Rüzgar ve Güneş Enerjisi ile karanlığı yendi …

Kayseri nin Kocasinan ilçesinde yazlık evi bulunan Mithat Baykan, rüzgar gülü ve güneş panellerinde ürettiği elektrik ile karanlıktan kurtuldu.

 

İşadamı Mithat Baykan, 2006 yılında Kocasinan ilçesi Dadağı Mahallesi Tokat yolu mevkiine 2 katlı bir ev yaptırdı. Evine elektrik çektirmek için gerekli yerlere başvuruda bulunduğunu ifade eden Baykan, tek ev olduğu için masrafların kendisi tarafından karşılanması gerektiği cevabını aldığını kaydetti. Evine elektrik çekemeyen Mithat Baykan, bazı imkansızlıkların insanları yeni arayışlara yönlendirdiğini ifade ederek, " Ben buradaki evime elektrik için yetkili kurumlara başvurduğumda, bana bundan 3 yıl önce 35 bin lira masraf çıkardılar. Orada 10 ev olsaydı masrafı biz karşılardık. Fakat bir ev olduğu için bu masrafı benim karşılaman gerektiğini belirttiler. Evim, elektrik direklerine bin 600 metre uzaklıkta yer alıyor. Bunun üzerine ben güneş ve rüzgardan elektrik elde etme yöntemlerini araştırmaya koyuldum. İlk olarak Konya dan 2 adet güneş paneli aldım. Daha sonra birde rüzgar gülü aldım. Fakat rüzgardan randımanlı elektik elde edemedim. Çünkü buranın rüzgarı çok değişken. Güneşten daha fazla elektrik elde ediyorum. Eğer bir panel daha alsam, ürettiğim elektrik fazla bile gelecek " dedi.

 

Ürettiği elektrikle evinde aydınlatma, buzdolabı ve televizyon da kullandığını sözlerine ekleyen Baykan, " Rüzgar ve güneşten üretilen elektrik aynı aküde depolanıyor. 4 aküye depolanan elektrik bana iki gün gidiyor. Sistemin bana 10 bin lira kadar masrafı oldu. Herkese bu sistemi tavsiye ediyorum. Elektrik saatim falan yok, bedavadan elektrik kullanıyorum. Güneşimiz ve rüzgarımız var, biz bundan yararlanalım " diye konuştu.

medya73.com / 21 Haziran 2009

 

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR