EMO elektrikte indirim önerdi …

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), maliyet artışları gerekçesiyle 2008 yılında yüzde 56 zam yapılan elektrikte bu kez maliyet azalmasına karşın indirim yapılmadığı belirtildi.

 

EMO Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, elektrik üretimi, tüketimi, maliyetler ve fiyatlara ilişkin görüşlere yer verildi.

 

Elektrikte indirim yapılması gerektiği ifade edilen açıklamada, AKP iktidarı döneminde enerji alanında uygulanan politikalar eleştirildi. Hükümet tarafından yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik tanınacağı ve doğal gaza bağımlılığın azaltılacağı söylemlerinin unutulduğu, tersine doğal gazdan elektrik üretiminin arttığı öne sürüldü.

 

Son açıklanan verilere göre yılın ilk 5 ayında elektrik üretiminin yüzde 48,1 lik bölümünün doğal gazdan sağlandığının görüldüğü ifade edilen açıklamada, BOTAŞ tarafından elektrik üreticilerine satışı yapılan doğal gazın fiyatı Aralık 2007 ye göre Aralık 2008 e gelindiğinde toplamda yüzde 80,5 oranında zam görmüş, bu da elektrik fiyatlarında zam olarak yansıtılmıştır. BOTAŞ 2009 a gelindiğinde Şubat ve Mayıs indirimleriyle Aralık 2008 e göre doğal gaz satış fiyatını yüzde 61 oranında indirmiştir. Ne yazık ki bu indirim oranı elektrik tüketicilerine yansıtılmamıştır denildi.

 

Türkiye de elektrik tüketiminin son verilere göre yüzde 44 ünün TETAŞ aracılığıyla sağlandığına işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi :

TETAŞ ın 1 Ekim 2008 tarihinde 14.39 kuruş olan birim elektrik satış fiyatı 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren 12.62 kuruş olarak uygulanmaya başlanmış, 1 Nisan 2009 tarihli tarifede de bu satış fiyatı değiştirilmemiştir. Görüldüğü gibi Türkiye elektrik tüketiminin yüzde 44 ünü sağlayan TETAŞ ın elektrik fiyatlarında yaptığı yüzde 12,3 lük fiyat indirimi de tüketicinin elektrik faturasına ne 1 Ocak 2009 tarihli tarifede ne 1 Nisan 2009 tarihli tarifede ne de 1 Temmuz 2009 tarihinde yansıtılmamıştır.

Açıklamada, elektrikteki maliyet azalışlarının elektrik faturalarına yansıtılması talep edildi.

cumhuriyet.com.tr / 01.07.2009

-.-

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR