Bitmeyen enerji; güneş …

Değerli okuyucularımız güneş ile mali konuların ne ilgisi var diyebilirsiniz. Enerji; gerek sanayinin gerekse gelişmişliğin temel girdisi. Dünya liderleri ancak enerji gündeme geldiği zaman bir araya gelebiliyor ve geleceği planlamaya çalışıyorlar. Ekonomik daralmanın sona ermesinden sonra gerek dünyada gerekse ülkemizde kapasite artışı, enerji varlıklarınıza bağlı. Yani enerji kaynaklarınız varsa gelişeceksiniz yoksa geri kalacaksınız. Bunun için ülkemizde yenilenebilir enerji kaynakları teşvik edilmeli.

 

 

Ülkemiz Akdeniz bölgesinde olması dolayısıyla güneş enerjisi açısından önemli bir konumda. Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde, tüm dünyada en büyük ilgiyi güneş enerjisi görüyor. Bu konuda dünyada da büyük bir talep dikkat çekiyor. Özellikle, güneş enerjisinden elektrik üretilmesini sağlayan fotovoltaik (PV) panel sistemlerinin üretim ve satışında hızlı bir artış var. Bu sistemler, işletme maliyeti ve bakım gerektirmemesi yönüyle oldukça avantajlı olmasına karşın, kurulum maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle güneş enerjisi sistemlerinin kullanımını yavaşlatıyor. Kuruluş maliyetlerinin yüksek olmasına karşın, ISES in (Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu) yapmış olduğu araştırmaya göre, güneş enerjisi kapasitesi, dünya genelinde inanılmaz bir hızla büyüyor. Dünya genelinde, 2002 yılındaki panel satışları yaklaşık 3.5 milyar dolar iken, bu değerin 2012 yılında 27.5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynakları çevreye zararlı gaz emisyonları da vermedikleri için temiz ve çevreci enerji kaynaklarıdır.

 

Dünyanın kurulu güneş enerjisi elektrik üretim kapasitesi 9.200 Megawatt (MW) a ulaşmış bulunuyor. Toplam güneş enerjisi kurulu gücünün 4.300 MW lık bölümü Avrupa da. Bu kapasitenin yaklaşık 2.500 MW lık kısmı ise Almanya da. Güneş enerjisini kullanarak elektrik üretimine ilişkin yasal düzenlemeleri ve teşvikleri 1999 da geçekleştiren Almanya, dünyada güneş alanında liderliği de elinde bulunduruyor. Almanya daki, güneş enerjisi pazarı 5 milyar euroya ulaşmış durumda.

 

Dünyada, güneş enerjisine bu kadar yoğun ilgi varken, güneş cenneti olarak tanımlanabilecek ülkemizde, henüz güneş enerjisi kullanılarak elektrik üretimi yapılamıyor. Ülkemizin güneş enerjisinden elektrik üretme potansiyeli 380 milyar kW olmasına rağmen, henüz bu potansiyelimizi kullanmıyoruz. Buna karşılık Türkiye, güneş enerjisinin su ısıtma amacıyla kullanılmasında dünyada ilk üç içerisinde yer alıyor. Ülkemizde güneş enerjisi kullanarak elektrik üreten santrallerin kurulmasının önündeki en büyük engel, alım garantisi ve alım süresinin bir kanunla net olarak belirlenmeyişinden kaynaklanmakta.

 

Enerji arzının yeterli olmadığı ve bu nedenle dışa bağımlı olduğumuz ülkemizde, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Teşvik Kanunu hızla ele alınmalı. Yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarımız, başta güneş olmak üzere elektrik üretiminde kullanılmalıdır. Bu sayede, hem enerjide dışa bağımlılığımız azaltılacak hem de yerli enerji kaynaklarımız değerlendirilmiş olacak.

İsmail KÖKBULUT / bugun.com.tr / 17.08.2009

-.-

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR