Güneş Enerjisi ile Çalışan Atlıkarınca
Başkent Washington’daki Ulusal Hayvanat Bahçesi dev pandaları ve diğer egzotik hayvanlarıyla ünlü. Ancak Kasım ayından bu yana hayvanat bahçesi başka bir nedenle de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
İlk bakışta sıradan bir atlıkarınca gibi görünüyor. Ancak Ulusal Hayvanat Bahçesi’nin Speedwell atlıkarıncası iki yönüyle diğerlerinden farklı.
Bu atlıkarınca, güneş enerjisiyle çalışıyor ve dünyada yalnızca bir benzeri var.
Müdür yardımcısı Chuck Fillah atlıkarıncanın doğal kaynakların korunması mesajı verdiğini söylüyor.
Chuck Fillah: “Çatının güney tarafının tamamı güneş panelleriyle kaplı. Toplam 162 tane var. Gün içinde üretilen elektrik atlıkarıncayı döndürüyor.”
Güneş panellerin ürettiği fazladan elektrik binayı ve hayvanların bulunduğu bölümleri ışıklandırıyor.
Atlıkarıncanın bir diğer özelliği ise dünyanın birçok farklı bölgesinde yaşayan hayvanlara ait 56 el yapımı figürler.
Bu figürlerde betimlenen canlıların yaklaşık 40’ı ya hayvanat bahçesinde ya da hayvanat bahçesinin Virginia’daki araştırma merkezinde yaşıyor.
Aralarında dev panda ve her zaman favoriler arasında bulunan çita da var.
Afrika aslanı ve Sumatra kaplanı da hem atlıkarıncada hem de hayvanat bahçesinde ilgi çekenler arasında.
Abdülrahman Elabbasi gibi küçük ziyaretçiler hayvanat bahçesinin çevre duyarlılığı mesajından etkilenmişe benziyor.
Abdülrahman Elabbasi: “Bu hayvanların birçoğunun nesli tehdit altında ve türleri yok olabilir ama burada yapılanlar onların yok olmamasını sağlayabilir.”
Murchake kardeşler de aynı fikirde.
Fiona Murchake: “Bence bu çok güzel çünkü hayvanlar hakkında farkındalık yaratıyor ve biz de hangi hayvanların tehdit altında olduğunu öğreniyoruz; belki biraz daha düşünüp bu hayvanlara yardımcı olabiliriz.”
Devin Murchake: “Güneş enerjisiyle çalışması çok güzel çünkü bu gösteriyor ki enerji üretirken doğayı kirletmeye gerek yok.”
Sydney için atlıkarıncanın tek anlamı eğlence: “Çok güzel bayıldım! Bayıldım!”
Chuck Fillah atlıkarıncayla hedeflerine ulaştıklarını söylüyor: “Amacımız ziyaretçilerin hem eğlenmesini hem de hayvanlar ve doğal yaşam alanlarıyla ilgili bilgi sahibi olmalarını sağlamak.”
Fillah birçok diğer hayvanat bahçesinin de güneş enerjisiyle çalışan atlıkarıncalar kurmak istediklerini söylüyor. WASHINGTON, D.C.
www.amerikaninsesi.com / Bilim ve Teknoloji
16.92.2013