Uluslararası piyasalarda kredi sıkıntısının aşılamadığı bir dönemde Dünya Bankası kuruluşu IFC, son bir ayda beş ayrı Türk projesine 188 milyon dolar para aktardı. Aslan payını ise Şişecam aldı.
Dünya Bankası yan kuruluşu olan Uluslararası Finans Kurumu IFC, kriz nedeniyle uluslararası piyasalarda kredi sıkıntısının yaşandığı dönemde beş Türk projesine finansman desteği sağladı. Türkiye’ye 2008-2011 arasında 2.5 milyar dolar sermaye yatırımı planladığını daha önce açıklayan IFC’nin verdiği krediden en yüksek payı Şişecam aldı.
IFC Güney Avrupa ve Orta Asya Direktörü Shahbaz Mavaddat, dünya genelinde 2008’de 16.2 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını belirterek, Türkiye’deki mevcut kredi portföy büyüklüğünün de 1.8 milyar dolar olduğunu söylemişti. Mavaddat, bu rakama Türk şirketlerinin yurtdışı yatırımlarına sağlanan 400 milyon dolarlık finansmanı dâhil edildiğinde toplam rakamın 2.2 milyar dolara ulaştığına dikkat çekmişti. Ayrıcat Mavaddat, kredi ve sermaye iştiraki yöntemiyle yaptıkları yatırımlarla Türkiye’de altyapı projeleri ve çevreci yatırımların yanı sıra, reel sektör şirketlerinin rekabet gücünü arttırmaya yönelik yatırımları da finanse ettiklerini belirtmişti. IFC geçtiğimiz haftalarda Türkiye ve Bulgaristan’da bulunan cam üretim tesislerinde yapacağı yatırımlar için Şişecam’la 70 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalamıştı. Düşük demirli güneş enerjisi camı üretmek için yapılacak yatırımların yanı sıra, çevre ile ilgili iyileştirme ve enerji verimliliği yatırımlarını içeren kredi anlaşması, son bir haftada IFC’nin Türk projelerine verdiği en yüksek kredi oldu.
İZGAZ’ın borçlarına destek …
IFC, Türkiye enerji sektörünün özelleştirme sürecini desteklemek ve doğalgaz gibi enerji verimliliğini sağlayan kaynakların kullanımını teşvik etmek amacıyla, GDF SUEZ’in doğalgaz dağıtım ve perakende şirketi İZGAZ’daki yatırımlarına da finansman desteği sağladı. IFC’nin Türkiye’deki enerji sektörüne sağlamış olduğu 50 milyon dolar eşdeğerindeki Türk Lirası bazlı kredi, şirketin doğalgaz dağıtım şebekesinin genişletilmesinde ve kısa vadeli borç yapılandırılmasında kullanılacak. IFC’nin sağladığı finansman, toplam proje maliyetinin yaklaşık yüzde 9’unu kapsarken kredi, şirketin yatırım programının desteklenmesinde ve İZGAZ’ın henüz ödenmemiş bazı borçlarının kapatılmasında kullanılacak. Shahbaz Mavaddat bu anlaşmaya ilişkin değerlendirmesinde de, günümüz piyasa koşulları altında, IFC’nin TL bazında kredi vermesinin, birtakım döviz kuru risklerini ortadan kaldıracağını ve bunun uzun vadeli TL kredileri konusunda önemli bir örnek teşkil edeceğini kaydetti. Alüminyum üreticisi ve ihracatçısı kuruluşlarından biri olan Kibar Holding’e bağlı Assan Alüminyum Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye de 30 milyon dolar kredi veren IFC’nin desteklediği sektörlerin başında enerji geliyor.
Tohumculuğa verilen ilk kredi …
IFC, Türkiye’de özel tohumculuk şirketlerinden Bursa merkezli May-Agro Tohumculuk Şirketi’ne verdiği krediyle de bir ilke imza attı. May-Argo Tohumculuk Şirketi’yle 10 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalayan IFC, AR-GE yatırımları ile buğday, mısır, ayçiçeği, domates gibi tarım ürünleri ve sebze türlerinde tescilli yeni tohumlar geliştirerek, Türkiye’nin tarım sektöründe rekabet gücü yüksek ürünler üretmesine katkı yapmayı amaçlıyor. IFC’nin bir diğer anlaşması da TAV Havalimanları Holding’le oldu. TAV Tunus projesinde yüzde 15 paya sahip olmak üzere hisse alım anlaşması imzalayan IFC, 28 milyon avro tutarındaki sermaye yatırımının, Tunus ekonomisi için büyük önem taşıyan turizm sektörünün sürdürülebilir gelişimini destekleyeceğini belirtmişti.
taraf.com.tr / haber / 02 Temmuz 2009