Türkiye ve ABD temiz enerji dedi ...

 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile ABD Ticaret Geliştirme Ajansı, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji teknolojileri konusunda işbirliği anlaşması imzaladı.

 

Türkiye ile ABD arasındaki enerji anlaşmasına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile ABD Ticaret Geliştirme Ajansı (USTDA) Direktörü Leocadia I. Zak imza koydu. İmza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, anlaşmanın ABD Başkanı Barack Obama nın ziyaretinden hemen önceye denk geldiğine işaret ederek, “Türkiye nin enerji verimliliği konusunda imzaladığımız bu mutabakat büyük önem taşıyor. Türkiye deki enerji kaynaklarının çevre dostu yatırımlarla desteklenmesini sağlayacak bu mutabakat. Bu mutabakatla, ABD-Türkiye arasında yepyeni bir sayfa açıyoruz” dedi.

 

RÜZGAR ENERJİSİNE VURGU YAPTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer enerjiyle ilgili olarak komisyonun çalışmalarını bitirdiğini, şimdi Bakanlar Kurulundan geçiş sürecinin yaşandığını belirtti. Bakan Güler, ABD Ticaret ve Kalkınma Kurumu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında temiz enerji ortaklığına ilişkin mutabakat anlaşmasının imza töreninde, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Mutabakatın Türkiye ile ABD arasında önemli projeler için dönüm noktası olabileceğini söyleyen Güler, "Güneş enerjisine çok önem veriyorlar. Türkiye bir güneş ülkesi. Bu noktada ortak çalışmalar yapılabilecek. Yenilenebilir enerji ne kadar çok kullanılırsa diğer kaynaklara bağımlılığımız azalmış olacak" dedi. Jeotermal enerjiye de çok önem verdiklerini ifade eden Güler, Türkiye nin güneş, jeotermal ve rüzgar değerlerinin çok önemli olduğunu vurguladı. Bakan Güler, İspanya nın da özellikle rüzgar enerjisi ve nükleer enerjide çok iyi durumda olduğunu, İspanya ile de bir mutabakat imzalayacaklarını bildirdi.

 

 

Jeotermal hareketini başlatacağız

Türkiye nin üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu, ancak dalga enerjisinden faydalanmadığını söyleyen Güler, şunları kaydetti: "Bu dalgalar sadece sörf yapmak için değil aynı zamanda enerji üretmek için de önemli kaynak. Biz burada iyi noktadayız. Dünya ile aynı anda bu çalışmaları sürdürüyoruz ve geliştirdiğimiz kendi teknolojimiz. Bunu yaygınlaştırırsak deniz kenarındaki yerleşim yerlerinin bunu rahatlıkla kullanma imkanı olacak." Boşa akan suların bin 600 proje ile değerlendirildiğini, rüzgarın iyi noktada olduğunu söyleyen Güler, güneşte, jeotermalde hareketi de başlatacaklarını belirtti.

05.04.2009

www.normenerji.com.tr

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR