Metrobüs ile günde 80 bin özel aracı trafikten çektik …

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Selamet, Metrobüs sistemi ile günde 80 bin özel aracı trafikten çektiklerini, bu sistem sayesinde günlük 613 ton karbondioksit emisyonu azaltımı sağladıklarını bildirdi.

 

Selamet, Alman - Türk Sanayi ve Ticaret Odasının Berlin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlediği Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği konferansında, kirleticiliği bir yana fosil yakıtların rezervlerinin hızla tükendiğini, bu kaynaklara bel bağlamanın bu açıdan da mümkün olmadığını söyledi.

 

Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerjilerin kullanımının artık yaşanabilir bir dünyanın ön şartı haline geldiğini belirten Selamet, Kyoto Anlaşması uyarınca belirlenen karbon emisyonu limitlerine ulaşmanın öncelikli hedef olduğunu, küresel ısınma ile mücadele etmek için sıfır karbona dayalı bir sistemi kurmak zorunda bulunduklarını vurguladı.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bu konuda önemli işler yaptığını anlatan Selamet, kaynak aktarımı ve stratejilerini çevreye öncelik vererek planladıklarını, önümüzdeki 20 - 25 yıl için İstanbul daki katı atık yönetiminin strateji ve hedeflerini belirlediklerini, biyo kütleden enerji elde etmek adına su havzalarındaki sazlıkları değerlendirdiklerini, bu konuda yaptıkları proje ile yıllık 6 megavat elektrik elde etmenin planları arasında bulunduğunu kaydetti.

 

Selamet, İstanbul un, rüzgar enerjisi potansiyeli yüksek bir kent olduğunu vurgulayarak, 3 noktada kuracağımız rüzgar santralleri ile yıllık 176 megavat enerji üretmeyi hedefliyoruz. Bu miktar, İSKİ nin yıllık enerji ihtiyacının tamamına denktir. İlk etapta 45 megavatlık bir üretim planlıyoruz şeklinde konuştu.

 

Kentteki trafik izleme kamerası, dedektörü ve uyarıcı flaşörlerde rüzgar ve güneş enerjisi kullandıklarını hatırlatan Selamet, bu çalışma ile bu alandaki enerji maliyetlerini yaklaşık bir milyon 300 bin dolardan 170 bin dolara indirdiklerini, yüzde 87 enerji tasarrufu sağladıklarını kaydetti.

 

Şu anda çöp gazından yılda 12 megavat kurulu kapasite ile enerji ürettiklerini bildiren Selamet, Yeni açacağımız tesislerle 40 megavat elektrik enerjisi üretim kapasitesine ulaşacağız. Bu 12,5 milyonluk İstanbul daki tüm konutların yüzde 12,5 unun elektriğini karşılayacak bir miktardadır. Ayrıca bu şekilde yılda 600 bin aracın trafikte yaydığı karbon emisyonuna denk bir emisyon azaltımı sağlayacağız. Bu, İstanbul trafiğindeki araçların yüzde 25 idir diye konuştu.

 

HEDEF, BİN DOĞAL GAZLI OTOBÜS …

Ahmet Selamet, toplu taşımada ilk aşamada 100 otobüste doğal gaza geçtiklerini, hedeflerinin bu sayıyı en kısa zamanda bine çıkarmak olduğunu söyledi.

 

Metrobüs sistemi ile günde 80 bin özel aracı trafikten çektiklerini belirten Selamet, bu sistem sayesinde günlük 613 ton karbondioksit emisyonu azaltımı sağladıklarını ve 242 bin litre yakıt tasarrufu yaptıklarını anlattı.

 

Selamet, Hidrojen Yakıt Pili Uygulama projesi ile İDO merkez binasında elektrik kesintileri sırasında 5 kilovatlık bir hidrojen yakıt pili kesintisiz güç kaynağını devreye alarak çalışmalarını sürdürdüklerini, yine geliştirilecek 60 kişilik hidrojen yakıtıyla çalışan botları Haliç te kullanacaklarını kaydetti.

 

Ahmet Selamet, Boğaz daki akıntının gücünden istifade ederek elektrik enerjisi üreteceklerini de bildirdi.

 

Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit de, Berlin ve İstanbul un 20 yıldır kardeş şehirler olduğunu, Berlin duvarının yıkılmasının ardından da 20 yıl geçtiğini hatırlatarak, krizin dünyada birçok ülkeyi etkilediğini, ancak Berlin ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde büyük bir gerileme yaşanmadığını söyledi.

 

GELECEĞİN ENERJİ KAYNAKLARINI GELİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ …

Klaus Wowereit, metropollerde büyük bir enerji tüketimi gerçekleştiğine işaret ederek, Hepimiz büyük bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Geleceğin enerji kaynaklarını geliştirmek zorundayız dedi.

 

Berlin in Batı Avrupa daki en büyük kentsel ısıtma sistemine sahip olduğunu ve Berlin hükümetinin yeşil sanayiyi desteklediğini ifade eden Wowereit, İstanbul da kamu taşımacılığı konusunda yapılacak çok iş bulunduğunu, Berlin de ise geçmişe kıyasla bireysel olarak daha az binek araç kullanıldığını kaydetti.

 

İstanbul da evlerin ve binaların enerji tasarrufu olmasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Wowereit, yenilenebilir enerjilerin Berlin ve İstanbul un geleceği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

 

Berlin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Eric Schweitzer ise Berlin in yenilenebilir enerji konusunda Almanya da lider pozisyonda olduğunu belirterek, Kojenerasyonun başkenti sayılmaktadır. Berlin de 7 yıl içinde enerji tüketimi 13 milyon kilovat saatten 12 milyon kilovat saate düştü dedi.

 

Schweitzer, Berlin ve İstanbul un yenilenebilir enerji konusunda birbirini iyi tamamlayan partnerlere sahip olduğunu ifade ederek, İstanbul un ihtiyaç duyduğu yatırımların ve teknolojinin Berlin tarafından karşılanabileceğini düşündüğünü söyledi.

 

Berlin Hükümeti Ekonomi, Teknoloji ve Kadından Sorumlu Bakanlık Müsteşarı Jens-Peter Heuer de yenilenebilir enerji yatırımlarına ilişkin olarak Almanya da cazip imkanlar sunulduğunu ifade etti.

zaman.com.tr / haber / ekonomi

AA 19/06/2009

-.-

Berlin duvarını yıkmaya geldiler …

" İstanbul da Berlin Günleri " programı kapsamında kentte 21 Haziran a kadar çeşitli kültür ve sanat etkinlikleri düzenlenecek.

 

Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, bugün başlayan etkinlik kapsamında İstanbul Modern de düzenlenen basın tanıtım toplantısında İstanbul un dünyanın en güzel kentlerinden biri olduğunu, Berlin in tanıtılacağı etkinliğin böyle bir kentte düzenlenmesinden onur duyduklarını söyledi.

 

Bu yıl, İstanbul ve Berlin arasındaki kardeş kent işbirliğinin 20. yılı olduğunu dile getiren Wowereit, Berlin de çok sayıda Türk vatandaşının uzun yıllardır barış içerisinde yaşadığını kaydetti.

 

İstanbul a çok sayıda gazeteci, sanat adamı ve milletvekiliyle geldiklerini anlatan Wowereit, Berlin ve İstanbul un farklı iki kent olmasına karşın ortak tarihsel özellikleri bulunduğunu söyledi.

 

Wowereit, bu yıl Berlin Duvarı nın yıkılışının 20. yılı olduğunu ifade ederek, 9 Kasım da temsili olarak Berlin Duvarı nın yıkılışı töreni düzenleneceğini, 4 bin büyük domino taşının yıkılacağını anlattı.

 

" İstanbul da Berlin Günleri " etkinliğinde çok sayıda kültürel ve sanatsal programın gerçekleştirileceğini dile getiren Wowereit, İstanbul ve Berlin arasındaki dostluğun kalıcı olduğunu ve iki şehir arasındaki ilişkilerin barışa katkı sağlayacağını kaydetti.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Bayhan da İstanbul un son zamanlarda dünya kentleriyle ilişkilerinde bir ivme kazandığını, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin tarihsel köklere sahip olduğunu aktardı.

 

Berlin ve İstanbul arasındaki ilişkilerin 20. yılına girdiğini anımsatan Bayhan, iki kent arasındaki ilişkilerin gelişerek büyüyeceğini kaydetti.

 

Konuşmaların ardından Wowereit, Berlin Duvarı nı temsil eden büyük boyuttaki domino taşının üzerine boyayla, isminin kısaltması olan " Wow "u, Bayhan da " Canım İstanbul " yazısını yazdı.

 

Tanıtım toplantısına, Berlin Turizm Marketing Genel Müdürü Burkhard Kieker ile Almanya dan milletvekilleri, kültür ve sanat adamları katıldı.

 

Etkinlik kapsamında, Yenilenebilir Enerji Konferansı, Berlin-İstanbul Gençlik Orkestrası Young Euro Classic konseri, Berlin ve İstanbul Sivil Toplumlar Toplantısı, Berlin fotoğraflarının yer aldığı sergi ile çok sayıda kültür ve sanat programı düzenlenecek.

cnnturk.com / haber / 19.06.2009

 

www.normenerji.com.tr

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR