Rüzgar santrali elektrik ihtiyacını karşılayacak …
Alibeyhüyüğü nde kurulması planlanan Rüzgar Enerjisi Santrali ile 962 çiftçinin 70 bin dekarlık arazide tarımsal sulamada kullandığı elektriğin karşılanması hedefleniyor.
Alibeyhüyüğü Sulama Kooperatifi Başkanı Abdullah Küçükdağlı, rüzgar santralinin kurulmasının planlandığı Çakıltepe mevkisinde gazetecilere yaptığı açıklamada, kooperatif olarak yürüttükleri Rüzgar Enerjisi Santrali Projesi kapsamında 2005 te Çakıltepe mevkisinde başlanan rüzgar ölçümlerinden olumlu sonuçlar alındığını bildirdi.
Tarımsal sulamada kullandıkları enerjiyi karşılayabilmek adına Rüzgar Enerjisi Santrali kurulması için 2005 te girişim başlattıklarını belirten Küçükdağlı, Bölgede rüzgarın yeterli seviyede olduğunu tespit ettik. 1 Kasım 2007 de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK), ABL Elektrik AŞ adına başvurumuzu yaptık. Projemiz kabul edildi, sadece yazışmaları bekliyoruz dedi.
PROJE, SULAMA KOOPERATİFLERİNE ÖRNEK OLACAK-
Bu yıl üretim lisansını almak istediklerini ifade eden Küçükdağlı, şöyle devam etti:
Burada 3 megavat gücünde 2 adet rüzgar türbini kurarak kooperatifimizin ihtiyacı olan enerjiyi kendimiz üreteceğiz. Santralleri kurmak için AB fonlarından 2 milyon avroya kadar istifade etme şansımız var, öncelikli olarak bunu deneyeceğiz. Bu olmazsa, öz kaynaklarımızla santrali kurmaya çalışacağız. Sulamada kullandığımız elektriğin fiyatı çok yüksek. İki sefer KDV ödüyoruz. Borcunu ödeyemeyen kooperatifler batma noktasına geldi. Onun için biz ne yapıp edip santrali hayata geçirmek istiyoruz. Santralle 962 üyemizin tarımsal sulamada kullandığı elektriği karşılamayı hedefliyoruz. Hesaplarımıza göre santral kurulduğunda elektrik harcamamızdan 1 milyon TL tasarruf yapmış olacağız. Bu proje diğer sulama kooperatiflerine de örnek olacak.
Proje danışmanı Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faruk Köse de bölgede 2005 ten beri ölçümlerin devam ettiğini ve bölgenin rüzgar enerjisi açısından orta kapasitede olduğunu söyledi.
Konya Ovası nda tarımsal sulama maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ve bu santralle enerji giderlerinin azaltılmasının hedeflendiğini belirten Köse, Konya da çok sayıda sulama kooperatifi var. Yeraltı suyu gün geçtikçe daha derine iniyor. Bu da enerji maliyetlerini artırıyor. Santralle bu maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor dedi.
Rüzgar santrali kurulması için gerekli bütün verileri elde ettiklerini anlatan Köse, şunları kaydetti: Herhangi bir aksaklık çıkmazsa 2 yıl içinde santral kurulabilir. Burada en büyük problem yaklaşık 4 milyon avroya mal olması beklenen santralin kurulması için gerekli finansmanın bulunması. Düşündüğümüz santral, 70 bin dekar tarımsal arazinin enerji ihtiyacını karşılayabilecek.
memleket.com.tr 26 Nisan 2009
Güneş enerjisi, güneşten elektrik üretimi, bedava elektrik, ucuz elektrik için;