AB, çevre politikalarının geleceğini masaya yatırıyor …

Avrupa Komisyonu birliğin on yıllık sürdürülebilir gelişim stratejisini yeniden incelemeye alarak bir rapor hazırladı. Buna göre, Avrupa Birliği’nin (AB) uzun vadeli çevre hedeflerine paralel büyüme ve istihdam hedeflerine ihtiyacı olduğuna dikkat çekildi.

 

24 Temmuz’da yayımlanan raporda, “ Doğal kaynlaklara küresel talep giderek artmakta, Avrupa balık stokları hızla azalmakta, ormanlık alanlar ve toprak iklim değişikliğine teslim olmaktadır ” denildi.

 

“ Kısa bir süre önce onaylanan enerji ve iklim değişikliği paketiyle AB sürdürülebilir gelişime olumlu katkıda bulunduğu ancak aykırı eğilimler birkaç alanda kendilerini göstermeye devam etmekte olduğu ” notu düşülen aynı metinde 2001 yılında sürdürülebilir gelişim stratejisi hayata geçirilmesinden bu yana ilerleme katedildiği belirtilmiştir.

 

Komisyon ekosistemde yıllık kaybın €50 milyar olduğuna ve refah seviyesindeki erozyonun 2050’ye kadar GSYİH’nın yüzde 7’sine eş değer olacağı tahmininde bulunmaktadır.

 

Ulaşımın ekonomik büyümeden ayrıştırılması da başlı başına bir sorun olarak kendini göstermektedir. Taşımacılık rapora göre GSYİH’dan daha hızlı artmaktadır.

 

Yenilenmiş önceliklere doğru

Aynı rapor SDS’nin gelecekte daha da geliştirilmesini ve birliğin diğer en ileri stratejileriyle aynı düzeye nasıl getirileceğinin ele alınmasını istemektedir.

 

Komisyon özellikle 2010’da gözden geçirilecek Lizbon Stratejisi’yle büyüme ve istihdam konularında daha yakın bağlar tesis edilmesi gerektiğine dikkat çekerken, raporda iklim değişikliği, enerji, mali ve sosyal sürdürülebilirlik gibi her iki stratejenin de kapsamına giren politika alanlarının daha iyi eşgüdümlü hale getirilmesi ve birbirleriyle ilintilendirilmesini tavsiye etmektedir.

 

Komisyon’a göre, SDS enerji ve kaynak tasarrufu sağlayan uygun teknolojiler ve sürdürülebilir ulaşıma dayalı düşük karbon teknolojisine daha hızlı geçişe ve sürdürülebilir tüketici davranışına katkıda bulunacak şekilde yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.

 

Bu konuda ilerleme raporu AB liderlerine gönderilerek kendilerinden öncelikleri gözden geçirmeleri ve bu yılın sonlarında geleceğe yönelik strateji oryantasyon yapmaları istenmektedir.

 

Buna paralel olarak AB birliği 2010’a kadar dünyanın en rekabetçi ekonomisi haline getirmeyi hedefleyen 2000 Lizbon Stratejisi’ni yenilemeye hazırlanırken yeşil istihdam ve sürdürülebilir çevrenin stratejinin yeni öncelikleri arasında yer alması beklenmektedir.

 

Arka plan :

AB önce 2001 yılında Götenburg kentinde düzenlenen Avrupa zirvesinde Sürdürülebilir Gelişme Stratejisi (SDS) ortaya koydu. Sürdürülebilir gelişim AB anlaşmalarında teşvik edilmesine rağmen politikaların uygulanması sorun olmaya devam etmektedir.

 

Avrupa Komisyonu’nun ilk girişimleri bir düzü aykırı eğilimin giderek daha kötüleştiğini göstermiştir. Komisyon ayrıca SDS ve Lizbon Gündemi arasında büyüme ve istihdam konularında çelişki bulunduğuna dikkat çekmiştir.

 

AB liderlerinin Haziran 2006 zirvesinde Yenilenmiş SDS Stratejisi kabul edilerek yedi büyük sorun dile getirilmiştir: İklim değişikliği ve temiz enerji; sürdürülebilir ulaşım; sürdürülebilir tüketim ve üretim; doğal kaynakların korunması ve yönetimi, kamu sağlığı, sosyal içerme, demografi ve göç ile küresel yoksulluk.

euractiv.com.tr / çevre ve iklim / 29 Temmuz 2009

-.-

www.normenerji.com.tr

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR