Türkiye, 110 gün gibi yüksek bir güneş enerjisi potansiyeline sahip bulunuyor. Gerekli yatırımların yapılması halinde yılda birim metrekareden ortalama olarak 1.100 kWh lik güneş enerjisi üretilebilir. Ege Bölgesi de güneş enerjisi kullanımında önemli bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor. Güneş enerjisinden elektrik üretimi konusundaki çalışmalar 1970 li yıllara dayanıyor. Fotovoltaik (PV) teknolojisi, güneşten gelen enerjiyi elektriğe çeviren teknoloji olarak ifade ediliyor.

 

Yenilenebilir enerjiye çifte destek …

Kriz sebebiyle duran yatırımları hareketlendirmek isteyen hükümet, yenilenebilir enerjiye bugüne kadar görülmemiş fiyat garantisi verecek. Meclis e sunulan ve alt komisyonda kabul edilen kanun teklifine göre, yenilenebilir enerji yatırımlarına uygulanan 5,5 Eurocent / kilovatsaat alım garantisi artırılarak, hidroelektrikte 7, rüzgarda 8, jeotermalde 9, biomasta 14, güneş ve fotovoltaik enerjide 20-28 Eurocent / kilovatsaat olarak uygulanacak. Güneşte 20, diğerlerinde 10 yıl boyunca teşvik verilecek düzenlemeyle ayrıca yerli üretime ek fiyatla alım garantisi sunulacak. Böylece devletin alım garantisi sunduğu fiyat hidroelektrikte 9,5, rüzgarda 10,5, güneşte 30-38 Eurocent / kilovatsaate kadar çıkacak.

 

Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, " Bu yatırımların her biri için ayrı ayrı fiyat ve zaman verdik. Rakamlar AB ye uyumlu. Hem devletin gerçeklerini göz önünde bulunduran hem de özel sektörü tatmin edecek düzeyde. Teklif aynen yasalaşması halinde herkesi memnun edecek. " dedi.

ANKARA ANKA 25 / 05 / 2009

zaman.com.tr / haber / ekonomi

 

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR