Güneş Enerjisi Konferansı …
Türk - İsveç Belediyeleri Ortaklık Ağı (TUSENET) projesi kapsamında Mersin’in Tarsus ilçesinde “ Güneş Enerjisi ” konulu konferans düzenlendi.
Tarsus Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansa Tarsus Belediye başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Üniversitesi Tarsus Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Külekçi, Milli Eğitim Müdürü Ethem Sarı, Belediye Meclis üyeleri, Antalya, Muğla ve İsveç Malmö kentinden konuklar ile çok sayıda davetli katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, çevreye yönelik konularda ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
Kocamaz, “ Dünyanın hoyratça kullanıldığı, insanların pervasızca kirlettiği ve küresel ısınmanın etkisini her geçen gün artırdığı bir dönemde TUSUNET çerçevesinde Türkiye Belediyeler Birliği ve İsveç yerel yönetimler Birliği Ortaklık Ağı projesiyle çevreye duyarlı konuların ele alınarak bir çalışma başlatılması önemli bir aşamadır. Bu projede bizimle birlikte olan ve katkı sunan Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muğla Belediyesi, İsveç’in Malmö Belediyesi yetkililerine ve belediyemizden bu projede görev alan arkadaşlarımıza teşekkür etmeyi borç biliyorum ” dedi.
Tarsus Belediyesi olarak çevre projelerinde her zaman öncü olmaktan gurur duyduklarını dile getiren Başkan Kocamaz, “ Çevreci tutumumuzla birçok yerden ödül almış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu güne kadar olduğu gibi, bundan sonra da sosyal kültürel, tarihsel çevreye yönelik her türlü projede yer almaya hazır olduğumuzun da bilinmesini istiyorum. TUSENET, Türkiye Belediyeler Birliği ve İsveç Yerel Yönetimler Birliği işbirliğinde gerçekleştirilen Belediye Ortaklık Ağı Projesinin kısa adıdır. Bu proje kapsamında Tarsus Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Belediyesi ile İsveç’in Malmö Belediyesi arasında ortaklık ağı kurulmuş ve çalışmalar devam etmektedir. Projede çevresel ve sosyal alan olmak üzere iki konu üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Çevresel alanda başta güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları konusunda araştırmalar yapılmaktadır ve uygulamaya yönelik projeler hazırlanmaktır. Özellikle belediyemizin içerisinde bulunduğu coğrafi bölge güneş açısından çok zengin bir konumda olduğu için güneş enerjisini daha etkin kullanmak ve güneş enerjisi uygulamalarını yaygınlaştırmak için çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmaların bir parçası olarak hazırlanan ve Avrupa Birliği tarafında hibe desteği sağlanan FUSE (Gelecekte Türkiye ve İsveç’te Sürdürülebilir Eğitim) projesini ortaklarımız ile birlikte yürütmekteyiz. FUSE projesi kapsamında belediye tesislerimiz içerisinde Çevre Sınıfı oluşturulmuş ve sınıfın aydınlatması kurulan güneş panelleri ve rüzgâr tribünü ile sağlanmıştır. Oluşturulan Çevre Sınıfında 22 ilköğretim okulundan 2.000 öğrenciye çevre, iklim değişikliği, küresel ısınma ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda eğitimler verilmiştir. Çocuklarımızın çevreye ilgisi ve duyarlılığı arttırılmakla beraber ülkemiz için çok önemli bir konu olan yenilenebilir enerji kaynakları konusunda eğitimler verilmiştir. Proje kapsamında Belediyemiz ve Mersin Üniversitesi Tarsus Meslek Yüksekokulundan uzmanların da katıldığı İsveç ziyaretlerinde, bölgedeki enerji alanındaki değişik tesisler incelenmiş ve kentimiz için yararlı olabilecek uygulamalar konusunda ortak çalışmalar başlatılmıştır. Tarsus Belediyesi olarak TUSENET projesine önem vermekteyiz ve oluşturulan ortaklık ağı ile işbirliğimiz devam edecektir ” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Malmö Belediyesi Proje Koordinatörü Johanna Ekne ‘İsveç’te enerji Politikaları’, Malmö Enerji Stratejisi Mr. Joakim Nordavist ‘Belediye Bakışıyla Güneş Enerjisi ve Üniversite Bakışıyla Güneş Enerjisi’, Mersin Üniversitesi Tarsus Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Mustafa Kemal Külekçi ‘Geniş Bakış Açısıyla Türkiye’de Güneş Enerjisi’ ve Tarsus Belediyesi Proje Koordinatörü Fevziye Kökdil ‘Belediye Bakışıyla Güneş Enerjisi’ konulu birer konuşma yaptılar.
haberciniz.biz / haber / Mersin / İHA
-.-