Sektörel Teşvikler ve Karaman …

 

Karamanlı İş Adamlarından Mehmet Yıldızbaş; Geçen hafta hükümet tarafından açıklanan " Yeni Teşvik Paketi " nin Karaman adına, genel olarak iyi bir kazanç olduğunu düşündüğünü açıkladı

 

Mehmet Yıldızbaş, bir Karaman sevdalısı. Karaman ı anlatan yazılarını İlin internet basınından takip edeb hemşehrilerimize " Yeni Teşvik Paketi " nin Karaman adına kazançlarını sıraladığı açıklamasını yayınlıyoruz;

 

SEKTÖREL TEŞVİKLER VE KARAMAN … 

Mutlaka mükemmel değil bu paket. Zaman içerisinde uygulama ile beraber ortaya çıkacak eksiklikleri de var. Ama, öteden beri, il reklamını yapmak adına, atanmış ve seçilmiş yöneticileri tarafından yazılı ve sözlü basında Mükemmel Ötesi Bir yaşam Alanı gibi lanse edilen ilimizin bu teşvik sisteminde 3.Bölgeye dahil edilmesi korkularımızın boşa çıkmasına ve rahat bir nefes almamıza sebep oldu. Hani, olur ya, bizim reklam adına fazladan yaptıgımız beyanlar tepedekileri ters etkiler, Sizin de devlet desteğinize zaten ihtiyacınız yokmuş kardeşim denir mi diye korkmadım değil.

 

3.Bölge içerisinde TR52 alanında Konya ile bu teşvik sistemine dahil olan ilimiz, ağırlıklı olarak Konya ilinin ihtiyacına göre şekillendirilen kapsamlara dahil edildi. Bu, iyi mi kötü mü derseniz, ben iyi olduğu kanaatindeyim. Büyük abimiz Konya, Cumhuriyet tarihinden beri ilk defa kardeşi Karaman ın ellerinden sıkı sıkı tutacak ve Karaman ın kalkınmasına da sebep olacak bu vesile ile...

 

Hükümet tarafından, TR52 alanı ( Konya - Karaman ) için ilk açıklanan Desteklenecek Sektörler Listesinde , kuraklığı ile ünlü bu ucsuz bucaksız ovada Alternatif Alanların ( Sektörler ) desteklenmemesi bu paketin kısmen eksikliğidir bana göre. Nedir Alternatif Alanlar ( Sektörler ) derseniz hemen açıklayayım. Malumuz, ilimizin kurulu olduğu alan düz ova. Özellikle yaz döneminde yoğun güneşe maruz kalıyor. Özellikle Karaman - Ayrancı yolu arasındaki düz alan Güneş Enerjisi Depolaması için ülke sınırlarımız içerisinde ŞanlıUrfa ili ile beraber en ideal alan. Enerji Bakanlıgının bu konuda yapmış olduğu çalışmalarda, Karaman - Ayrancı arası özellikle vurgulanmıştı. Geçen sene de yurt dışı kaynaklı bir firma bu alanda Alternatif Enerji Üretimi ve tesis kurulumu için çalışma da yapmıştı.

 

Bununla beraber, ilimizin güneyinde bulunan Toroslarda, yıl boyu yuksek ortalama gün sayısı ve kuvvetli esen rüzgarlar da yine Enerji Bakanlığının Rüzgar Enerjisi alanında ilimizi ülke içerisinde ideal alan listesine dahil etmişti.

 

Geçen yıl içerisinde, yukarıda bahsettiğim Güneş Enerjisi ve Rüzgar Enerjisi alanlarında ilimiz sınırları içerisinde çalışmalar yapıldı ve şekil şartlarının oluşması için bu konular zaman bırakıldı.İnanıyorum ki, yenı teşvik yasası içerisinde Karaman için bu natif alanların ilgili yasaya ( yönetmeliğe ) eklenmesi, il olarak bize çok büyük kazançlar getirecek. Hep şikayet ettiğimiz daimi kuraklıktan ve yaz - kış içimizi acıtan poyraz ve sam yellerinden bir şekilde kazanca dönmek, en basit haliyle elektirik enerjisi üretmek Karaman için iyi olmaz mı ?

 

Genel olarak ülke tarihinde bir devrim niteliği taşıyan Yeni Teşvik Paketi nin ülkemiz, Karaman ınmız ve insanımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu paket ile ilğili olarak en büyük korkum, özellikle en çok devlet desteği alacak olan 4.Bölge nin ( Doğu ve Güneydoğu Anadolu ) önceki teşviklerde yaptıkları gibi, alacak olduğu devlet desteklerini yerinde yatırıma çevirmeden Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgelerinde otel, motel ve benzeri işlere aktarmalarıdır. İstihdam ve üretim için planlanan ve tüm Anadolu insanının emeği ile ortaya çıkan bu teşvikler, kat, yat olarak birilerine sebesiz zenginleşem sağlamamalı diye düşünüyorum.

 

Geleceği umut etmek ve gelecekten umutlu olmak lazım. Ama, gelecek de bugünden inşa edilerek varılan bir süreç. İnşaallah, atılacak olan bu adımlar bizlere ve Karamanımıza iyi bir gelecek hazırlar. Bu vesile ile, ilimizin bu paket dahilinde işlem görmesinde atanmış, seçilmiş emeği geçen herkese tesekkürlerimi sunarım.

Karaman (e-ha) / 15.06.2009

 

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR