Yenilenebilir enerji yatırımları için 600 milyon dolarlık kredi paketi …

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Selahattin Çimen, " Bugünlerde Dünya Bankası ile birlikte yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarının desteklenmesinde kullanılacak yaklaşık 600 milyon dolarlık bir kredi paketi üzerinde hemen hemen sona gelindi " dedi.

 

Çimen, İstanbul Teknik Üniversitesi nde (İTÜ), Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD)-İTÜ Yenilenebilir Enerji Platformu nca (TİYEP) düzenlenen "Yenilenebilir Enerjide Yatırım Fırsatları" konulu konferansta yaptığı konuşmada, dünyada sürdürülebilir bir enerji geleceğini oluşturmak konusunda bugüne kadar uygulanan politikaların bir şekilde sürdürülebilir olmadığını söyledi.

 

Dünyanın, enerji alanında yeni açılımları, teknolojileri ve kaynak kullanımlarını önümüzdeki yıllarda gündeme alması gerektiğini belirten Çimen, Türkiye deki enerji ihtiyacının giderek arttığına dikkati çekerek, Türkiye nin önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarına ayrı bir sayfa açması gerektiğini öngördüklerini, bu konuda geçtiğimiz dönemde son derece önemli atılımlar gerçekleştirildiğini kaydetti.

 

Türkiye nin enerji verimliliği alanında yaptığı çalışmalara değinen Çimen, Türkiye nin yenilenebilir kaynaklarıyla beraber yerli kaynaklarının tespiti ve kullanılmasına verilen öneme işaret ederek, geçmişe kıyasla son 4 - 5 yıllık dönemde bu kaynakların geliştirilmesine yönelik politikaların, teşvik ve destek mekanizmalarının uygulamaya konulduğunu anlattı.

 

Çimen, bugünlerde üzerinde çalıştıkları yasa taslağı ile farklı yenilenebilir enerji türleri için farklı destek mekanizmaları, alım fiyatları ve alım süreleri getirdiklerini belirterek, " Örneğin güneş için 20 yıl alım süresi, 24 ile 28 avro cent arasında bir fiyatın olacağı uygulamayı beraberinde getireceğiz " dedi.

 

Yeni düzenlemede alım garantisi mekanizmasını daha da basitleştirdiklerini ifade eden Çimen, Dünya Bankası nın enerji çalışmalarına verdiği desteğe de değindi.

 

KREDİNİN 700-800 MİLYON DOLARA ÇIKMA İHTİMALİ VAR

Selahattin Çimen, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugünlerde yine Dünya Bankası ile birlikte yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarının desteklenmesinde kullanılacak ilk etapta yaklaşık 600 milyon dolarlık bir kredi paketi üzerinde hemen hemen sona gelindi. Bürokratik işlemler kaldı diyebiliriz. Bu çalışmalar sonlanma noktasına geldi. 600 milyon doların biraz daha artırılarak 700-800 milyon dolara çıkma ihtimali de var. Küresel finansal krizin konuşulduğu bir ortamda 600 milyon doların - belki de 800 milyon dolar olacak - yenilenebilir enerji yatırımları alanında Türkiye nin önüne ne kadar ufuklar açacağını sizlerin takdirine bırakmak istiyorum."

 

Türkiye nin elektrik alanında Avrupa elektrik network ü ile paralel çalışabilecek bir konuma gelecek olmasının, Türkiye ve bölgedeki yatırımcıların önüne başka fırsatlar sunacağını ifade eden Çimen, "Türkiye nin, Avrupa elektrik network ü ile paralel, eş zamanlı, uyumlu bir şekilde çalışmasına yönelik çalışmalar tamamlanma noktasına geldi. 2009 yılı içerisinde bu konudaki deneme testlerinin yapılacağını ümit ediyoruz" dedi.

 

Belçika merkezli Eyprom Vakfı Başkanı Roberto Francia da Türkiye ve Doğu Akdeniz bölgesindeki ülkeler için yenilenebilir enerjide büyük fırsatlar bulunduğunu kaydetti.

TÜGİAD Başkanı Lütfü Küçük ise Türkiye nin yeni ve yenilenebilir enerji teknolojilerini devreye almasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

 

Küçük, TÜGİAD ile İTÜ arasında 3 Mart 2009 da yenilenebilir enerji teknolojileri konusunda bir protokol imzalandığını hatırlatarak, protokol kapsamında Yeni ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Araştırma Merkezi ni içeren bir enerji üssü kurulacağını, bunun için arsa talepleri bulunduğunu söyledi.

 

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin de teknokentlerini daha yukarılara taşımak için yeni bir binanın inşaatına başlayacaklarını, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi nde de kendilerine 2 ayrı bina tahsis edildiğini bildirdi.

                   

29.04.2009 / Anadolu Ajansı / Haber

referansgazetesi.com

 

Güneş enerjisi, güneşten elektrik, güneş tarlası, güneş santralı, GES, güneş enerji santralı;

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR