Kıbrıs Rum Kesimi, ilk rüzgâr parkına kavuşacak …

Kıbrıs Rum Kesimi hükümeti, Cuma günü 2010 yılının ortasında tamamlanması beklenen adanın ilk rüzgâr parkının inşası için sözleşme imzaladı.

 

Söz konusu park, Doğu Akdeniz’deki en büyük rüzgâr parklarından biri olacak, her biri 2,0 megavat güce sahip 41 yel değirmeninden oluşacak ve toplam kapasitesi 82 MW olacak.

 

Baf ilçesinde bulunan Orites bölgesinde inşa edilecek olan park, 155 milyon Avro’ya mal olacak ve bu miktarın 65milyon Avrosu Avrupa Yatırım Bankası ve diğer uluslar arası banka kurumlarının bir ortaklığı tarafından karşılanacak.

 

Sözleşme Rum Yönetimi Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Antonis Paschalides’in huzurunda Bakanlık Müsteşarı ve Yenilenebilir Enerji ve Enerji Tasarrufu Fonu Başkanı Evgenios Hampoullas ve projeyi inşa edecek şirket olan D.K Windsupply Ltd adına A. Ellinas ve E. Collins arasında imzalandı.

 

Sözleşmeye göre, şirket, Kıbrıs Elektrik Kurumu’na gelecek 20 yılda kilovat başına saati (kwh) 0.166 Avro’dan elektrik enerjisi sağlayacak.

 

Yenilenebilir Kaynakların üretilen enerjinin proje katkısının, 2011 itibarıyla yüzde 2,5–3,0 olması beklenirken, bu projenin 97.105 ton karbon dioksit emisyonunu azaltacağı tahmin ediliyor.

 

Rüzgâr parkının faaliyete geçmesinin, AB’nin 2020 itibarıyla yüzde 13 oranında bir miktarda yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimiyle ilgili hedeflerinin karşılanmasına yönelik ilk adım olarak görülüyor.

abhaber.com / 01 Ağustos 2009

-.-

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR