Türkiye geleceğe yenilenebilir enerji ile hazırlanıyor ...

İstanbul da düzenlenen 15. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı nda, petrol ve doğalgaz yerine rüzgar, güneş ve jeotermal enerjinin Türkiye için gerekliliğine dikkat çekildi. Fuara katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, yenilenebilir enerji konusunu hükümetin desteklediğini belirtti. 

 

Kamu, özel sektör, akademik kurumların temsilcileri 15. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı nda bir araya geldi. Uzmanlar ve şirket temsilcileri,  tükenen enerji kaynakları,  petrol ve doğalgaz yerine en önemli natif olarak değerlendirilen yenilenebilir enerjiyi tanıttı. Rüzgar, güneş, su  ve jeotermal enerjinin Türkiye için önemine dikkat çeken fuar kapsamında  atıktan enerji üretimi ile bir çöplüğün  şehri nasıl aydınlattığına da vurgu yapıldı.

 

TGRT Haber in sorularını cevaplayan Sektörel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve ICCI Organizasyon Komitesi Üyesi Süleyman Bulak, çöp yığınlarının nasıl enerjiye dönüştüğünü anlattı. Türkiye de geçmişte çöp yığınları sebebiyle facialar yaşandığına dikkati çeken Bulak, yenilenebilir enerjinin küresel ısınmaya sebep olan sera gazı etkisini de azalttığının altını çizdi.

 

Bu arada organizasyonun 2. gün açılış konuşmasını yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız Yenilenebilir Enerji Kanunu da revizyona giderek yerli üreticilere % 30-40 oranlarında sübvansiyon sağlama sözü verdi.

 

Bakan Yıldız, BOTAŞ ve TPAO gibi kurumların da dışa doğru büyürken, içe doğru küçülüp yerlerini özel sektöre bırakmaları gerektiğini ifade etti. 50 yabancı firmanın işbirliği için katıldığı ICCI 2009 a katılan yabancı firmalar  arasında ise Çin, Hindistan, İtalya, Almanya ve Amerika ilk sıralarda yer aldı.

Yoğun yabancı ilgisi çerçevesinde ICCI 2009 un enerji sektöründe yeni ortaklıklara ev sahipliği yapacağına kesin gözüyle bakılıyor.

 

Enerji Fuarı kapsamında alanında bir de ilke imza atılıyor. Fuar süresince gerçekleştirilecek olan etkinliklerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını karbon kredisi satın alarak dengeleyecek. Böylece, 1994 yılından itibaren başarıyla düzenlenmekte olan ve enerji sektöründe konuyla ilgili yaklaşık 3000 yerli ve yabancı katılımcı tarafından düzenli olarak takip edilen ICCI Fuar ve Konferansı nın 15. si Türkiye nin ilk karbon nötr etkinliği oldu.

İstanbul – 15.05.2009

tgrthaber.com

 

ICCI 2009 başladı …

Türkiye’nin en istikrarlı uluslararası enerji etkinliği ICCI’nin 15 incisi WOW Convention Center’de başladı. Enerji sektörünün en önemli buluşma noktası  15. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı ICCI 15 Mayıs’a kadar devam edecek. Fuarın ana temasını tükenen enerji kaynakları,  petrol ve doğalgaz yerine en önemli natif olarak değerlendirilen yenilenebilir enerji oluşturuyor.

 

ICCI’ın açılışında konuşan EPDK Başkanı Hasan Köktaş  2025’li yıllara gelindiğinde yenilenebilir enerjinin sektördeki payının yüzde 25’lere  çıkması gerektiğini söyledi.  Fuarda yaptığı konuşmada,  2009 yılında 15 şehrin doğal gaz dağıtımın daha özelleştirileceğini açıklayan Köktaş, böylece doğalgaz dağıtımı özelleştirilen şehir sayısının 45’e yükseleceğini söyledi. Köktaş, Türkiye’nin enerji sektöründe uzun vadeli stratejik planlamalarla ilerlediği bir yatırım sürecine girdiğinin altını çizerek, özelleştirmelerin bu süreçte önemli bir rol üstleneceğini kaydetti.  EPDK Başkanı Köktaş, 2025 yılına kadar Türkiye’nin ürettiği toplam enerji içerisinde Nükleer enerjinin de yer alacağını açıkladı.

 

Türkiye Kojenarasyon Derneği Başkanı Özkan Ağış ise ICCI 2009’un açılışı için yaptığı konuşmada enerji üretiminin  çeşitlendirilerek özelleştirmeye devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin yatırımlara hız verilmesi gerektiğini söyleyen Ağış, “Dünyada bu alanlara bugünden yatırım yapmayanlar gelecekte  enerjisiz kalacak. Türkiye’nin bu noktada enerji üretiminde riskini dağıtması için rüzgar, güneş,  su,  atık ve jeotermal enerjiye yatırım yapması gerekiyor” dedi.

 

Yaşanan global krizin,  Türkiye’de enerji  yatırımları  için çok önemli fırsatlar yarattığına dikkat çeken Ağış; “Global kriz nedeni ile enerji fiyatları oldukça düştü. Bu Türkiye’nin enerji ihtiyacını gidermek için harcadığı parasal büyüklükte 10 milyar dolar gibi bir tasarrufu elde etmesini sağladı. Bu tasarrufun yüzde 10’luk diliminin yani 1 milyar doların yenilebilir enerji üretimine yatırım olarak dönüştürülmesi gelecekte enerjisiz kalmamamızın temininde ciddi bir adım olacaktır. Ülke olarak bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz” dedi.

 

3 gün boyunca enerjinin politik  olarak  tartışılacağı,  enerji hukukuna yönelik  çeşitli panellerin düzenleneceği ICCI 2009’a 50’si yabancı olmak üze 120 firma katıldı.

 

hurriyet.com.tr / ekonomi

14 Mayıs 2009

 

www.solar-pazar.com

www.gunes-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR