Fas’ta 2 bin görüşme yaptılar 116’sından ‘iş’ bekliyorlar …
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) üyesi 62 işadamı, Fas’ta 2 bin iş görüşmesi yaptı, bunlardan 116’sından ‘iş çıkması’ bekleniyor. TUSKON Başkan Vekili Ahmet Ciğer, “ Fas yılda 180 bin konut yaptırıyor. 6 milyar dolarlık işten, biz de pay alabiliriz ” dedi.
Afrika Ticaret Köprüsü projesi ile 4 yıldır Afrika’yı turlayan TUSKON, Fas’tan da ‘iş’le döndü. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye’nin en büyük holdinglerinin bile Afrika pazarı için kendilerinden yardım istediğini vurguladı. TUSKON Başkanvekili ve Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED) Başkanı Ahmet Ciğer, “ Fas’ta 62 işadamımız, düzenlediğimiz iş forumunda, toplam 2 bin görüşme yaptı. Görüşmeler genellikle inşaat, tekstil, mobilya sektörlerinde yoğunlaştı. İş görüşmesinden 116’sı, büyük ihtimalle olumlu sonuçlanacak ” dedi.
Halı saha zinciri
Bir Türk iş adamının da Fas’ta halı sahalar açmak için bağlantı kurduğunu bildiren Ahmet Ciğer, “ Fas ’lı gençler, halı sahalardan haftalar öncesinden randevu alıyor. Bu anlamda büyük açık var. Türkiye’nin ise her yerinde halı sahalar var. Halı saha kurma konusunda biz oldukça iyiyiz. Fas’ta da bu işi yapabilir, halı sahalar kurabiliriz” diye konuştu.
Dev inşaatçı ortak arıyor
Bir Faslı inşaat şirketinin de, Türkiye’den Daha Grup ile bağlantı kurduğunu ve Daha Grup’un 1300-1500 konut yapacağını söyleyen Ahmet Ciğer, “ Faslı inşaat şirketiyle Daha Grup, Kazablanka yakınlarında konut üretmek için ön anlaşma yaptı ” dedi. Fas devletinin de her yıl 180 bin konut projesi ürettiğini, ancak Faslı müteahhitlerin bu talebi karşılayamadığı için Türk müteahhitlerle ortaklık yapmak istediklerini ifade etti. Ciğer, “ Yılda 30 bin konut üreten Galaksi Holding, ‘Bizim teknolojimiz yetersiz kalıyor. Türk firmalarla ortaklık kurmak istiyoruz’ dedi. Türkiye’den büyük inşaatçılarla tanıştıracağız ” diye konuştu. Fas devletinin yaptırdığı ekonomik konutların büyüklüğünün 50-70 metrekare arasında olduğunu belirten Ciğer şunları söyledi : “ Bu büyüklükte 180 bin konut, yaklaşık 6 milyar dolarlık inşaat demektir. Bundan Türk müteahhitler de ciddi pay alabilir. Fas’lılar, yılda 20 bin konutu rahat yapabilecek Türk firmaları ile anlaşmak istiyor. ”
9 milyar dolarlık güneş enerjisinden pay alalım
YILIN 12 ayı güneş alan, Atlas Okyanusu üzerinden de sürekli rüzgar alan Fas’ın güneş ve rüzgar enerjisinde de büyük potansiyele sahip olduğunu ifade eden Ahmet Ciğer, şunları dile getirdi : “ Türkiye’de yüzlerce enerji şirketi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan üretim lisansı aldı 2 yıldır bekliyor veya almak için yıllardır uğraşıyor. Fas’ta ise rüzgar enerjisi santralı kurmak için hiç beklemeye gerek yok. Lisansı hemen alıp, üretime geçerek satabilme imkanı var. Ayrıca Fas hükümeti güneş enerjisine yatırım yapmak isteyen firmalar için 9 milyar dolarlık bütçe ayırmış. Biz Türkiye’de güneş enerjisi sistemlerinin kurulduğu tarlaları göremedik ama Fas’ta kurulabilir. Fas 12 ay güneş alıyor. Bu pastadan önemli pay alabiliriz. ”
Avrupa ve ABD satıyorsa biz daha kolay satabiliriz
TÜRKİYE ile Fas arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) kapsamının genişletilmesi gerektiğini de bildiren Ahmet Ciğer, “ Fas, bizden yüksek gümrük vergisi alıyor. Bu vergileri düşüremezsek, avantajı Avrupa’ya kaptırırız ” dedi. Fas’ın ithalatını genellikle Avrupa ve ABD’den yaptığına işaret eden Ciğer, “ Fas’a Avrupa ve ABD mal satabiliyorsa, biz daha kolay satabiliriz ” diye konuştu.
www.hurriyet.com.tr / 16.11.2009
-.-
TUSKON Başkanı Meral : Afrika’yı gündem yaptık, holdingler üyelik için sırada …
Ticaret köprüleri ile Afrika`yı Türkiye`nin gündemine soktuklarını söyleyen TUSKON Başkanı Rızanur Meral, `Afrika`nın uzmanı olduk. Üyemiz olmayan Türkiye`nin en büyük holdingleri bile kapımızı çalmaya başladı. Üyelik için görüşmelerimiz sürüyor.` dedi.
TUSKON, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün başkanlığında 80 kişilik bir heyet ile Fas`a çıkarma yaptı. Afrika`nın küresel krizden en az etkilenen bölge olduğunu ifade eden Rızanur Meral, bu durumun yeni pazarlar arayan Türk işadamları için büyük fırsatlar doğurduğunu söyledi.
Rızanur Meral, `Şu an Fas`tayız, sırada Mısır var. Geçen hafta Güney Afrika`da idik. 20 gün önce de Sudan`a da gitmiştik. Afrika`nın dört bir yanında ihracatımızı artırmak için çalışıyoruz.` diye konuştu. Afrika`nın sömürülmüş ve kaynakları bitmiş bir kıta olarak düşünüldüğünü ancak hâlâ çok büyük zenginliklere sahip olduğunu dile getiren Konfederasyon Başkanı, bu kıtaya yaptıkları ziyaretleri `fetih` değil `keşif` olarak gördüklerini anlattı. Meral, birçok ülkede sivil toplum örgütlerinin kurulmasına vesile olduklarını, Senegal`de bile işadamları derneği kurulduğunu kaydetti.
Türkiye`nin kara kıtaya ihracatı 4 sene içinde 2,5 milyar dolardan 12 milyar dolara çıktı. Daha önce Afrika ile açık veren ticaret dengesi Türkiye`nin lehine döndü. Afrika`nın imalat ve tarım alanında Türk yatırımına büyük ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Rızanur Meral, `Türkiye`nin 2023`teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaştırmak için ihracatı tabana yaymak istiyoruz.` diye konuştu. Meral, konuşmasında, 1990`lı yıllarda Rusya ve Orta Asya ülkelerine gidip de ciddi hatalar yapan Türk şirketlerine de değindi. Bir firmanın bir ülkeyi tümüyle kaybettirebildiğine dikkat çeken Meral, `Türkiye`nin menfaati için, etik değerlere bağlı olmayan firmaların önünü kesmeliyiz. Bu konuda çok hassasız.` açıklamasını yaptı. TUSKON, Washington, Brüksel, Moskova ve Pekin`de ofis açmıştı. Beşinci ofis ise Etiyopya`nın başkenti Addis Ababa ya da Mısır`ın başkenti Kahire`de açılacak. Myanmar, Vietnam, Kamboçya, Balkanlar ve Güney Amerika`da da çok başarılı açılımlar yaptıklarını kaydeden Meral, ancak çok istemelerine rağmen vize engeli sebebiyle Kuzey Amerika`da muvaffakiyet sağlayamadıklarını sözlerine ekledi.
Faslı çocuklar Türk okullarında okuyor
Türk okulları, Türkiye ile Fas arasında kültür köprüsü oldu. Türkiye`nin Fas`taki faaliyetlerinin sadece sanayi ve ticaretten ibaret olmadığını belirten Bakan Nihat Ergün, `Birçok arkadaşımız eğitim konusunda çok ciddi çabalar gösteriyor. Fas`ın en güzel, en başarılı okullarını burada açmışlar. Kendilerini hem ülkemizin büyük eğitim potansiyelini Fas`a yansıttıkları için, hem de Faslı ailelerin çocuklarını bu okullarda okuttukları için kutluyorum.` dedi.
Kurtlar Vadisi, Fas`ı ekranlara kilitledi
Körfez ülkelerinin ardından Fas da Türk dizileri furyasına dahil oldu. Fas televizyonları şu anda Türkiye`de de yüksek izlenme rekorlarına ulaşan Kurtlar Vadisi, Binbir Gece, Gümüş, Acı Hayat, Kaybolan Yıllar, Ihlamurlar Altında ve Yersiz Yurtsuz gibi Türk dizilerini yayınlıyor. Her sabah okul ve işyerlerinde önceki gece yayınlanan diziler konuşuluyor. Faslılar, cep telefonlarında da Türk dizilerinin melodilerini kullanıyor.
www.tuskon.org / 13.11.2009
-.-
TUSKON Hakkında
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak üzere hizmet veren işadamları derneklerinin çatı organizasyonu olarak faaliyet gösteriyor.
Ülke çapında yayılmış 7 ayrı bölgesel iş dünyası federasyonunun oluşturduğu TUSKON, 2005 yılında İstanbul da kuruldu. TUSKON bünyesinde, Türkiye genelinde, 80 ilde 151 işadamı derneği faaliyet gösteriyor.
TUSKON BUGÜN 14.844 GİRİŞİMCİYİ TEMSİL EDİYOR.
Ülke kalkınmasının temelini oluşturan ekonomik yapılanmanın geliştirilmesine yönelik altyapı çalışmalarını destekleyen TUSKON, işletmelerimizi ve girişimcilerimizi global iş dünyasının bir parçası haline getirmeyi amaçlıyor. TUSKON, bu doğrultuda, işadamlarımızın uluslararası pazarlardaki tecrübelerinin paylaşılması, bunların yayılması ve yeni iş fırsatlarının oluşturulması yolunda öncü bir kuruluş olarak hizmet veriyor.
TUSKON un öyküsü 1990 li yılların başında, ülke sorunlarına duyarlı, sosyal sorumluluk bilinci yüksek işadamlarının, birlikte hareket etmek üzere çeşitli illerde dernekleşmesiyle başladı. Bu dernekler Türk ekonomisinin bel kemiğini oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra büyük ve büyüyen şirketlerin, ülkemizin değişken yapılı ve dinamik ekonomisinde kendini geliştirebilmesini ve dış pazarlara açılabilmesini sağlamak üzere kuruldu. Ekonomi politikalarına açılım oluşturmanın yanı sıra ülkemizdeki iş ortamının uluslararası ve modern standartlara ulaşmasını misyon edinen bu dernekler, bilgi ve tecrübelerini hem İstanbul daki hem de Anadolu daki pek çok girişimci ve işletmeyle paylaştı. Avrupa Birliği ne uyum sürecinin de etkisiyle gelişen sivil toplum anlayışı, bu dernekleri, onları daha güçlü temsil edebilecek üst yapılanmalarda bir araya gelme ihtiyacını doğurdu. Bu gelişme dernekleri federasyonlaşma sürecine götürdü. Böylece Türkiye nin coğrafi dağılımı doğrultusunda Marmara, Ege, Karadeniz, Akdeniz, İç Anadolu ile Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde bir araya gelen işadamları bütünleşerek federasyonlar oluşturdu. (MARİFED, ESİDEF, KASİF, ANSİFED, DASİDEF, GÜNSİAF).
Global dünyadaki gelişmeleri takip ederek, üyelerinin küresel bir oyuncu olmasını hedef gösteren bu federasyonlar da bir araraya gelerek, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu nu kurdu.
www.tuskon.org / Kasım 2009