Çevre ve Orman Bakanlığı 31.08.2004 tarih 25569 sayılı resmi gazete ve 03.03.2005 tarih 25774 sayılı resmi gazetede yapılan değişiklik ile “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliğini” yayınlamıştır.
APAK Yönetmeliğinin amacı kısaca; “Akümülatörlerin üretiminden Geri Kazanımına kadar geçen süreçte, Çevreye ve İnsan Sağlığına zarar vermeden üretilmesini, toplanmasını, taşınmasını ve geri kazanılmasını sağlatmaktır.”
Bu Yönetmelik, akümülatör üretimi, satışı, atık akü , hurda akü toplama - taşıması ve geri kazanımıyla ilgilenen herkese ciddi yükümlülükler getirmiştir.
Akümülatör tanımı
Endüstride ve araçlarda otomatik marş, aydınlatma veya ateşleme gücü için kullanılan, şarj edilebilir sekonder hücrelerde kurşunla sülfürik asit arasındaki kimyasal reaksiyon sonucu kimyasal enerjinin doğrudan dönüşümü ile üretilen elektrik enerjisi kaynağıdır.
Bir başka deyişle: Enerji depolayan ve gerektiğinde bu kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren cihazlara AKÜ denir.
Akü Tüketicileri Yükümlülükleri
Aracının akümülatörünü değiştirirken eskisini, akümülatör ürünlerinin dağıtım ve satışını yapan işletmeler ve araç bakım - onarım yerlerini işletenlerin oluşturduğu geçici depolama yerlerine ücretsiz teslim etmekle, eskilerini teslim etmeden yeni akümülatör alınması halinde depozito ödemekle,
Tüketici olan sanayi kuruluşlarının üretim süreçleri sırasında kullanılan tezgah, tesis, forklift, çekici ve diğer taşıt araçları ile güç kaynakları ve trafolarda kullanılan akümülatörlerin, atık haline geldikten sonra üreticisine teslim edilene kadar fabrika sahası içinde sızdırmaz bir zeminde doksan günden fazla bekletmemekle yükümlüdür.
-.-