“ Güneş kentler projesini Romanya’da uygulayacağız ” …

Antalya Genç Girişimci İş Adamları Derneği (AGİAD) tarafından düzenlenen ‘ Enerji Sektörü Yatırımları ’ konulu toplantıda konuşan Prof. Dr. Muhammed Eltez, enerji teknolojileri konusunda bilgi verdi. Aynı zamanda uluslararası enerji şirketlerine danışmanlık yapan Prof. Dr. Eltez, Türkiye’de özellikle güneş enerjisine yatırım yapmak isteyen firmaların mevzuatın çıkmasını beklediğini belirterek şunları söyledi:

“ Şu anda güneş enerjisine yatırım yapmak isteyen çoğu yabancı 50’den fazla şirket var. Bunlar, enerji verimliliği, temiz enerji yasaları ve ilgili mevzuatların çıkmasını bekliyor. Gerekli düzenlemelerin başlamasıyla birlikte yatırım furyası başlayacak. Dünyada temiz enerjiye ciddi kaynak ayrılıyor. Bazı ülkeler 60 ile 100 milyar dolar arasında bu alana para ayırıyor. Hele Amerika yeni dönemde Çinli enerji bakanı sayesinde güneş enerjisine ciddi yatırım yapacak. Türkiye’de de güneş enerjisi çok ileri noktalara gelecek. Ama doğru yatırım ve teknolojiler tercih edilmeli. Yoksa güneş pilleri çöplüğüne döneriz. Bu konuda Türkiye’de yatırımı başlatmak üzere düğmeye bastık. Yakında fizibilite çalışmasına başlıyoruz. ”

Danışmanlığını yaptığı projeler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Eltez, Belçika ve İsveç’te güneş enerjisinden yararlanmak amacıyla ‘ Güneş Kentler ’ oluşturulduğunu aktardı : “ Belçika’da güneş seraları, güneş kentleri kurulmaya başlandı. Bu yerlerde dışarıda kar yağarken insanlar kısa kolla yürüyor. Bu projeyi Belçika’dan sonra Romanya’ya da uygulayacağız. Romanya’da 12 kentte 110 kilometre uzunluğunda bir organik sera kurulacak. İnsanlar oradan beslenecek ve orada çalışacak. ” Şaban Gündüz / Antalya

zaman.ro / ekonomi / 19 Mayıs 2009

 

www.solar-pazar.com

www.gunes-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR