MTA, 7 ruhsatı sahiplerine verdi …

Yeraltı enerji kaynaklarının özel sektörün kullanımına açılarak ekonomiye kazandırılması amacıyla yürütülen projeler kapsamında ihaleye çıkarılan 7 ruhsatlı jeotermal sahası daha yeni sahiplerini buldu.

 

MTA Genel Müdürlüğünün geçtiğimiz aylarda ihaleye çıkararak tekliflerini aldığı 7 jeotermal sahanın ihaleleri sonuçlandı, kazanan firmalar belli oldu.

 

Buna göre, MTA Genel Müdürlüğünce ikinci etap ihalesi yapılan ruhsatlı jeotermal alanları programı içinde yer alan, Van-Özalp-Çaybağı ile Van-Erviş-Zilan-Şorköy sahasını Cengiz İnşaat, Karabük-Eskipazar sahasını Eskipazar Belediye başkanlığı, İzmir-Aliağa-Ilıcaburun ile Konya-Tuzlukçu sahalarını Alternatif Enerji Limited Şti-Kanal Gayrimenkul Limited Şirketi ortaklığı, İzmir-Aliağa-Samurlu yu Uğur Campolat ve Konya-Seydişehör-Kavakköy ü ise Dağ-Tur Turizm şirketleri işletecek.

 

MTA Genel Müdürlüğünün programda yer alan diğer sahalarla ilgili ihale çalışmaları ise belirlenen ihale takvimine uygun olarak sürdürülüyor.

hurhaber.com / news / güncel 19.07.2009

-.-

Jeotermal (jeo-yer, termal-ısı anlamına gelir) yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazlardır. Jeotermal enerji de bu jeotermal kaynaklardan ve bunların oluşturduğu enerjiden doğrudan veya dolaylı yollardan faydalanmayı kapsamaktadır. Jeotermal enerji yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir enerji türüdür.

 

Jeotermal kaynaklar ile;

Elektrik enerjisi üretimi, merkezi ısıtma, merkezi soğutma, sera ısıtması vb. ısıtma/soğutma uygulamaları, proses ısısı temini, kurutma işlemleri gibi endüstriyel amaçlı kullanımlar, karbondioksit, gübre, lityum, ağır su, hidrojen gibi kimyasal maddelerin ve minerallerin üretimi,

termal turizm de kaplıca amaçlı kullanım, düşük sıcaklıklarda (30 °C ye kadar) kültür balıkçılığı,

mineraller içeren içme suyu üretimi, gibi uygulama ve değerlendirme alanlarında kullanımlar gerçekleştirilebilir.

-.-

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR