Bakan Yazıcıoğlu, Tacikistan da …

 

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Tacikistan Milli Meclis Başkanı Mahmadsaid Ubeydullaev ile Ekonomi ve Ticaret Bakanı Gulomcon Bobozade ile ayrı ayrı görüştü.

 

Bakan Yazıcıoğlu, Türkiye - Tacikistan Karma Ekonomik Komisyon ( KEK ) 7. Dönem Toplantısı için gittiği Tacikistan ın başkenti Duşanbe de 450 kişilik Türk-Tacik Uluslararası Hacı Kemal Lisesi ni ziyaret etti. Okul yöneticileriyle bir süre görüşen Yazıcıoğlu, kendisi için ayrılan defteri de imzaladı.

 

Daha sonra Tacikistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Bobozade yi makamında ziyaret eden Yazıcıoğlu, sadece KEK protokollerini imzalamanın yeterli olmadığını, işin pratiğe dökülmesi gerektiğini söyledi.

 

Türkiye ile Tacikistan arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 340 milyon dolar olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, bunun artırılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

 

Tacikistan da ciddi bir su potansiyeli var. Bu su potansiyelini enerjiye çevirebilmek için hidroelektrik santralleri kurmak gerekiyor. Türkiye nin bu konuda çok ciddi tecrübeleri ve birikimleri var. Tacikistan daki bu su potansiyelinin bizim tecrübelerimiz ile birleştirilmesini istiyoruz. Tacikistan da ortak ya da tek başımıza hidroelektrik santrali yapabiliriz. Müteahhitlik ve inşaat sektöründe dünyanın 3. ülkesiyiz. Bu konuda da Tacikistan a yardım edebiliriz. Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi ( TİKA ), Tacikistan a uzun zamandır ciddi yardımlar yapan bir kurumumuzdur. TİKA nın Tacikistan daki faaliyetlerini artırmayı düşünüyoruz.

 

Tacikistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Bobozade de Türkiye ile Tacikistan arasındaki ticaret hacminde son bir yıl içerisinde bir miktar düşüş gözlemlediklerini dile getirdi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması gerektiğini vurgulayan Bobozade, TİKA nın çalışmalarını takdirle izlediklerini anlattı.

 

Bobozade, TİKA son 10 yılda Tacikistan a 10 milyon doların üzerinde yardım yaptı. Dün ziyaret ettiğiniz zihinsel engelliler yetimhanesi de bu yardımlarla yapılan kurumlardan bir tanesiydi. Bunun için size müteşekkiriz. Türkiye nin güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve hidroelektrik santral konusundaki tecrübelerini biliyoruz ve bu alandaki işbirliğimizi artırmak istiyoruz. Türkiye nin turizm potansiyeli çok yüksek. Bu potansiyelden de faydalanmak istiyoruz diye konuştu.

 

Toplantının ardından heyetler arası çalışma yemeğine geçildi.

 

Bu arada, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı nın toplantı salonunda Türkiye - Tacikistan Karma Ekonomik Komisyon 7. Dönem Toplantısı nın resmi açılışı da yapıldı. Yazıcıoğlu, buradaki konuşmasında İstanbul ve Ankara dan Duşanbe ye yapılan uçuşların artırılması gerektiğini vurguladı ve kendilerine gösterilen konukseverlik için teşekkür etti.

 

Said Yazıcıoğlu, Tacikistan Milli Meclis Başkanı Mahmadsaid Ubeydullaev ile de Meclis binasında bir araya geldi. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

 

Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, yarın KEK Toplantısı protokol imza törenine katılacak ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile görüşecek.

AA 21.04.2009

zaman.com.tr

www.solar-santral.com

www.solar-bazaar.com

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR