Türkiye nin yenilenebilir enerji potansiyeli ölçülecek …

 

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Türkiye nin önemli bir yenilenebilir enerji potansiyeli bulunduğunu belirterek, Bu potansiyelin belirlenmesi için Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü ile çalışma başlattık. Bu kapsamda, biz de meteorolojide Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şube Müdürlüğü kurduk dedi.

 

Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meteorolojik çalışmaların yenilenebilir enerji sektörü için önemli olduğunu ifade etti.

 

Türkiye nin önemli bir yenilenebilir enerji potansiyeli bulunuyor diyen Çağlar, rüzgar enerjisi potansiyelinin 48 bin megavat, hidro enerji potansiyelinin ise yaklaşık 130 milyar kilovatsaatlik potansiyeli bünyesinde barındırdığını anlattı.

 

Ülkenin, güneş enerjisi açısından da oldukça avantajlı bir konumda bulunduğuna dikkati çeken Çağlar, Türkiye, Akdeniz kuşağında bulunması sebebiyle güneş ve rüzgar potansiyeli iyi. Geriye bunların tespitini yapıp kullandırmak kalıyor. Bu potansiyelin belirlenmesi için Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü ile çalışma başlattık. Hangi bölgelerde yağış iyi, hangi bölgelerde rüzgar potansiyeli, hangi bölgelerde güneş enerjisi potansiyeli yüksek bunu belirleyeceğiz diye konuştu.

 

Çağlar, meteorolojide de bu kapsamda Yenilenebilir Enerji Kaynakları Şube Müdürlüğü kurduklarını belirterek, şöyle devam etti:

 

Bu şube müdürlüğü, yenilenebilir enerji potansiyeline ilişkin ölçüm çalışmaları yapacak. Bu ölçümlerin yapılması şu açıdan önemli, rüzgar hep aynı hızla esmiyor ya da güneşlenme süreleri sabit kalmıyor. Dolayısıyla şebekeye bağlanırken çeşitli sıkıntılar ortaya çıkıyor. Enerjiyi yerleşim birimlerine iletecek şebekelerin yönetilmesi gerekiyor. Rüzgarın 24 saat, 48 saat, hatta saatlik dönemde ne kadar hızla eseceğini bilmeniz gerekiyor ki rüzgar santralleri ne kadar enerji üreteceğini bilsin ve bu bilgileri şebekeyi yöneten kuruma versin. Şebekeyi yöneten kurum, buna göre, rüzgar olduğu zaman diğer santralleri durduracak, rüzgar esmediği zaman, diğer santrallere çalışması talimatını verecek. Bu konu önemli. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun rüzgar santrallerine ilişkin bir dizi düzenlemesi var. Bunu yakında uygulamaya koyacak. Yani rüzgar santrallerinde ne kadar enerji üretileceğinin bildirilmesi zorunlu olacak. Biz de bunu yapacağız. Rüzgar enerjisini ne kadar üreteceğini bildireceğiz. Bu da önemli bir hizmet olacak.

 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Kurumun, hava tahmini ölçümlerinin yanı sıra iklim değişikliği çalışmaları da yaptığını anlatan Çağlar, İklimimiz değişiyor. Güneşteki patlamaların, volkanik patlamaların etkisiyle değiştiği gibi insan kaynaklı etkilerle de iklim, değişmeye başladı dedi.

 

Çağlar, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli nce yapılan çalışmalarla kendi çalışmalarını karşılaştırdıklarında karbondioksit ve metan gazının salımının nüfus, enerji kullanımı artışı ve diğer etkenlere bağlı olarak artmayı sürdüreceğini ifade ederek, Sera gazlarının artışının sınırlandırılması gerekiyor, böyle sürerse 2100 yılına kadar 2-4 santigrat derece sıcaklık artışı bekleniyor. Deniz seviyeleri yükselecek, buzulların erimesiyle orman yangınları artacak, su kaynakları azalacak, tarım ürünlerinde sıkıntılar olacak, ekolojik denge değişecek, hayvan türlerinde değişiklikler olacak şeklinde konuştu.

 

Yapılan bilimsel çalışmalara göre kene popülasyonundaki artışın da özellikle bahar ve yaz aylarındaki sıcaklıkların belli yüksekliklere ulaşmasıyla bağlantılı olduğunu anlatan Çağlar, tüm bu gelişmelerin iklim değişikliğinin getirdiği sonuçlar olduğunu, bundan daha az etkilenilmesi için meteoroloji olarak araştırmalar yaptıklarını belirtti.

 

Bu araştırma sonuçlarını, ilgililer, mevzuat geliştiricileri, Çevre ve Orman Bakanlığıyla paylaştıklarını belirten Çağlar, Bizim de iklim değişikliği araştırmalarına ilişkin ana bir çalışmamız var, bu kapsamda İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü kuruyoruz dedi.

 

Çağlar, iklim değişikliği konusunda tüm dünyada ortak çalışma yürütüldüğünü ifade ederek, Türkiye nin Dünya Meteoroloji Örgütünün Doğu Akdeniz de Bölgesel İklim Değişikliği Merkezi olduğunu, bu kapsamda sadece Türkiye nin değil bölgedeki diğer ülkelere dönük iklim değişikliği çalışmalarının da burada yapılacağını sözlerine ekledi.

zaman.com.tr / haber / ekonomi

AA / 19 Haziran 2009 Cuma

 

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR