Güneş`in Tarımsal Sulamada Kullanılması

Türkiye`de 2 milyar kilowattsaatlik tarımsal sulama enerjisinin, güneş pilleri tarafından sağlanabileceği bildirildi.

 

Trakya Doğal Kaynakları ve Enerji Derneği Başkanı Hüseyin Erkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji verimliliğinin öneminin her geçen gün arttığını belirterek, başta petrol ve doğalgaz olmak üzere dışa bağımlılığın her yıl artmakta olduğunu, gelişen endüstrinin beraberinde çevre sorunları ve karbondioksit salınımının arttırdığını kaydetti.

 

Birbirine bağlı olan bu ilişkinin doğal dengeyi bozmayacak şekilde korunmasının çok önemli olduğunu ifade eden Erkin, şunları kaydetti:

 

"Bunun içinde yenilenebilir enerji kaynakları olarak adlandırılan güneş, rüzgar, biyokütle, hidrolik gibi kaynaklar öne çıkmaya başlamıştır. Özellikle güneşten doğrudan elektrik üretilmesi diğer enerji kaynaklarından üstünlük sağlamıştır. Ancak, teknolojik imkanlar ve birim enerji üretim miktarı, verim düşüklüğü ve pahalılığı şimdilik bu zengin kaynaktan bol kullanmayı zorlaştırmaktadır.

 

Her geçen gün güneşten elektrik üretimi daha ucuzlamaktadır. Ülkemizde de güneşten enerji üretilmesi yeni çıkarılan yönetmeliklerle serbest bırakılmış ise de yeterli miktarda desteklenmemektedir. Halbuki ilkbahar ve yaz aylarında güneşin bol olduğu ülkemizde başta damlama ve yağmurlama sulamalar olmak üzere tarımsal sulamaların güneş enerjisinden elde edilecek elektrikle yapılması ülkemize büyük katkı sağlayacaktır."

 

-Almanya, güneşten 17 bin megawatt elektrik üretti-

Türkiye`nin güneş enerjisi potansiyeli bakımından iyi durumda olmasına rağmen, ne yazık ki bu potansiyelin yeteri kadar etkin ve yaygın kullanılamadığını ifade eden Erkin, Almanya`nın bile güneşten 17 bin megawatt elektrik ürettiğini anımsattı.

 

Türkiye`nin 110 gün gibi yüksek bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğunu ve gerekli yatırımların yapılması halinde yılda birim metre kareden ortalama 1.100 kilowattsatlik güneş enerjisi üretebileceğini ifade eden Erkin, şöyle devam etti:

 

"Türkiye, Almanya`dan iki kat daha fazla güneş almaktadır. En fazla güneş alan bölgeleri ise Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Doğu Anadolu, İç Anadolu`dur. Komşumuz Yunanistan 2010 yılında başladığı 28 milyar dolarlık Helios projesiyle 2020 yılına kadar tarımsal elektrik enerjisini güneşten üretmeyi planlamıştır. Yılda 1450 kilowattsaat metrekare güneş alan Edirne`de giderek artan tarımsal sulamadaki elektrik enerjisi ihtiyacını güneşten karşılanması önem kazanmaktadır."

 

Çiftçinin güneş enerjisiyle tanışmasının vaktinin geldiğini belirten Erkin, şöyle konuştu:

 

Edirne`de kullanılan 150 milyon kilowatsaatlik tarımsal sulama enerjisinin yarısı güneş pillerinden elde edilecek enerji ile sağlanabilir. Bunu ülke genelinde düşündüğümüzde 2 milyar kilowatsaatlik tarımsal sulama enerjisi güneş pilleri tarafından sağlanabilir. Özellikle yeraltı kuyularından temin edilen sulamaların kullanıldığı damlama sulama ve yağmurlama sulama yapılan sulama bölgelerinde bu uygulama yakın gelecekte çok yaygınlaşacaktır. Bu konuda Trakya Birlik başta olmak üzere Ziraat Odaları aracılığıyla çiftçilerimizin bilgilendirilip güneş enerjisi ile tanışmaları zamanı gelmiştir.

 

Çünkü yakın gelecekte bölgemizde güneş pili tarlaları hızla artacaktır. Tabii burada gene en büyük görev DSİ başta olmak üzere sulama projelerini planlayan kurumlara düşmektedir. Enerji fiyatlarının hızla arttığı günümüzde sulama projelerini hazırlarken enerji kaynağı projeleri de birlikte hazırlanmalı, aksi halde Edirne ve bölgemizde elektrikle yapılan sulamalar gittikçe pahalılaşacaktır." EDİRNE (AA)

www.sondakika.com

19 Ocak 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR