırsatlarıyla karşılaşabiliyorlar.

 

Washington ve Stanford üniversitelerinde çevre koruma biyolojisi alanında lisans programları veriyor.

 

Yeşil MBA ve girişim:

Yeşil şirketlerin yaygınlaşmasıyla, hukuktan araştırmaya, danışmanlıktan pazarlamaya her alanda yeşil is imkanı çoğalıyor. Yeşil küçük bir girişimcilik örneğinden, sürdürülebilirliği starteji haline getirmiş büyük şirketlere kadar çeşitli profesyonel kariyer imkanları yeşil MBA ile daha da yakınlaşıyor.

 

ABD da Stanford, San Frandsco da Presidio, Leeds, Colorado Üniversitesi yeşil MBA eğitimi veriyor.

 

Sürdürülebilir sistem geliştirici:

Yeşil ekonomi; rüzgar tarlalarını kontrol edecek, enerji kullanımını ölçecek sensörleri vesistemleri geliştirecek uzmanlaşmış yazılım uzmanları ve mühendislere ihtiyaç duyacak. IBM, V2Green, WindLogics gibi şirketler bu alanda çalışmalarını sürdürüyorlar.

yurthaber.com 26.03.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR