Edirne Valisi Büyük, Enez de ziyaret ve incelemelerde bulundu …

Büyük, beraberinde, Edirne Emniyet Müdürü Mehmet Yazıcı, İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Hatice Gül, Çevre Orman Müdür Vekili Mehmet Gürer, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şaban Anla, Milli Eğitim Müdür Vekili Hüseyin Çakırlar, Bayındırlık ve İskan Müdür Yardımcısı Eren Eryılmaz, Gençlik ve Spor İl Müdürü Emin Küçük olduğu halde saat 13.00 te Enez e geldi.

 

Hükümet Konağı önünde Enez Kaymakamı Fatih Baysal, Belediye Başkanı Ahmet Çayır, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Enis Kurt, İlçe Emniyet Müdürü Ali Erdal, İl Genel Meclis Üyeleri Coşkun Erkılıç, Erol Açık, Belediye Meclis üyeleri, Muhtarlar, Daire Müdürleri ve Siyasi Parti Başkan ve Oda Temsilcileri tarafından karşılandı.

 

Vali Büyük, ilk önce Kaymakamlık makamına geçerek, Kaymakam Fatih Baysal a görevinde başarılar diledi.

 

Enez ile ilgili gelişmeleri yetkililerden verilmesini isteyen Büyük ten sonra söz alan Edirne İl Emniyet Müdürü Mehmet Yazıcı, "Enez İlçe Emniyet Amirliği bundan böyle İlçe Emniyet Müdürlüğü ne dönüştürülecektir. Yeni Emniyet Müdürlüğü binamızın yapımı da 2010 yılında tamamlanıp, hizmete girecektir. Yazın deniz mevsiminin artan nüfusu nedeniyle, Müdürlük bünyesinde daha iyi hizmet verilecektir" dedi.

 

YAZIN 24 SAAT DENİZ SAHİLİNE ACİL 112 HİZMETİ

Daha sonra bir açıklama yapan Edirne İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Hatice Gül, yaz mevsiminde deniz sahiline 24 saat hizmet vermek üzere, 112 Acil Servis konulacağını, bunun içinde yer temini sağlayacaklarını söyledi.

 

TARIM İLÇE ESKİ BİNASI YIKILACAK

Tarım İlçe Müdürlüğü nün eski binasının yıkılarak yerine yeşil alan olmasını isteyen Vali Büyük, gerekli çalışmalara başlanılmasını istedi.

 

ENEZ KAPALI SPOR SALONU İNŞAATI BAŞLIYOR

Kaymakamlık makamından sonra, Enez de ilk olarak Atatürk İlköğretim Okulu yanında yapılacak olan Kapalı Spor Salonu yerini inceleyen Vali Büyük, burada Bayındırlık ve İl Spor Müdürlüğü yetkililerinden bilgi aldı. Kapalı Spor Salonu, 2010 yılında tamamlanacak.

 

ENEZ KALESİ İÇİNDE KALAN MÜLK SAHİPLERİNİN BEDELLERİ HESAPLARINA YATIRILDI

Enez de Kale içi ve çevresinde bulunan yerleşim birimlerinde oturan vatandaşların istimlak edilen yerlerinin bedelleri, hesaplarına yatırıldığı öğrenildi. Bu konuda Enez Belediye Başkanı Ahmet çayır, şu açıklamayı yaptı: "Sayın Valim söz konusu istimlak olan yerlerin bedelleri hesaplarına yattı. Vatandaşlarımıza Haziran ayına kadar süre verildi. Bu zaman zarfında kendilerinin oturdukları yerleri boşlatıp, teslim etmelerini sağlayacağız" dedi.

 

Vali Büyük, "Konuyu takip edin! Vatandaş evini boşaltırken, tekrar ikinci, üçüncü şahıslara vermesin. (kiralamasın) diyerek dikkat çekti.

 

ENEZ DEVLET HASTANESİ YENİ BAŞHEKİM UZMAN DOKTOR SONGÜL DERİN

 

Geçtiğimiz günlerde Enez Devlet Hastanesi ne Aile Hekimi Uzman Doktoru olarak atanan Songül Derin, Enez Devlet Hastanesi Başhekimi olarak görevine atandı. Vali Büyük, Enez devlet Hastanesi ni de ziyaret ederek, Başhekim Songül Derin den hastane ile ilgili bilgi alarak görevinde başarılar diledi.

 

ÇATALTEPE YE ZİYARET

Edirne Valisi Mustafa Büyük, Çataltepe Mahallesi ni de ziyaret etti. Büyük, önce Çataltepe Atatürk İ. Ö. O Anaokulu Çocuk Gelişimi ve Okuma - Yazma Okulu nu ziyaret ederek, burada bir çocuğa hediye verdi. Daha sonra köy kahvesinde vatandaşlarla bütünleşen Vali Büyük, çay içerek halkın sorunlarını dinledi. Çataltepe nin özellikle yol, su, elektrik, altyapı sorunlarının olduğu dile getirildi.

 

Vali Büyük; "Burası ne köy, ne de mahalle! Yıllar önce Enez in mahallesi olarak belirlenmiş. Enez e 5 km taşıma ile çocuklarımız Enez e gidiyor. Elektrik konusunu Genel Müdürümüz ile görüştük. Çözülecek. Zaten Hisar Dağ da kurulan Rüzgar Enerjisi bölgenin gerekli ihtiyacını karşılayacak. Sıkıntılar giderilecek" dedi.

 

Belediye Meclis Üyesi (CHP) Halit Çelik; "1994 yılında Enez belediye Başkanı Abdurrahman Altuğ zamanında Çataltepe ye hizmet geldi. Ondan sonra bu hizmetler yenilenmedi, eksiklikler var. Yok değil! Sizlerin desteği ile olacağına inanıyorum" dedi.

 

YENİCEKÖY DE HALI SAHA ZİYARETİ

Enez merkezde dahi bulunmayan Halı Saha, siyasi bir çalışma ile Yenice Köyü nde yapıldı. Ancak, bitim aşamasına gelen Halı Saha nın altyapı zemin döşemesi beğenilmedi. Daha teslim bile edilmeyen Halı Saha nın zemin döşemesinin kaygan ve kabarcıklar oluşturduğu gözlendi.

 

Vali Büyük, "Halı Saha yı yapan ilgili şahıstan, bu durumu düzeltmesini istedi. Bu arada Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır; "Bu konu benim branşım, benim işim. Böyle bir zemin olur mu?" diyerek tepki gösterdi. Büyükevren Köyü Aziz Yörük İlköğretim Okulu önünde kaldırım çalışması yapıldığını gören Vali Mustafa Büyük, burada da çalışmalar ile ilgili Köy Muhtarı Sedat Uzun dan bilgi aldı.

 

VAKIF SAROS RESORT HOTEL RESTAURANT TA YEMEK

Gezi ve incelemeleri nedeniyle, bölgede bulunan Vali Mustafa Büyük, öğle yemeğini saat 15.00 te Vakıf Sahili nde Necat Sunar ın müstecirliğini yaptığı Saros Resort Hotel Restaurant ta yedi. Yaklaşık 100 kişilik bir topluluğun katıldığı yemekte, balık ikramında bulunuldu.

 

SON DURAK SULTANİÇE LİMANI

Vali Mustafa Büyük, son olarak gezisini Sultaniçe Limanı nda noktaladı. Büyük, Sultaniçe Sahili ne inerek, burada yapımı tamamlanan limanı yerinde görerek inceledi. Sultaniçe Köyü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Koç, liman ve balıkçılar hakkında bilgi verdi. Bir kayıkta hatıra fotoğrafı da çektiren Büyük, daha sonra Sultaniçe Köyü ne geçti.

 

SULTANİÇE MUHTARLIĞI NA ZİYARET

Sultaniçe Köyü ne gelen Vali Büyük, burada Muhtarlık binasına ziyaret etti. Köy Muhtarı Erhan Arı dan bilgi alan Büyük, yeni düzenlenen köy konağı çevresinde inceleme yaptı ve muhtarlığı kutladı. Daha sonra Nevzat Şen e ait köy kahvesinde çay içen Büyük, köylülerin sorunlarını dinledi. Vali Mustafa Büyük, buradaki gezisini noktalayarak, Keşan a hareket etti.

www.haberfx.net / 26.12.2009

-.-

EDİRNE Hakkında / Coğrafi Yapı

Edirne, Marmara Bölgesi nin Trakya kısmında yer alır. Güneyinde Ege denizi, kuzeyde Bulgaristan, batıda Yunanistan, doğuda Tekirdağ, Kırklareli ve Çanakkale ileri ile çevrilidir.

 

Yüzölçümü 6.098 km² olan Edirne nin, deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 41 metredir. Edirne, idari olarak, biri merkez ilçe olmak üzere 8 ilçe ve 248 köyden oluşmaktadır.

 

Edirne ili, Trakya Yarımadasında; kuzeyde Istranca Dağları, güneyinde Koru Dağları ve Ege Denizi-Saroz Körfezi, batısında Meriç Nehri ve Meriç Ovası, doğusunda da Ergene Ovasını içine almakta olup, il topraklarının % 80 i tarıma elverişlidir.

 

Türkiye nin batı sınır topraklarının önemli bir bölümünü içine alan ilin Bulgaristan la 88km lik bir sınırı vardır. Bulgaristan la olan sınır, Kırklareli il sınırından başlayarak, Tunca Irmağı nı kesip, güneybatı yönünde uzanarak Meriç Irmağı nda sona ermektedir. Burada, Türk, Bulgar ve Yunan sınırları birleşmektedir. Meriç Irmağı, ilin Yunanistan la sınırını oluşturur. Irmağın doğu yakası Edirne, batı yakası Yunanistan dır. Edirne-Yunanistan sınırının uzunluğu 204 km dir. Bu sınır, Enez de sona ermektedir.

 

Balkan Yarımadası nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne ili, yeryüzü şekilleri bakımından çeşitlilik gösterir. Bu çeşitliliği, farklı yükseltiler gösteren dağ ve tepeler ile, daha az yükseltide olan platolar ve ovalar oluşturur. İlin kuzey ve kuzeydoğusu ile güney ve güneydoğusu dağlar ve platolar ile kaplıdır.

 

İlin önemli akarsularından olan Meriç, Tunca, Arda ve Ergene nehirlerinin debileri Mart-Nisan aylarında yoğun yağışlara bağlı olarak maksimum seviyeye ulaşmaktadır. Yaz aylarında da normal debilerini muhafaza etmektedir. Yörenin en önemli tarım potansiyeli olan çeltik ekim ve sulama zamanlarında ise nehir debileri en az seviyeye ulaşmaktadır.

 

Edirne, akarsular dışında kalan yüzey sularını, doğal göller, barajlar, rezervuarlar ve göletler oluşturmaktadır. Doğal göllerin başlıcaları Meriç in denize döküldüğü Enez yöresindedir. Bu göller gala, Dalyan, Taşaltı, Tuzla, Bücürmene, Sığırcık ve Pamuklu gölleridir.

 

Edirne, her Akdeniz ikliminin hem de Orta Avrupa ya özgü kara ikliminin etkisi altında kalan bir geçiş bölgesidir. Bölge Karadeniz, Ege ve Marmara denizlerin de etkileriyle zaman zaman ve yer yer farklı iklim özellikleri gösterir. Kışları, Akdeniz iklimi etkisini gösterdiği zamanlarda ılık ve yağışlı, kara iklimi etkisini gösterdiğinde de oldukça sert ve kar yağışlı geçmektedir. Yazlar sıcak ve kurak, bahar dönemi yağışlıdır. İlin bitkisel üretim açısından önem taşıyan Ergene Havzası nda ise sert bir kara iklimi egemendir. Çevresi dağlara sınırlı olan bu yörenin denizlerden gelen yumuşatıcı etkilere kapalı olması bu iklim yapısını ortaya çıkarmaktadır. Yıllık ortalama sıcaklık 13,4 °C, en yüksek sıcaklık 41,5 °C Temmuz ayında, en düşük sıcaklık –22,2 °C Ocak ayında gerçekleşmiştir. Yıllık ortalama yağış miktarı 585,9 mm ve yıllık ortalama nispi nem % 70 dir.

www.edirne.gov.tr / Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR