Bosna Hersek Başbakanı Mustafa Mujezinović ve beraberindeki bakanlar ile birlikte MÜSİAD ı ziyaret etti.

Bosna-Hersek Federasyonu Başbakanı Sayın Mustafa Mujezinović ve beraberindeki bakanları ağırlayan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Türkiye nin komşu ve çevre ülkeler ile yakaladığı politik ve ticari stratejideki başarıyı, bir "Balkan açılımı" ile taçlandırmasını arzu ediyoruz. Bu açılımın ilk adımı ise Bosna-Hersek ile ekonomik entegrasyona gidecek yolun tesisidir" dedi. 

 

MÜSİAD Bosna-Hersek Federasyonu Başbakanı Sayın Mustafa Mujezinović başkanlığında Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Vjekoslav Bevanda, Ulaştırma Bakanı Nail Šećkanović, Çevre Bakanı Haris Kafedžić ten oluşan Bosna-Hersek Federasyonu heyetini ağırladı.

Heyete İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç de eşlik etti.

 

Bosna-Hersek Federasyonu nun Başbakanı ve Bakanları ile yaptıkları görüşmenin oldukça verimli geçtiğini belirten Vardan, iki ülke arasında var olan tarihi, kültürel bağlar ile kardeşlik ve dostluk ilişkilerinin ekonomik entegrasyona gidecek bir işbirliğine dönüşmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

 

Vardan, "Sayın Başbakanın üç bakanı ile birlikte derneğimizi ziyaretleri, karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve yatırımların arttırılmasına verdikleri önemi göstermektedir. Bu yakınlık bizi oldukça memnun etmiştir. Aynı şekilde, üye işadamlarımız açısından da Bosna-Hersek in gönlümüzdeki yeri başkadır" dedi.

 

Dış politikada ülkemizin gerçekleştirdiği açılımların ticari meyvelerini vermeye başladığını  ve kriz döneminde dış ticaretimizi komşu ve çevre ülkelere yoğunlaştırdığımızı söyleyen Vardan, Balkanlarda da yeni bir hamle olarak ekonomik açılımlara ihtiyaç duyuyoruz şeklinde konuştu. Tarihi, kültürel bağlar ile kardeşlik ve dostluk ilişkilerinin üst seviyede olduğu birçok Balkan ülkesi içinde Bosna-Hersek, ekonomik bir havza oluşturmaya en müsait devletlerden biridir diyen Vardan, iki ülke arasındaki siyasi ve sosyal ortaklıklara, stratejik bir ekonomik açılım eklememiz gerektiğini vurguladı. 

 

Toplantı çerçevesinde, özellikle ekonomik işbirliği potansiyeli taşıyan alanların değerlendirildiğini belirten MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Bosna-Hersek Federasyonu nun her geçen gün daha istikrarlı, etkin bir yapıya kavuşması ve AB, NATO gibi oluşumlarla ilişkilerinin gelişmesi, iş ilişkilerinin de yoğunluk kazanmasına vesile olacaktır. Güneydoğu Avrupa coğrafyasının siyasi bakımdan istikrar kazanması, ekonomik faaliyetlerin canlanmasını ve Boşnak kardeşlerimizin refahını tesis edecektir" dedi.    

 

İki ülke arasında 2007 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının ardından karşılıklı ticaretimizin belirgin seviyede artış gösterdiği bilgisini veren Vardan, sözlerine "2008 yılı itibariyle 600 milyon dolara yaklaşan ticaret hacminin, en kısa zamanda 1 milyar dolar seviyesine ulaşması en büyük arzumuzdur" şeklinde devam etti.

 

Kriz dönemlerinin yatırımlar için aynı zamanda önemli bir fırsat sunduğunun altını çizen Vardan, Bosna-Hersek in rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerjiden turizme ve muazzam orman alanlarının imkan verdiği mobilya ve ahşap sanayine kadar birçok alanda yatırım fırsatı sunduğunu söyledi. İnşaat, enerji, makine, mobilya, ambalaj, kimya, otomotiv, gıda gibi çeşitli sektörlerden MÜSİAD üyesi işadamlarının da iştirak ettiği toplantıda; havalimanı, otoyol, demiryolları gibi ulaştırma sektöründeki yatırım imkanları gündeme gelirken, bir organize sanayi bölgesinin faaliyete geçirilmesi gerektiği üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu.

www.dunyabulteni.net / 29.09.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR