Hızlı Balık İnci Akü, iki ülkede daha yatırıma hazırlanıyor …

İnci Akü, Ukrayna dan sonra iki yeni ülkede daha akü fabrikası yatırımına hazırlanıyor. Otomotiv sektöründeki küçülmeye karşın, kriz döneminde yüzde 7 büyüme sağlayan İnci Akü, Manisa da Ar-Ge merkezi kurarak elektrikli ve hibrit teknolojilerine yönelik çalışmalarını da hızlandırdı. İnci Akü Yönetim Kurulu Başkanı Şerife İnci Eken, " Otomotiv sektörü hızla değişiyor. Amacımız yeni teknolojilerin içinde olmak " dedi.

 

Cevdet İnci tarafından kurulan ve vefatından sonra beş kız kardeşin dönüşümlü başkanlıkla yönettiği İnci Holding in şirketi olan İnci Akü, kuruluşunun 25 inci yılını ünlü perküsyon ustası Okay Temiz ve Prof. Erol Erdinç yönetiminde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası nın verdiği bir konserle kutladı. İnci Akü çalışanlarının oluşturduğu koro ve ritm grubunun eşlik ettiği konseri yaklaşık 3 bin kişi izledi. Konser öncesinde ise Manisa Organize Sanayi Bölgesi ndeki fabrikada İnci Holding ve İnci Akü Yönetim Kurulu Başkanı Şerife İnci Eren, Genel Müdür Göksel Taner ve İncitaş Genel Müdürü Erdoğan Yılmaz bir grup gazeteciyi ağırlayarak grup hakkında bilgi verdi.

 

Eren, İnci Akü nün 380 kişiye istihdam sağladığını, 60 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini belirterek sektörünün ihracat lideri olan İnci Akü nün 4.5 milyon adet akü olan üretim kapasitesini, 2011 de 5.5 milyon adede çıkarmayı amaçladıklarını dile getirdi.

 

Referans ın Hızlı Balık Ödülü nü almalarının kendileri için önemli bir dönüm noktası olduğunu da sözlerine ekleyen Eren, şöyle devam etti: " 2001 de ciddi bir kriz yaşadık. O krizden çok ciddi dersler aldık. Şimdi emin adımlarla gitmeyi tercih ediyoruz. 3-4 ülkeye ihracat yaparken bu sayı şimdi 60 ı buldu. Krize karşı dirayetli durmaya karar verdik. Sektör küçülürken biz büyüdük. Toplam satışlarımız yüzde 35 arttı. Önümüzdeki dönem için yurtdışında bazı ülkelerde birkaç yeni fabrika projemiz var. "

 

53 merkez arasına girdi

Şirketin CEO su Göksel Paker ise grup olarak fabrika satın almak ya da ortak olmak gibi her türlü gelişmeye açık olduklarını dile getirerek " Krizde pazarlama yatırımlarını durdurmadık. Hatta düğmesine bastık " dedi. 2005 de katıldığı grubun sektörde önemli yeniliklere imza attığını dile getiren Paker, " Son olarak daha uzun ömürlü, marş gücü daha yüksek olan nanogold aküyü ürettik " dedi. Paker, şunları söyledi : " İnci nin yeni ürünlerinin geliştirilmesine imza atan Ar- Ge birimi, Türkiye de toplam 53 tane olan Ar-Ge merkezi statüsünü aldı. Merkezde 59 kişi çalışıyor. Bu merkezin üretimi olan ve hibrit araçlar için geliştirilen akü, Ford Otosan üretimi araçlarda denenmeye başladı. "

 

İnci Akü nün tasarımcı Murat Günak ın geliştirdiği ilk yerli elektrikli oto için yapılan çalışmalara da ilgi gösterdiğini belirten Göksel Paker, " Pil üretimi ile ilgili projelerimiz var. Bu amaçla Ar-Ge merkezimizi geliştiriyoruz. Güneş enerjisi için kurulan platformda yer alıyoruz " diye konuştu.

 

Cuma akşamı gerçekleşen konserde bir konuşma yapan Şerife İnci Eren şunları söyledi: " İnci Akü nün 25. yılını kutladığımız bu günlerde en önemli zenginliğimiz olan takım ruhu ve aile duygusunu paylaştığımız etkinliğimizde birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu gece karşınızda Cumhuriyet Türkiyesi nin 2 önemli kurumu var: 35 yaşındaki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve 25 yaşındaki İnci Akü. İzmir Devlet Senfoni, dünya platformunda ülkemizin sanatsal gelişimini, İnci Akü dünya pazarlarında ülkemizin endüstriyel gelişimini birer Türk markası olarak temsil ediyorlar. Bizler, ruhlarımızın müzikle beslendiğinin bilinci ile bu özel gecemizi müzikle yaşayalım ve paylaşalım istedik. "

 

UKRAYNA VE MISIR DA ÜRETİM YAPIYOR

  • 1984 yılında Manisa da kuruldu. Ukrayna ve Mısır da yatırımları var.
  • Yıllık 4.5 milyon adet akü üretim kapasitesine sahip, 2011 de 5.5 milyon adede ulaşacak.
  • 84 ana bayi, 4000 e ulaşan bayi ağı, 250 teknik servisi var.
  • Yurtdışında 75 distribütörü var ve 60 ülkeye ihracat yapıyor.
  • İhracatı 70 milyon dolar, bu rakamla sektörün ihracat lideri.
  • İç pazar payı yüzde 15 e yakın.

www.referansgazetesi.com / 29.09.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR