Onduline elektriği çatıda üretiyor

Onduline Avrasya’nın güneş enerjisini elektriğe dönüştüren çatı sistemi Ondusolar’ın ilk uygulamalarını gerçekleştirildi.

 

Yalıtım sistemleri üreticisi Onduline Avrasya, CleanGlobe işbirliği ile geliştirilen ve bir paket halinde sunulan güneş elektriği sistemini ilk kez geçtiğimiz Şubat ayında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenenen 3.Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’nda Türkiye’ye tanıtmıştı. Çatılarda fotovoltaik paneller ile güneşten sağlanan enerjiyi elektriğe dönüştürerek sektöründe yeni bir dönemi başlatan Onduline, “Ondusolar” adı verilen bu sistem paketiyle elektrik enerjisi üretimi konusunda Türkiye’de yine bir ilke imza atmıştı.

 

Onduline Avrasya,  güneşten sağlanacak enerjiyi elektriğe dönüştürmek üzere çalışmalara 2 yıl önce başlayarak bu konuda ilk adımı atmıştı. Bu çalışmalar, mevcut Onduline çatı sistemlerine muhtelif fotovoltaik panellerin tespiti ile ilgili bir takım elemanların geliştirilmesine yönelik olarak gerçekleştirildi. Onduline Avrasya, çalışmalarını daha da ileri götürme kararı alıp ürün geliştirme yönünde ilerlemeyi tercih ederek, bu alanda uzman bir ekibe sahip olan Cleanglobe firmasıyla işbirliğine gitti. Bu işbirliği meyvesini kısa sürede vererek, önce dünyanın lider güneş paneli üreticilerinin panelleriyle oluşturulan ve çatılarda anahtar teslimi elektrik üretilmesini sağlayan Ondusolar paket sistemlerininin çalışmaları tamamladı.

 

İLK UYGULAMALAR

Onduline Avrasya`nın elektrik üreten çatı sistemleri Ondusolar`ın ilk uygulamaları, Mersin ve Antalya`da gerçekleştirildi. MERSİN - Makina Mühendisleri Odası binasında uygulanan sistem ile 2 kWp A-Si/Mc-Si (Thin Film) PV panel ile kuruldu. Sistem günlük olarak ortalama 10 kWh enerji üretiyor. Burada hem sosyal sorumluluk çerçevesinde sistem gösterimi ve halka bunun öğretilmesi hem de binanın mevcut ihtiyacının bir bölümünün karşılanması istendi. Bina içerisindeki  LCD ekranlar üzerinden kurulan sistem sayesinde anlık olarak üretim, temiz enerji kullanıldığı için engellenen CO2 miktarı ve bunun gibi bilgiler görsel olarak sunuluyor.

 

ANTALYA - İZONORM

Antalya İzonorm’da kurulan sistem ise 1.1 kWp Crystalline-Si PV panel ve 1 kWp A-Si/Mc-Si (Thin Film) PV panel ile kuruldu. Toplam kurulu gücü 2.1 kWp olan bu sistem günlük olarak ortalama 10kWh enerji üretiyor. Bu enerji ile sözkonusu işyeri günlük elektrik ihtiyacının büyük kısmını karşılamaktadır.  Bu sistemin yıllık olarak 3 MWh enerji üreteceği öngörülmektedir.

 

Ondusolar paket sistemleri, benzer sistemlere göre Türkiye`de birçok ilke öncülük ediyor. Sistemlerde Türkiye`nin ilk yerli şebeke bağlantılı inverter üreticisi olan Mavisis`in ürünlerini kullanılıyor. Yakın zamanda TÜV başta olmak üzere diğer uluslararası sertifikaları da alacak olan firmanın ürünlerinin kullanılacak olması sektöre örnek olmasının yanında güneş enerjisi sisteminde bozulma ihtimali en yüksek komponent olan inverterlere gerektiğinde 24 saat içinde servis verebilme imkanını da sağlıyor.

 

Ondusolar’ın getirdiği yenilik ve ilkler

* Anahtar teslimi paket sistemler,

* Çatı, cephe ve her türlü zemin üstü kurulum imkanı,

* Dünyanın en kaliteli lider güneş panelleri üreticileri ile işbirliği,

* Türkiye nin ilk yerli invertor ü,

* Taşınabilir, esnek modüler tasarım,

* Hızlı ve ekonomik servis imkanı,

* İşten evden ve cepten veri görüntüleme,

* Müşteriye ve projeye özel çözümler,

* Profesyonel montaj ekibi,

* Onduline ve CleanGlobe uzmanlığının birleşimi.

İnternet / Ağustos 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR