Alanya’nın çok büyük bir enerji sıkıntısı kalmadı …

ALANYA Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, dün basın mensupları ile bir araya geldi. Geçtiğimiz yıllarda Alanya nın günde 7-8 defa kesilen elektrikleri ve yetersiz gelen trafoları konuşup tartıştığını söyleyen Sipahioğlu, bugün ise ilçe halkının enerji sıkıntısının yapılan yatırımlarla minimuma indirildiğini ifade etti. Bugün enerji sıkıntısı yaşanmamasının gelecekte enerji sıkıntısı yaşanmayacağı anlamına gelmediğine dikkat çeken Sipahioğlu, bugünden yarının iyi planlanması gerektiğini dile getirdi.

 

Şehrin ihtiyaçlarını iyi tespit etmeleri ve bu konuda projeler geliştirmeleri halinde gelecekte, geçmiş dönemlerde olduğu gibi enerji sıkıntısı yaşanmayacağını kaydeden Sipahioğlu, “Alanya kuzeye doğru gelişen bir kent. Alanya nın kuzeyindeki yapılaşma önümüzdeki günlerde yeni enerji ihtiyacını da beraberinde getirecek. Gelecekte artacak enerji talebi nedeni ile Alanya nın kuzeyindeki ve güneyindeki enerji hatlarının yeraltına alınması ile ilgili bir talebimiz oldu. En önemli talebimiz ya Konaklı da ya da Mahmutlar da yeni yapılan indirici hatlardan havai ve yeraltından alacağımız enerji ile şehir merkezinin ihtiyaçlarına yanıt vermek. Projelerimizin kimisi ihale aşamasında kimisi proje aşamasında” dedi.

 

YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR

Alanya ve beldelerinin birleşmesi ile ortaya çıkacak büyümenin göz önünde bulundurulmasını isteyen Sipahioğlu, “Alternatif enerji kaynaklarından yararlanabilmek için yeni bir enerji yasasına ihtiyacımız var. Alanya, natif enerji kaynaklarının kullanılması için müsait bir kent. Her kurumun ve her konutun kendi enerjisini üretebilmesi ve fazlasını devlete verebilmesi için yeni bir yasal düzenlemeye gerek var. Yapılacak düzenleme ile Alanya’da ve benzer yerlerde güneş gibi natif enerji kaynaklarıyla vatandaş enerjisini kendi üretecek, fazlasını devlete verecek.

 

Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmek teşvik sistemi ile hayata geçirilirse apartman çatılarında güneş enerjilerinin oluşturduğu görüntü kirliliği de ortadan kalkacak ve onun yerini güneş panelleri alacak. Bugün Avrupa Birliği nin (AB) Afrika çöllerine güneş paneli kurarak elektrik enerjisi üretmeye yönelik bir projesi var. 4 milyar dolarlık bu projeden üretilecek enerji yeraltından AB ülkelerine dağıtılacak. Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmek başta bize pahalı gelebilir ama dediğim gibi teşviklerle bu sıkıntı giderilebilir” diye konuştu.

 

İMİTASYON SORUNUNU KAYNAĞINDA ÇÖZECEKSİN

Öte yandan önceki gün Çarşı Mahallesi, Hükümet Caddesi üzerinde bir avukatın bağlı olduğu firmaya ilişkin imitasyon mal sattığı gerekçesiyle bazı esnaflar hakkında tutanak tutmak istemesi sonucu çıkan arbedeyi de değerlendiren Sipahioğlu, bu sorunun imitasyon mal satan esnafın elinden mallarını alarak giderilemeyeceğini anlattı. Bugün Türkiye nin her yerinde imitasyon satış yapan işletmelerin bulunduğunu kaydeden Sipahioğlu, sorunun kaynağında çözülmesi gerektiğini belirtti. İmitasyon ürünlerin piyasaya arzının ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Sipahioğlu, imitasyon mal satmanın yanlış olduğunu, ancak muhatap olarak satıcının esas alınmasının da yanlış olduğunu söyledi.

yenialanya.com / 26.08.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR