Pozitif büyüme ancak son çeyrekte görülebilir …

Türkiye İhracatçılar Meclisi ( TİM ) Başkanı Mehmet Büyükekşi, haziran ayı ihracat rakamlarını açıklamak amacıyla Mardin Valiliği nde basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında dün açıklanan 2009 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarının küresel krizin tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye yi de ciddi bir şekilde etkilediğini gösterdiğini bildirdi.

 

Açıklanan yüzde 13,8 lik küçülme rakamı ile beraber tüm beklentilerin de revize edileceğini, 2008 in son çeyreğinde başlayan küçülmenin 2009 un ilk çeyreğinde şiddetlenerek devam ettiğinin görüldüğünü ifade eden Büyükekşi, şöyle dedi :

Muhtemelen 2009 un son çeyreğinde ancak pozitif bir büyüme görebileceğiz, yılın tamamındaki daralmanın da yüzde 5 civarında olacağı tahmin ediliyor. Büyük bir küçülmenin yaşandığı ortamda morallerimizi bozmadan akıllı önlemlerle 2010 u ve daha sonrasını kurtarmalıyız. Yakın tarihimizde ender görülen ancak tahribatı büyük olan bir bunalım dönemini aşmaya çalışıyoruz. Bunu sadece biz değil, dünyanın bir çok ekonomileri yaşıyor.

 

Merkez Bankası nın faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği şu aşamada öncelikli gündemimiz arasındadır. Bu yüzden cuma günü açıklanacak olan enflasyon rakamları da kritik bir öneme sahiptir. Diğer taraftan dün açıklanan büyüme rakamlarının da gösterdiği gibi Merkez Bankası nın mecburen faiz indirmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Her ne kadar Merkez Bankası faiz indiriminin sonuna gelinebileceğini ima ediyorsa da biz büyüme dinamiklerinin tam olarak oluşmadığı kanaatindeyiz. Nisan ayı sanayi üretimi rakamları da bunu desteklemektedir. İşte bu yüzden faiz indirimlerine devam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

 

Biz ihracatçılar olarak Merkez Bankası nın faiz indirim kararlarını desteklediğimizi sürecin en başından itibaren açık bir şekilde ifade ettik. İşte bu yüzden faiz lobisinin Merkez Bankası nı tehdit etmesi durumunda biz de bilfiil bu durumla mücadele edeceğiz. Yabancı yatırımcıların küresel kriz dolayısıyla kafasının son dönemde epey karışık olduğunu gözlemliyoruz. Bu şartlar altında yatırım kararı vermek zor. Türkiye yi yatırım için cazip hale getirmek için şansımız var. Bu noktadan hareketle Merkez Bankası nın ihracat artışı sağlayacak, üretim ve yatırımı hızlandıracak faiz indirimlerine devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dünya piyasalarına baktığımızda emtia fiyatlarında spekülatif olsa da şimdiden bir kıpırdanma olduğunu görmekteyiz. Bu olumlu bir haber olarak değerlendirilmeli. Bu iyileşme kısa zamanda tüketici güvenine de pozitif olarak yansıyacaktır. Bu heyecanın kesilmemesi için başta Merkez Bankası olmak üzere finansal kurumların bize destek vermesi gerektiğini düşünüyoruz.

 

HAZİRAN AYI İHRACATI 8 MİLYAR 116 MİLYON DOLAR …

Başkan Büyükekşi, kapasite kullanım oranına bakıldığında ocak ve şubat aylarında yüzde 63,8 lik oranlar görüldükten sonra mart ve nisan aylarında görülen artışlarla beraber en son mayıs ayında kapasite kullanım oranının yüzde 70,4 olduğunu söyledi.

 

Tüketici güven endeksinin kasım 2008 de 68,88 ile dip yaptıktan sonra 2009 boyunca kademeli arttığını ve mayıs 2009 da 83,28 olduğunu kaydeden Büyükekşi, şöyle konuştu :

İhracatın bir önceki aya göre artışına baktığımızda da haziran ayında bir önceki aya oranla ihracatın yüzde 10 arttığını görüyoruz. Birçok sektördeki ihracat gerileme oranının düştüğünü görüyoruz. İhracat değer endeksini de dikkatle izliyoruz. Yüzde 34 civarında seyreden ortalama değer düşüşüne karşılık miktar endeksindeki gerileme yüzde 9,8 seviyesinde gerçekleşiyor. Bir çok sektörde miktar artışları sağladık. Hububat bakliyat ve yağlı tohumlarda yüzde 48, kuru meyveler ve mamullerinde yüzde 43, toprak sanayi ürünlerinde yüzde 28, yaş meyve ve sebze ürünlerinde yüzde 23, zeytin ve zeytin yağında yüzde 22, elektrik-elektronik ve makinelerinde yüzde 14 tür. Bunun anlamı şu, emtia fiyatlarındaki bir düzelme ile beraber ihracat değerlerinde de hızlı bir toparlanma olacaktır.

 

Haziran ayı ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32,78 gerileyerek, 8 milyar 116 milyon dolar olmuştur. İlk altı aydaki ihracatımız 43 milyar 873 milyon doları, geriye dönük bir yıllık ihracatımız ise yüzde 15,51 gerileme ile 104 milyar 394 milyon doları geride bırakmıştır. İhracatımızdaki gerilemenin hızı Haziran ayında azalmış ve aylık bazda ihracat 2008 yılının kasım ayından bu yana ilk kez 8 milyar doların üzerine çıkmıştır.

 

Haziran ayında en fazla ihracat yapan sektörümüz, 1 milyar 558 milyon dolar ile otomotiv sektörümüz olmuştur. Bunu, 1 milyar 106 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon ve 870 milyon dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörlerimiz takip etmiştir.

 

MAYINLI ARAZİLER …

TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak ihracatı 2023 yılında 500 milyar dolara çıkarmak ve bu hedefe giderken ihracatı aynı zamanda tabana yaymak misyonuyla hareket ettiklerini belirtti.

 

Bu kapsamda seçilmiş olan 10 ilde, halen ihracatı 150 milyon dolardan fazla, ama 500 milyon dolardan az illerin ihracatının önce 500 milyon doları sonra da 1 milyar doları aşması, ihracatı 500 milyon dolardan fazla ama 1 milyar dolardan az şehirlerin de ihracatlarının ise 1 milyar doları aşması için çalışma başlattıklarını kaydeden Büyükekşi, ikinci amaçlarının ise bu ihracatın katma değerini ve ihracatçının karlılığının artırılması olduğunu vurguladı.

 

Mardin in ihracatının katma değerini artırmayı hedefleyen bir stratejinin ana çizgilerini belirlemek üzere 20 mayısta Mardin de toplantı yaptıklarını anlatan Büyükekşi, Mardin 2008 yılı sonu itibari ile 276,5 milyon dolar ihracat gerçekleştiren ve 117 ihracatçı firmanın faaliyet gösterdiği bir ilimiz. Bu ihracatın 263 milyon doları da Irak a yapıldı. 2009 yılında da Irak a olan ihracatımızın artışına paralel olarak Mardin in ihracatı artmaya devam ediyor. Bu yılın ilk altı ayındaki ihracatı da 192,7 milyon dolar oldu. Mardin in kısa vadede 500 milyon dolar hedefini yakalaması mümkün dedi.

 

Büyükekşi, Mardin de üretilen mal ve hizmet ürünlerinin miktarını ve katma değerlerini artırmak için çeşitli tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti :

Mayınlı arazilerin organik tarım ve yan ürünlerine açılıp, sınır ticaret merkezlerinin kurulması gerekir. Irak Mardin in en büyük pazarıdır, Suriye ise Mardin in yüksek potansiyele sahip olduğu hedef pazardır. Mayınlı arazileri hem tarıma hem de sınır ticaret merkezlerine açabilirsek her iki ülkeye ve bu ülkelerin ardılı olan ülkelere ciddi ihracat artışı gerçekleştirebiliriz. Bölgeden göç etmiş unsurların Mardin e dönüşlerinin ve yatırımlarının özendirilmesi gerekir. Bu bağlamda Süryani Patrikliği nin de tekrar Mardin e gelmesi simgesel olarak önemlidir. Bu hem bölgenin çok kültürlü kimliğine katkı olacak, hem de bölgeye olan yabancı yatırımcı ilgisini artıracaktır.

 

Alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi için Mardin zengin bir potansiyele sahiptir. Solar enerji ve HES yatırımları için daha fazla girişimcinin bölgeye gelebileceğini düşünüyoruz. Solar enerji konusunda Türkiye de potansiyeli en yüksek üç ilinden bir tanesi Mardin dir. Anadolu topraklarına bereket getiren güneş, açık gökyüzüyle en fazla enerjiyi Mardin de üretiyor.

 

AVRUPA DA YAVAŞ YAVAŞ TOPARLANMA VAR …

Başkan Büyükekşi, toplantının ardından gazetecilerin konuyla ilgili sorularını da şöyle yanıtladı :

Özellikle emtia fiyatları çok önemlidir. Petrol 70 doları geçti. Petrol fiyatlarına bağlı olarak maden fiyatları bununla doğru orantılıdır. Yaklaşık yüzde 20 oranında ilk 6 ay ihracatımızda miktar bazında artış var. Ama değer bazında düşüş var. Bu emtia fiyatları ile çok ilgili. Önümüzdeki günlerde emtia fiyatları ve borsadaki artışa göre ihracatımızda da doğru orantılı olarak bir artış söz konusu olabilir. Yıl sonu hedefine ulaşmak için elimizden gelen çalışmayı yapacağız. Hedefe ulaşmak için yeni pazar arayışı içerisindeyiz. İhracatta mayıs ayına göre haziran ayında artış var. Bu iyileşmeye işarettir. Önümüzdeki aylarda da umarım bu artış devam eder.

 

En çok ihracat yaptığımız sektör otomotiv sektörüdür. Yine geçen yıl en çok ihracat otomotiv sektöründe yapıldı. Geçtiğimiz aylara bakarsak mayıs ayına kadar, yaklaşık otomotiv sektöründe yüzde 50 düşüş oldu. Türkiye otomotiv sektöründe yüzde 80 ihraç ediyor. Üretilen otomotivin yüzde 20 si iç piyasada tüketiliyor. Gelişmiş ülkelerde yaşanan kriz otomotiv ihracatında yüzde 50 düşüşe neden oldu. Geçen aylarda otomotiv ihracatı 1,1 ve 1,2 milyar dolar civarındaydı. Haziran adayında bu 1,5 milyar dolar civarına ulaştı. Otomotivde ihracat düşüşü geçen aylarda yüzde 50 civarındayken haziran ayında yüzde 36,90 a indi. Bu Avrupa da yavaş, yavaş toparlanma olduğunun habercisidir. Bazı sektörlerde de yavaş, yavaş hareketlenme başladı. Aynı şeyi hazır giyim ve konfeksiyon için de söyleyebiliriz. Geçmiş aylarda konfeksiyon ve hazır giyim sektöründe yüzde 30 düşüş varken, Haziran ayında bu oran yüzde 16 ya indi. Bu da sektörde bir hareketlilik olduğunu gösteriyor. Bizim için sevindirici bir gelişmedir. 4-5 ay önce Çin e verilen hazır giyim ve konfeksiyon siparişlerini Türkiye ye kazandıracağımızı söylüyorduk. Bu biraz zaman aldı. Baktığımızda bu rakamların yavaş yavaş oraya geleceğine işaret ediyor.

 

Daha sonra Başkan Büyükekşi, Mardin den yapılan ihracatta ilk 3 e giren şirket temsilcisine plaket verdi.

gazeteport.com.tr / ekonomi / 01 Temmuz 2009

-.-

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR