Yıldız’dan enerji kaynakları uyarısı …

Enerji Bakanı Yıldız, Afşin-Elbistan B Termik Santrali ve Baca Gazı Kükürt Arıtma Tesisi nin kesin kabulünde yaptığı konuşmada, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine işaret etti.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye nin, yerli kaynaklarını kullanarak coğrafi yapısından kaynaklanan bütün avantajlarını ülke lehine çevirecek bir yapıda olunması gerektiğini söyledi.

 

Türkiye nin premier (doğal gaz ve petrol) enerji kaynaklarının yüzde 90-95 ine yakın kısmını ithal ettiğine dikkati çeken Yıldız, toplam ithalatın yüzde 21-25 lik kısmının da enerjiden oluştuğunu hatırlattı.

 

Yerli kaynakları 2023 yılına kadar Türkiye ye kazandırmak istediklerini belirten Yıldız, Bu kapsamda yerli kaynaklarımızı kullanarak Türkiye nin coğrafi yapısından kaynaklanan bütün avantajlarını lehimize çevirecek bir yapıda olmamız lazım dedi.

 

Türkiye deki linyit rezervinin yaklaşık yüzde 40 ına karşılık gelen bir rezervi içinde bulunduran Afşin-Elbistan Havzası ndaki B Termik Santrali nin kesin kabulünden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Yıldız, santralin her safhasında önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti.

 

Türkiye nin büyümeye karar verdiğini, global kriz bir tarafa bırakıldığında enerji sektöründe de yüzde 6 lardan yüzde 9-10 lara varan bir büyümenin var olduğunu ifade eden Bakanı Yıldız, bu büyüme rakamlarını karşılayacak, özel ve kamu bütün yatırımlara destek verdiklerinin vurguladı.

 

Afşin-Elbistan havzasındaki santrallere ilişkin de bilgi veren Yıldız, şunları söyledi : Afşin-Elbistan A santralinin hem rehabilite edilmesine hem de hukuk sürecinin bir an önce geçeceğine ilişkin inancım tam. Şu anda kesin kabulü yapılan B santrali özelleştirme sürecinde. C ve D santrallerine dönük geçen yıl ihale sürecinden geçtik. E santrali ile alakalı hem dizayn hem ihale sürecini hep beraber yaşayacağız. Bunların hepsini belki müstakil bir şekilde, birbirini güçlendirecek şekilde hepsini beraber ele alıp konsorsiyumla bunları değerlendirebiliriz. Belki, ayrı ayrı değerlendirebiliriz. Bu konuda, çalışmalarımız devam ediyor.

 

TEMİZ KÖMÜR TEKNOLOJİLERİNE ÖNEM VERİYORUZ

Dünya genelinde enerjide kömürün payının yüzde 25 lerden aşağı inmediğine dikkati çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, temiz kömür teknolojilerine önem verdiklerini, çevre faktörünü ve vatandaş hassasiyetini ön plana alarak çalışma yaptıklarını kaydetti.

 

Temiz kömür teknolojilerini dikkate almayan her hangi bir yapılanma içinde olmayacağız diyen Bakan Taner Yıldız, kükürt oranları ile emisyonlara dönük her rakamı da dikkate aldıklarını ifade etti.

 

EÜAŞ GENEL MÜDÜRÜ BÜTÜN

Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Sefer Bütün de Türkiye nin çok sınırlı doğalgaz ve petrol üretimine karşın yaklaşık 12 milyar tonluk linyit rezervinin bulunduğuna işaret ederek, bu linyit rezervinin yaklaşık yüzde 40 ına karşılık gelen ve 8 bin megavat üzeri elektrik üretimi potansiyeline sahip 4,4 milyar tonluk bölümünün Afşin-Elbistan havzasında bulunduğunu söyledi.

 

Yılda 19,8 milyon ton kömür yakarak 9,36 milyar kilowatsaat elektrik üretme kapasitesi olan Afşin-Elbistan B termik santralinin kesin kabulünü yaptıklarını belirten Bütün, Afşin havzasındaki C, D ve E santrallerinin gerçekleştirilebilmesi için çok yoğun bir çalışma içinde olduklarını bildirdi.

 

Bütün, Böylece bu yöre, yakın gelecekte, bir enerji havzası haline gelecektir diye konuştu.

 

Kahramanmaraş ın Çoğulhan beldesinde yapılmış olan 1440 megawat Afşin-Elbistan B Termik Santrali ve Bacagazı Kükürt Arıtma Tesisi nin Mitsubishi-Babcock-Enka-Gama-Tekfen-Tokar konsorsiyumu ile 1998 de imzalanan sözleşme çerçevesinde tamamlandığını ifade eden Bütün, santralin bugün 4 ünitesinin de üretimde olduğunu söyledi.

 

Tamamen kredili ve anahtar teslimi gerçekleştirilen Afşin Elbistan B Santrali ve Bacagazı Kükürt Arıtma Tesisi nin sözleşme bedelinin 1 milyar 656 milyon dolar olduğunu bildiren Bütün, şöyle devam etti : B termik santralinin bölgenin hava kalitesini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla santralin emisyonları, bacagazı tesislerinde arıtılarak ülkemizde ilk defa uygulanan bir sistem ile soğutma kulelerinde çevre şartlarına uygun seviyelerde atmosfere verilmektedir. Kömürün özellikle elektrik enerjisi üretimindeki payını artırmak için gerekli enerji santrali yapım çalışmalarının, çevreye duyarlı teknolojileri de dikkate alarak, başta Afşin-Elbistan kömür havzası olmak üzere uygun özelliklere haiz diğer kömür havzalarında da başlatılması uygun olacaktır.

 

Mitsubishi Başdanışmanı Osumu Wakazono da Afşin-Elbistan B Santrali nin 2006 dan bu yana şebekeye enerji sağladığını, konsorsiyum tarafından yapılan ünitelerin yüksek performansta ve güvenilir şekilde hizmet verdiğini söyledi. AA / 25.03.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR