Konya dan dünyaya ihracat …

Güneş enerjisi sistemleri 60 ülkeye ihraç ediliyor.

 

Konya da güneş enerjisi sistemleri sektöründe faaliyet gösteren bir firma, ürettiği termal kolektörleri, küresel krize rağmen İngiltere, ABD, Almanya ve İspanya başta olmak üzere dünyanın 60 ülkesine ihraç ediyor.

 

Konya Organize Sanayi Bölgesi nde faaliyet gösteren Solimpeks Enerji A.Ş Genel Müdürü Halil İbrahim Dağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş enerjisi ile sıcak su üretmeye yarayan termal kolektör ve güneşten elektrik ve sıcak su elde eden güneş enerjisi sistemleri üzerine faaliyet gösterdiklerini belirtti.

 

Sektörde yaklaşık 30 yıllık tecrübe ve bilgi birikimini günümüz teknolojisiyle birleştirerek dünya standartlarında bir üretim yaptıklarını ifade eden Dağ, ürünlerinin bugün dünyanın birçok ülkesinde konutlarda, otellerde veya sanayi işletmelerinde sıcak su temini için kullanıldığını bildirdi.

 

2010 YILI HEDEFİ 14 MİLYON AVROLUK İHRACAT

Dağ, ürünlerinin yaklaşık yüzde 90 ını yurt dışına gönderdiklerini, sektörde dünyanın önde gelen şirketleri arasına girmeyi başardıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti : Bugün Almanya, İspanya, ABD, İngiltere, Hollanda, başta olmak üzere dünyanın 60 ülkesine, Konya da ürettiğimiz ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Yaklaşık 4 bin metrekare kapalı alan üzerinde kurulu fabrikamızda 75 çalışanıyla yılda farklı büyüklük ve çeşitte yaklaşık 60 bin adet kolektör üretiyoruz. Almanya ve İspanya gibi pek çok Avrupa ülkesinden özel olarak sipariş edilen ürünlerimiz, Avustralya ve ABD de en verimli ikinci kolektör seçildi. 2008 yılında yaklaşık 12 milyon avroluk ihracat gerçekleştirdik. 2010 yılı için hedefimiz ihracatımızı 14 milyon avroya çıkarabilmek.

 

Dünyanın çeşitli ülkelerindeki farklı kurumlar tarafından aldıkları 16 kalite sertifikalarının bulunduğunu anlatan Dağ, çoğunlukla çatılara kurularak güneşten sıcak su elde edilmesini sağlayan ürünlerini her yıl daha da geliştirmeye özen gösterdiklerini anlattı.

 

Bu çerçevede yaklaşık 2 yıl süren Ar-Ge çalışması sonrasında güneşten, sıcak suyun yanı sıra elektrik de elde edilebilen bir sistem geliştirdiklerini dile getiren Dağ, Geçen yıl patentini aldığımız ürünün ilk uygulamasını da Almanya ve İngiltere de hayata geçirdik. Bu sistemde güneş ışınları, elektrik enerjisine dönüştürülürken, hücre denilen bölümlerdeki fazla ısı, su aracılığıyla soğutularak enerji verimi yüzde 40 artırılıyor. Yani güneş sayesinde kolektörler aracılığıyla hem sıcak su elde ediliyor hem de büyük bir evin elektrik ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecek düzeyde elektrik üretiliyor diye konuştu.

 

Dağ, sistemin kurulum maliyetinin, evin büyüklüğüne göre değişkenlik göstermesine karşın, yaptıkları hesaplamalara göre 2 yılda kendini amorti edebildiğini sözlerine ekledi.

AA / 26.12.2009

-.-

KONYA Hakkında / Nüfus Durumu

2008 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre Konya’nın nüfusu 1.969.868 kişidir. Nüfusun 1.423.546’sı (% 72,27) şehirlerde, 546.322’si (% 27,73) ise bucak ve köylerde yaşamaktadır. Şehirleşme oranı % 72,27 (Türkiye genelinde % 74,96), yıllık nüfus artış hızı ‰ 5,49, kilometrekare başına düşen kişi sayısı ise 51’dir. İlimizde 2000 yılında kentleşme oranı % 59 iken, 2008 yılında % 72,27 olmuştur. İl merkezi nüfusu 2008 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 980.973 kişidir. Konya il geneli ve bağlı ilçelerin 2007/2008 yılı nüfus göstergeleri incelendiğinde, il genelinde nüfusun (%o 5,49) arttığı,  Selçuklu (%o 13,30), Karatay (%o 19,77), ilçelerinde arttığı Meram ilçesinde ise (%o -0,41) azaldığı görülmektedir.

www.konya.gov.tr / Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR